Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Basketbal als middel tegen pesten: 'Deze sport heeft mij gered'

Basketbal als middel tegen pesten: 'Deze sport heeft mij gered'

KRUININGEN - Tijdens de voorjaarsvakantie organiseerde het jongerenwerk in Reimerswaal allerlei vermaak voor kinderen. Een van de activiteiten was een basketbalclinic door voormalig professioneel basketballer Henk Pieterse, met als hoogste doel niet de basket, maar bewustwording over pesten creëren onder de kinderen.

De clinic bleek een groot succes en werd door ongeveer honderd kinderen, van groep drie tot middelbare scholieren, bezocht. ‘’Het is mooi om te zien dat er zo’n grote opkomst is, want we willen heel graag dat de boodschap die Henk verspreidt de kinderen bereikt’’, zegt jongerenwerker Jeroen Kempees. ‘’We krijgen namelijk tot op heden nog altijd veel signalen vanuit scholen, maar ook door het werk op straat dat er gepest wordt. Dat zou veel minder moeten zijn, want pesten is natuurlijk onacceptabel; iedereen moet kunnen zijn wie hij of zij is.’’ 

Gered

De basketbalclinic werd gegeven door de 2.11 meter lange Henk Pieterse. Hij werd zes keer Nederlands kampioen en kwam bij meer dan honderd ‘interlands’ voor Oranje uit. Ondanks zijn succes in de sport werd ook hij vroeger gepest. ‘’Ik zat op de HAVO in Amsterdam en vanwege mijn lengte en magere voorkomen werd ik vaak gepest’’, vertelt hij. ‘’Na een tijd kwam er een docent naar me toe die me op het hart drukte om mijn lengte juist te gebruiken.’’ Hij belandde in de basketbalwereld en dat beviel hem goed. ‘’Iedereen was daar lang en mijn lengte was juist een enorm pluspunt.’’ Na jaren op hoog niveau te hebben gebasketbald ging Pieterse trainingen geven aan jongeren en kwam zo met de jeugd op basketbalkampen in aanraking. ‘’Onder hen hoorde ik aan de lopende band verhalen over pesterijen. Dat vond ik zo confronterend om te horen dat ik iets terug wilde doen voor de jeugd die de sport beoefenen. De sport die mij echt gered heeft.’’

Ruimte

Tijdens zijn clinics houdt de basketballer alle kinderen scherp in de gaten en gaat hij heel direct met ze te werk. ‘’Ik let goed op wie er in de groep een grote mond heeft en bijvoorbeeld iets afpakt van anderen’’, legt hij uit. ‘’Ik ben twee meter lang dus ook de kinderen die normaal achterin de klas zouden gaan zitten kan ik zien. Als ze dan pestend gedrag vertonen geef ik meteen duidelijk de grenzen aan en als ze daarover heen gaan moeten ze de clinic verlaten.’’ Maar tot dat laatste punt wil Pieterse het juist niet laten komen. ‘’Na het vertellen van mijn verhaal als professioneel basketballer gooi ik mezelf meteen van dat plateau af en vertel ik over mijn verleden waarin ik gepest werd. Dat maakt een gesprek aanknopen met de kinderen makkelijker en in combinatie met de duidelijke grenzen die ik stel hoeven de pesters niet meer hun ‘stoere’ gedrag te vertonen, want dat mag niet meer, en de kinderen die minder aansluiten krijgen juist meer ruimte. ‘’ 

Megan zit in groep acht en woonde de clinic bij. ‘’Ik had verwacht dat we wat partijtjes zouden spelen en nieuwe trucjes zouden leren’’, zegt ze. ‘’Uiteindelijk ging het naast het basketballen ook heel veel over pesten. Dat vind ik heel belangrijk, want pesten gebeurt op school nog steeds en we moeten meer nadenken over hoe lelijk doen tegen anderen voor onszelf zou voelen.’’

Oproep

Jongerenwerker Jeroen doet een oproep aan iedereen die weet of ziet dat er gepest wordt dat te melden bij een van de jongerenwerkers. Jeroen Kempees is te bereiken via telefoonnummer 06 24 92 86 51.

Meer uit Reimerswaal

Rillandia ziet aantal jeugdleden groeien

RILLAND - V.V. Rillandia aan de Bathseweg in Rilland telt op dit moment zo'n tweehonderd leden en is een groeiende vereniging. De club beschikt over twee voetbalvelden en een trainingsveld en ieder team van de club kan doordeweeks trainen. Ondanks dat de vereniging op een ruimtelijke plek is gelegen brengt de locatie soms ook wat obstakels met zich mee. 

18 uur geleden
Vrijwilligers ontdoen Schelde-oevers weer van afval

KRABBENDIJKE/RILLAND - Honderden vrijwilligers stropen zaterdag 2 maart de mouwen op om zwerfafval op te ruimen langs de Oosterschelde en Westerschelde voor de jaarlijkse actie Schone Schelde.

1 dag geleden
Kapelle verbouwt voor groeiend vrouwenvoetbal

KAPELLE - Voetbalvereniging Kapelle voldoet formeel niet aan de KNVB-norm van het aantal velden ten opzichte van de leden maar desondanks krijgen ze de trainingsschema's rond. De vereniging merkt echter wel dat het opkomende vrouwenvoetbal er voor zorgt dat het aantal kleedkamers niet toereikend is. Daarom worden die binnenkort onder handen genomen. 

2 dagen geleden
Bijeenkomst voor lustrum Toujours Kapelle

KAPELLE - In mei vindt voor de tiende keer de Franse week Toujours Kapelle plaats. Het organisatiecomité houdt maandagavond 4 maart een bijeenkomst in het gemeentehuis in Kapelle voor wie ideeën heeft voor activiteiten of als vrijwilliger wil helpen.

2 dagen geleden
Drie nieuwe laadpalen voor elektrisch rijden in Kapelle

KAPELLE - De Van der Biltlaan, Heer Wolfertstraat en de Postweg in Kapelle krijgen een nieuwe laadpaal om elektrische auto's op te laden.

3 dagen geleden
Yerseke wil niet ten koste van alles groeien

YERSEKE - Recentelijk heeft de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) laten weten dat ze op landelijk niveau meer politieke druk wil uitvoeren om ervoor te zorgen dat alle Nederlandse amateur-voetbalclubs zowel letterlijk als figuurlijk meer ruimte krijgen. Hoe staat het er voor met Kapelse en Reimerswaalse clubs? 

4 dagen geleden
Meer preventief onderhoud moet vertrouwen in Zeeuws spoor herstellen

KAPELLE/KRUININGEN - Na de langdurige overlast en vertragingen in het Zeeuwse treinverkeer eind vorig jaar belooft spoorwegbeheerder Pro Rail beterschap. In een brief aan onder meer de Zeeuwse spoorgemeenten schrijft directeur Dimitri Kruik van Pro Rail 'samen met NS de communicatie met reizigers en het preventief onderhoud van de Zeeuwse lijn te verbeteren'. Zo komt er een proef met sensoren in het spoor om verzakkingen eerder te kunnen signaleren. 'Zodat er direct preventief onderhoud kan plaatsvinden', aldus Kruik.

4 dagen geleden