Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Basisscholen maken hun plein groener

Basisscholen maken hun plein groener

MIDDELBURG - Veertien Zeeuwse basisscholen hebben maandagmiddag te horen gekregen dat zij subsidie ontvangen om hun schoolplein groener te maken.

Gedeputeerde Anita Pijpelink en kinderdirecteur voor groene schoolpleinen Jedithja van de provincie Zeeland maakten maandag bekend welke basisscholen een financiële bijdrage krijgen van IVN Natuureducatie en de provincie in het kader van de Groene Revolutie Zeeuwse Schoolpleinen.

Scholen

Dat zijn de Palmenhof in Sint Laurens, 't Klinket in Koudekerke, 't Paalhoofd in Zoutelande, de Regenboog in Middelburg, Reigersberg in Rilland, Zevensprong in Krabbendijke, Kamperschouw in Kamperland, Mgr. Heyligersschool in Kwadendamme, Wegwijzer in Heinkenszand, Stamperiusschool in Wilhelminadorp, ’t Noorderlicht in Goes, kindcentrum Stelle-Zeemeeuw in Terneuzen, ’t Getij in Kloosterzande en de Statie in Sas van Gent.

Buitenlokaal

Met de financiële bijdrage kunnen de schoolbesturen tegels van het schoolplein vervangen door groen, zoals gras, beplanting, aarde, zand of houtsnippers. Een groener plein draagt bij aan de biodiversiteit en een klimaatbestendige leefomgeving, doordat regenwater eenvoudiger door de grond wordt opgenomen bij een flinke bui.

Daarnaast is een groen plein goed voor het welzijn van de kinderen en leerkrachten. ‘Kinderen brengen ongeveer veertig procent van de tijd dat ze wakker zijn door op school, vaak in het klaslokaal. Ze zijn gezonder én leren beter door veel buiten te zijn en buiten les te krijgen’, stelt IVN Natuureducatie. 'Het draagt vooral bij aan de ontwikkeling op motorisch, cognitief en sociaal vlak.' Daarom maken veel scholen volgens IVN een buitenlokaal voor buitenlessen. Voor het schoolteam biedt een groen schoolplein kansen om stress te reduceren, aldus IVN. 

Schoolgeneratie

Met onder meer de subsidieregeling werkt IVN aan in één schoolgeneratie alle Zeeuwse kinderen een groene speel- en leerplek geven. Hiervoor werken IVN Natuureducatie, GGD Zeeland, Sport Zeeland, Stichting Landschapsbeheer Zeeland, Jantje Beton, Springzaad en HZ University of Applied Sciences aan de Groene Revolutie Zeeuwse Schoolpleinen, met steun van de provincie Zeeland en het rijksprogramma Jong Leren Eten.

Kijk voor meer informatie op www.groenerevolutiezeeland.nl.

Meer uit Beveland

Aan de kekentafel bij Luna Heuvingh en Esther Beunis

Ze kenden elkaar al langer maar de liefde sloeg een jaar of tien geleden pas echt over achter de bar bij café Seventy-Seven in Middelburg. Toen gingen ze nog samen op boevenpad, nu zijn ze bezig met opstarten van Marie Bio Strandkot op het natuurstrand van Oostkapelle. Een strandtent waar uitsluitend met biologische en lokale producten gewerkt gaat worden. Van het land naar het strand, dat is het idee. Esther: 'Bij een cappuccino krijg je melk van de koeien van de boerderij achter de duinen.'

47 minuten geleden
Motorrijder raakt gewond bij ongeval op de N665

HEINKENSZAND - Een motorrijder is vrijdagavond gewond geraakt bij een eenzijdig ongeluk op de N665 ter hoogte van Heinkenszand. Het slachtoffer is per ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

3 uur geleden
Weekendweer: zondag stevige (onweers)buien

REDACTIE - Zaterdag is er veel bewolking en valt vooral 's ochtends regen. Later op de dag wordt het regionaal droger en kan de zon nog even doorbreken. Het wordt 17 tot 21 graden. Zondag start juist droog met zon, later op de dag neemt de kans op onweersbuien toe. Met 20 tot 23 graden is het wat warmer.

3 uur geleden
Auto in sloot Westerscheldetunnelweg Borssele

BORSSELE - Bij de Westerscheldetunnelweg (N62) in Borssele is vrijdagmiddag een auto in een sloot terecht gekomen. Eén persoon is gewond geraakt. De hulpdiensten zijn ter plekke.De alarmcentrale stuurde onder meer enkele brandweerwagens op pad nadat rond 14.30 uur melding was gemaakt van een voertuig dat te water was geraakt tussen de Westerscheldetunnel en het tolplein bij Borssele. Ter plaatse bleek een auto in een sloot te liggen. De inzet van de opgeroepen brandweerduikers bleken niet nodig te zijn.De Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) meldde rond 15.00 uur dat de bestuurder uit het voertuig was en dat de persoon aanspreekbaar was. Het slachtoffer wordt overgedragen aan de ambulancedienst. Voor zover bekend is de persoon niet ernstig gewond geraakt. Volgens de politie is het ongeluk veroorzaakt door aquaplaning.In verband met het ongeval is er tussen de Oostbuis (rijrichting Borssele) en het tolplein van de Westerscheldetunnel één rijstrook afgesloten. Een berger is opgeroepen om de auto te takelen.

21 uur geleden
Jarig Ovezande klaar voor 42e editie van Klomppop

OVEZANDE - In jubilerend Ovezande - het dorp bestaat 700 jaar - begint vrijdag de 42e editie van Klomppop. Op sportterrein De Fazant klinkt tot en met zondag (26 mei) veel muziek, er is straattheater en er zijn voor jong en oud veel extra activiteiten.

23 uur geleden
Bevelandse muziekverenigingen houden play-in voor leerling-muzikanten in Kapelle

KAPELLE - Om leerling-muzikanten extra te enthousiasmeren voor muziek bundelt een aantal muziekverenigingen in Noord- en Zuid-Beveland de krachten. Dat resulteert in een play-in op 15 juni in Kapelle. De derde editie inmiddels.

1 dag geleden
100-jarige Lena Marcusse uit Colijnsplaat bedolven onder cadeaus

COLIJNSPLAAT - "Nog nooit bezocht ik een 100-jarige die zóveel cadeautjes had gekregen", zei burgemeester Loes Meeuwisse van de gemeente Noord-Beveland donderdag in de versierde huiskamer van zorgcentrum Cleijenborch in Colijnsplaat, waar Lena Marcusse het stralende middelpunt was. Rian Krijger had voor de jarige een oproep voor cadeautjes op Facebook gezet en daaraan is massaal gehoor gegeven.

1 dag geleden