Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Batterijen Battle bij de ABS

Batterijen Battle bij de ABS

MIDDELBURG - De strijd is losgebarsten op de Algemene Basisschool (ABS) in Middelburg. De school is in de ban de Batterijen Battle. Een landelijke actie die oproept om batterijen in te zamelen en te recyclen. De school die de meeste batterijen inzamelt, wint een optreden van illusionist Victor Mids. Het wedstrijdelement maakt het voor de kinderen natuurlijk extra interessant. Maar de onderliggende boodschap, namelijk verduurzaming, is waar het echt om draait. Een onderwerp dat leeft op de ABS zo vertelt Harry Christiaanse. 

DOOR ANNEMARIE VAN DE VREUGDE

Harry: ,,De actie is nog maar net van start en ik heb al moeten bellen met organisator Stibat voor nieuwe verzameltonnen. De vier die we hebben staan, zitten al bijna vol. Het gaat hard! Ik vraag me af wat er anders met al deze batterijen gebeurd zou zijn.’’ Wat Harry goed vindt aan de actie is het bewustzijn dat wordt gecreëerd bij de kinderen. ,,Dat de kinderen ‘s avonds aan tafel vertellen over de actie en wat het inhoudt. Het mooiste zou zijn dat de ouders meedenken en misschien ook een beetje veranderen. Dat de lege batterijen worden gerecycled, in plaats van te worden verzameld in een kastje. Om dan uiteindelijk toch in de prullenbak te belanden.’’

Kout is fout
De Batterijen Battle gaat over meer dan batterijen inzamelen alleen. Harry: ,,Als school zien we het vooral als een middel om de kinderen verder te motiveren en stimuleren na te denken over afval en verduurzaming.’’ Een belangrijk onderwerp voor de ABS. Dat is te zien aan het schoolplein waar tegels zijn gewipt en groen is gepland. Ook hangen er bordjes op de deuren met de tekst ‘Kout is fout’. Harry: ,, Negen van de tien kinderen weten wat er op die bordjes staat en sluiten dus ook netjes de deur.  Verder hebben we afvalbakken in de lokalen en gangen geplaatst waar de kinderen plastic, papier en restafval meteen kunnen scheiden. Dat is iets wat vanzelfsprekend zou moeten zijn. Van de juffen en meesters krijgen de kinderen uitleg waarom dit belangrijk is.’’  

Welbehagen
Door de kleine dingen te doen hoopt de ABS bewustzijn te creëren. En het niet te ingewikkeld te maken. Harry: ,,We gaan bijvoorbeeld met de groepen 6, 7 en 8 af en toe papier prikken. We doen dit niet op vaste momenten maar spontaan. Zo proberen we de kinderen te leren dat je eigenlijk altijd iets kan doen voor het milieu.’’ Wat doet de ABS nog meer? Harry: ,,We zijn bezig met het gebouw te verduurzamen. Het is een mooi, oud gebouw maar op het gebied van duurzaamheid kunnen we nog veel doen. Zoals het plaatsen van zonnepanelen, dubbel glas en isolatie. Dat doen we voor het milieu maar ook om kosten te besparen en voor het welbehagen van medewerkers. Het is voor de juf fijner lesgeven achter dubbelglas.’’ De initiatieven worden bedacht door de werkgroep milieu die bestaat uit vier medewerkers van de ABS. Waarom besteedt de school bovengemiddeld veel aandacht aan het milieu? Harry: ,,Omdat je elke dag de toekomst aan je voorbij ziet lopen. We willen de kinderen iets meegeven. Dat is aan de ouders, maar ik zie daar zeker ook een taak weggelegd voor de school.’’ De Batterijen Battle loopt t/m 25 november. De winnaar wordt begin december bekend gemaakt.[n]

Meer uit Middelburg

Stuur jouw Walcherse foto naar De Bode

MIDDELBURG/DOMBURG - Elke week staat op de ontspanningspagina van de wekelijkse Middelburgse & Veerse Bode een lezersfoto. Dit keer was het de foto van Adrie Gideonse die gepubliceerd werd. 

13 uur geleden
Zaterdag 25 mei de Zeeuwse Natuur- en Klimaatmars

MIDDELBURG - Aanstaande zaterdag, 25 mei om 14.00 uur is het zover! Dan stroomt het Abdijplein in Middelburg vol voor de Zeeuwse Natuur- en Klimaatmars. Loop ook mee voor de Zeeuwse natuur en tegen de wereldwijde klimaatverandering.  Aansluitend op de mars kun je in de Klimaatcafé Special van ZB en ZMf duiken. Centrale vraag daarin is: 'wat doet het klimaat met jou?'

1 dag geleden
Minder afval in de afvalbak tijdens de Week zonder Afval

REDACTIE - In de Week Zonder Afval van 25 t/m 31 mei staat afvalpreventie centraal. Hoe kunnen consumenten ervoor zorgen dat ze minder afval produceren? Een week lang organiseert Zero Waste Nederland in samenwerking met tientallen partners, workshops, lezingen, evenementen en acties om de consument te helpen bewuster boodschappen te doen, zuiniger met spullen om te gaan, te delen, ruilen of lenen en minder snel weg te gooien. Consumenten kunnen zo op allerlei manieren ontdekken wat ze zelf kunnen doen.

1 dag geleden
Auto belandt op akker bij Arnemuiden

ARNEMUIDEN - De bestuurder van een personenauto is vrijdagmorgen met de schrik vrijgekomen bij een eenzijdig ongeval op de Van Cittersweg bij Arnemuiden. Zijn auto kwam op een akker tot stilstand.

1 dag geleden
Boekpresentatie 'Middelburg, van laag tot hoog' vanmiddag in De Drvkkery Middelburg

MIDDELBURG -  Voor een stad in laag-Nederland vertoont Middelburg opmerkelijk veel hoogteverschillen -misschien niet spectaculair, maar wel heel kenmerkend. Wie bijvoorbeeld fietsend of lopend de 'klim' maakt van de Balans naar de Groenmarkt, ervaart het hoogteverschil van om en nabij vijfmeter (!) aan den lijve. En zo kent de binnenstad heel veel meer saillante hoogteverschillen. 

1 dag geleden
Tot en met zaterdagmiddag lokaal meer dan 50 mm regen mogelijk

REDACTIE - Vrijdag trekken weer stevige onweersbuien over het land. Tot en met zaterdagmiddag is het op veel plekken nat. Er is ook kans op onweer en lokaal kunnen ook windstoten en hagel voorkomen. Tot en met zaterdagmiddag kan lokaal ruim 50 mm regen vallen.

1 dag geleden
Hart van Griffioen gaat nieuwe fase in

MIDDELBURG - Nog voor de zomer start de gemeente met de zogenaamde initiatieffase voor Hart van Griffioen. Op basis van een eerder gemaakte studie, laat de gemeente verder verkennen wat de kansen, mogelijkheden en haalbaarheid is van deze integrale gebiedsontwikkeling.

2 dagen geleden