
Barnier: nog steeds fundamentele verschillen in brexitgesprekken
BRUSSEL (ANP/RTR) - Er blijven nog steeds "fundamentele" meningsverschillen tijdens de gesprekken over een brexitdeal tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie. Dat zei EU-brexitonderhandelaar Michel Barnier, die eraan toevoegde dat beide partijen hard werken aan een handelsakkoord.
Volgens Barnier gaan de onderhandelingen momenteel online verder en begint de tijd voor het sluiten van een deal te dringen. De EU-hoofdonderhandelaar zit sinds dinsdag in quarantaine omdat een van zijn medewerkers besmet bleek met het coronavirus en dat bemoeilijkt de besprekingen. Als een test dinsdag uitwijst dat Barnier het virus niet onder de leden heeft, kan hij weer met zijn Britse tegenhanger David Frost om de tafel, laat zijn team weten.
Bronnen rond het brexitoverleg hebben gezegd dat in de komende twee weken een definitief akkoord zou kunnen worden getekend. Mochten Londen en Brussel voor 1 januari niet tot overeenstemming komen over hun onderlinge handel en andere betrekkingen vanaf de jaarwisseling, dan wil de Britse premier Boris Johnson zonder deal verder. Een verlenging van de overgangsperiode die nu nog geldt, waarin het Verenigd Koninkrijk de EU-regels nog volgt, is in ieder geval uitgesloten, zegt Barniers woordvoerder. Nu de tijd opraakt, zwellen de geruchten aan over uitstel of een voorlopig akkoord dat op hetzelfde zou neerkomen.
'Gesprek over resterende vraagstukken'
De kwesties waarover Londen en Brussel het grondig oneens zijn, zijn nog altijd het toezicht op de afspraken, visserij en gelijke kansen voor Britse en Europese bedrijven. Johnson praat volgens Britse media deze week met Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen over de resterende vraagstukken, maar de commissie wil dat niet bevestigen.
Von der Leyen liet vrijdag weten dat er veel vooruitgang wordt geboekt in het brexitoverleg. De Britse minister van Financiën Rishi Sunak zei zondag nog optimistisch te zijn dat er akkoord zal worden bereikt.
Het Europees Parlement treft ondertussen voorbereidingen voor een extra vergadering eind december om een eventueel akkoord over de toekomstige betrekkingen op de valreep te kunnen goedkeuren, melden media in Brussel.
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - Producentenprijzen van voedingsmiddelen daalden in de eerste helft van 2023, terwijl Nederlandse consumenten juist meer voor hun boodschappen in de supermarkt moesten betalen. Veel voedingsmiddelenproducenten verwachten niet dat de prijzen de komende maanden zullen stijgen. Dat komt naar voren uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
1 uur geledenNEW YORK (ANP) - Netflix is dinsdag geëindigd tussen de dalers op de beurzen in New York. De Amerikaanse krant The Wall Street Journal meldde op basis van bronnen dat de streamingdienst zijn tarieven weer wil verhogen. Dat zou Netflix willen doen in verschillende landen, maar waarschijnlijk gaan de prijzen in de Verenigde Staten en Canada als eerste omhoog.
3 uur geledenMECHELEN (ANP/BELGA) - Een landelijke actiedag van Belgische vakbonden legt donderdag een groot deel van het openbaar vervoer in Vlaanderen plat. Zo meldt ov-bedrijf De Lijn die dag te rijden met gemiddeld 58 procent van alle bussen en trams.
4 uur geledenSTRAATSBURG (ANP) - De Europese Commissie wil vier cruciale technologieën uit handen van China en andere rivalen houden. Het gaat om de modernste halfgeleidertechnieken van bedrijven als het Nederlandse ASML, kunstmatige intelligentie (AI), quantumtechnologie en biotech.
4 uur geledenPARIJS (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Air France-KLM neemt een aandelenbelang van 19,9 procent in de noodlijdende Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS. Ook de investeringsmaatschappijen Castlelake en Lind Invest steken geld in SAS.
7 uur geledenHELMOND (ANP) - Zonneautomaker Lightyear uit Helmond richt zich voorlopig niet meer op de productie van auto's die rijden op zonne-energie. Dat bevestigt topman en medeoprichter Lex Hoefsloot van het bedrijf dinsdag na berichtgeving van Het Financieele Dagblad. Lightyear focust zich in plaats daarvan de komende tijd op het maken van zonnepanelen voor op elektrische auto's.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) is dinsdag naar de Raad van State gestapt om het uitblijven van een vergunning voor gaswinning onder de Waddenzee bij het Friese dorp Ternaard. Volgens de NAM is er nog altijd geen duidelijkheid vanuit het ministerie van Economische Zaken, ook al is de aanvraag voor de vergunning al ruim drie jaar geleden ingediend.
7 uur geleden