Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Basketbal als middel tegen pesten: 'Deze sport heeft mij gered'

Basketbal als middel tegen pesten: 'Deze sport heeft mij gered'

KRUININGEN - Tijdens de voorjaarsvakantie organiseerde het jongerenwerk in Reimerswaal allerlei vermaak voor kinderen. Een van de activiteiten was een basketbalclinic door voormalig professioneel basketballer Henk Pieterse, met als hoogste doel niet de basket, maar bewustwording over pesten creëren onder de kinderen.

De clinic bleek een groot succes en werd door ongeveer honderd kinderen, van groep drie tot middelbare scholieren, bezocht. ‘’Het is mooi om te zien dat er zo’n grote opkomst is, want we willen heel graag dat de boodschap die Henk verspreidt de kinderen bereikt’’, zegt jongerenwerker Jeroen Kempees. ‘’We krijgen namelijk tot op heden nog altijd veel signalen vanuit scholen, maar ook door het werk op straat dat er gepest wordt. Dat zou veel minder moeten zijn, want pesten is natuurlijk onacceptabel; iedereen moet kunnen zijn wie hij of zij is.’’ 

Gered

De basketbalclinic werd gegeven door de 2.11 meter lange Henk Pieterse. Hij werd zes keer Nederlands kampioen en kwam bij meer dan honderd ‘interlands’ voor Oranje uit. Ondanks zijn succes in de sport werd ook hij vroeger gepest. ‘’Ik zat op de HAVO in Amsterdam en vanwege mijn lengte en magere voorkomen werd ik vaak gepest’’, vertelt hij. ‘’Na een tijd kwam er een docent naar me toe die me op het hart drukte om mijn lengte juist te gebruiken.’’ Hij belandde in de basketbalwereld en dat beviel hem goed. ‘’Iedereen was daar lang en mijn lengte was juist een enorm pluspunt.’’ Na jaren op hoog niveau te hebben gebasketbald ging Pieterse trainingen geven aan jongeren en kwam zo met de jeugd op basketbalkampen in aanraking. ‘’Onder hen hoorde ik aan de lopende band verhalen over pesterijen. Dat vond ik zo confronterend om te horen dat ik iets terug wilde doen voor de jeugd die de sport beoefenen. De sport die mij echt gered heeft.’’

Ruimte

Tijdens zijn clinics houdt de basketballer alle kinderen scherp in de gaten en gaat hij heel direct met ze te werk. ‘’Ik let goed op wie er in de groep een grote mond heeft en bijvoorbeeld iets afpakt van anderen’’, legt hij uit. ‘’Ik ben twee meter lang dus ook de kinderen die normaal achterin de klas zouden gaan zitten kan ik zien. Als ze dan pestend gedrag vertonen geef ik meteen duidelijk de grenzen aan en als ze daarover heen gaan moeten ze de clinic verlaten.’’ Maar tot dat laatste punt wil Pieterse het juist niet laten komen. ‘’Na het vertellen van mijn verhaal als professioneel basketballer gooi ik mezelf meteen van dat plateau af en vertel ik over mijn verleden waarin ik gepest werd. Dat maakt een gesprek aanknopen met de kinderen makkelijker en in combinatie met de duidelijke grenzen die ik stel hoeven de pesters niet meer hun ‘stoere’ gedrag te vertonen, want dat mag niet meer, en de kinderen die minder aansluiten krijgen juist meer ruimte. ‘’ 

Megan zit in groep acht en woonde de clinic bij. ‘’Ik had verwacht dat we wat partijtjes zouden spelen en nieuwe trucjes zouden leren’’, zegt ze. ‘’Uiteindelijk ging het naast het basketballen ook heel veel over pesten. Dat vind ik heel belangrijk, want pesten gebeurt op school nog steeds en we moeten meer nadenken over hoe lelijk doen tegen anderen voor onszelf zou voelen.’’

Oproep

Jongerenwerker Jeroen doet een oproep aan iedereen die weet of ziet dat er gepest wordt dat te melden bij een van de jongerenwerkers. Jeroen Kempees is te bereiken via telefoonnummer 06 24 92 86 51.

Meer uit Reimerswaal

Yersekenaar Frans van Pagee weet zeldzame velduil haarscherp vast te leggen

YERSEKE - Frans van Pagee uit Yerseke fotografeert graag dieren en stuitte deze winter in zijn 'achtertuin', natuurgebied de Yerseke en Kapelse Moer, op een wel heel mooi en zeldzaam onderwerp: een velduil. Later bleek het zelfs om een paartje te gaan.

2 dagen geleden
Woning en twee loodsen drie maanden afgesloten wegens illegale activiteiten

WEMELDINGE - Locoburgemeester Jon Herselman van de gemeente Kapelle heeft maandag een woning en twee loodsen in Wemeldinge voor drie maanden gesloten. 'In de loodsen aan de Noordelijke Achterweg zijn overtredingen van de Opiumwet vastgesteld', laat de gemeente weten. 'Bij de woning werd illegaal stroom afgenomen voor een hennepkwekerij.' 

3 dagen geleden
Puzzel er rijdend op los in en om Kapelle met Fruitteeltrit

KAPELLE - MAC "de Bevelanden" organiseert een leuke puzzelrit, zonder controles, door enkele kernen en het buitengebied van de mooie gemeente Kapelle. 

6 dagen geleden
Dijk bij Wemeldinge 'aangekleed' met toiletvoorziening en zonnebrandpaal en krijgt opgang voor mindervaliden

WEMELDINGE - Op de dijk bij Wemeldinge heeft de Kapelse wethouder Jon Herselman vrijdag de nieuwe zonnebrandpaal, met gratis zonnebrandcrème, in gebruik genomen. Ook is er een toiletvoorziening geplaatst.

1 week geleden
Jan-Willem de Coninck is eerste buurtwerker in Reimerswaal: 'Ik kom voor allerlei zaken bij mensen over de vloer'

KRUININGEN - Sinds begin maart heeft de gemeente Reimerswaal voor het eerst een buurtwerker. Jan-Willem de Coninck is met veel enthousiasme intussen al zo'n vier maanden bezig. Inmiddels is hij letterlijk en figuurlijk een stuk meer wegwijs geworden in Kruiningen en Yerseke, de dorpen waarvoor hij actief is.

1 week geleden
Lezersfoto van de week van een supercel

KAPELLE - Wat een prachtige foto van de supercel, de zware onweerswolk, vorige week dinsdag genomen bij de Spaartweg in Kapelle. Het is de 'Lezersfoto van de week' geworden in de Reimerswaalse & Kapelse Bode.

1 week geleden
Open dagen bij Kunst Kring Reimerswaal in Yerseke

YERSEKE - Tot half september staan op de zaterdagen van 11.00 tot 16.00 uur de deuren weer open bij de Galerie van de Kunst Kring Reimerswaal in Yerseke.

1 week geleden