Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bankenonrust nog niet voorbij op beurs, Deutsche Bank hard omlaag

Bankenonrust nog niet voorbij op beurs, Deutsche Bank hard omlaag

AMSTERDAM (ANP) - Deutsche Bank was vrijdag de grote verliezer op de Europese beurzen. Ook andere banken, bijvoorbeeld ING, werden flink lager gezet door beleggers. Daarmee lijkt de recente onrust op de financiële markten over de bankensector nog niet voorbij. "Dit is weer een signaal van de kwetsbaarheid van banken", zegt Harald Benink, hoogleraar bankwezen en financiering aan de universiteit van Tilburg. "Er hoeft maar iets te gebeuren en alle bankaandelen gaan weer hard omlaag."

Deutsche Bank ging in Frankfurt 8,5 procent lager de handel uit. De koersval volgde op een sterke stijging van de kosten voor het verzekeren van de schulden van de grootste bank van Duitsland tegen wanbetaling. Obligatiehouders kunnen hun leningen namelijk verzekeren via zogeheten kredietverzuimswaps (CDS) tegen het risico dat een bank zijn obligaties niet kan terugbetalen. De kosten van een dergelijke verzekering nemen toe naarmate het risico op wanbetaling hoger wordt ingeschat.

Ook de Zwitserse bank UBS, die afgelopen weekeinde zijn concurrent Credit Suisse overnam, moest het ontgelden en verloor bijna 4 procent in Zürich. Persbureau Bloomberg meldde dat UBS en Credit Suisse tot de banken behoren die onder de loep worden genomen door het Amerikaanse ministerie van Justitie vanwege mogelijke hulp aan Russische oligarchen bij het omzeilen van westerse sancties.

Eigen vermogen vrij laag

Eerder deze week benadrukten centrale bankiers, onder wie president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB), nog dat banken in de eurozone nog steeds financieel gezond zijn. Knot zei wel dat het toezicht op banken niet mag verslappen, maar dacht niet dat we aan de vooravond staan van een nieuwe bankencrisis. Volgens Benink is het probleem dat het eigen vermogen van banken met gemiddeld 5 procent toch vrij laag is. "Normale bedrijven hebben minstens 30 procent eigen vermogen." Het gevolg is volgens hem dat beleggers al snel nerveus worden als er bij een bank problemen lijken te spelen.

Verder wijzen analisten vooral op de "irrationaliteit" in de markt en psychologische factoren die medebepalend zijn voor beurskoersen. "Voor alle duidelijkheid: Deutsche is niet het volgende Credit Suisse", merkte een deskundige van Autonomous Research op. ING leverde uiteindelijk 3,7 procent in en ABN AMRO verloor 2,2 procent. Naast de banken gingen ook de verzekeraars mee omlaag. De AEX-index in Amsterdam sloot 1,6 procent in het rood op 731,81 punten. De MidKap verloor 2,9 procent tot 914,11 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs raakten tot 1,7 procent kwijt.

Meer uit Financieel

Microsoft profiteert flink van clouddiensten en AI-toepassingen

REDMOND (ANP/BLOOMBERG) - Microsoft heeft het afgelopen kwartaal flink geprofiteerd van de vraag naar zijn clouddiensten. De omzet uit deze tak steeg sterker dan de algehele omzet en was goed voor het grootste deel van alle opbrengsten van het techconcern. Ook toepassingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) leverden meer op.

41 minuten geleden
Facebook-moeder Meta Platforms grote verliezer op Wall Street

NEW YORK (ANP) - Meta Platforms, het moederbedrijf van Facebook, WhatsApp en Instagram, is donderdag flink lager geëindigd op de aandelenbeurzen in New York. Het bedrijf publiceerde woensdag zijn kwartaalresultaten, waarbij het onder andere meldde meer kosten te maken voor de vele investeringen in kunstmatige intelligentie (AI). Het aandeel eindigde 10,6 procent lager waarmee het ruim 100 miljard dollar aan beurswaarde verloor.

1 uur geleden
Wijnconsumptie op laagste niveau sinds 1996, ziet wijnorganisatie

PARIJS (ANP/RTR) - De hoeveelheid wijn die wereldwijd werd gedronken, bereikte vorig jaar het laagste niveau in 27 jaar, meldt de Internationale Organisatie voor Wijnbouw en Wijnbereiding (OIV). De organisatie wijt dit aan de gestegen wijnprijs, die mensen ontmoedigt om zo nu en dan een flesje te kopen.

2 uur geleden
FT: VS willen dat bondgenoten Chinese chip-export verder inperken

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten willen dat bondgenoten de export van chips en daaraan gerelateerde goederen en technologie naar China verder inperken. Dat meldt de Britse zakenkrant Financial Times op basis van ingewijden. Volgens hen hebben de VS aangedrongen bij Nederland, Japan en Zuid-Korea om de huidige exportcontroles daarom agressiever uit te voeren, schrijft FT.

2 uur geleden
Airbus verhoogt productie van zijn A350-vliegtuigen

TOULOUSE (ANP/BLOOMBERG) - Airbus heeft het productiedoel voor zijn A350-toestellen verder verhoogd. Dat meldt de Europese vliegtuigfabrikant bij de publicatie van de kwartaalresultaten. Tegen 2028 moeten maandelijks twaalf vliegtuigen van het type van de band rollen. Oorspronkelijk was het doel om tegen 2026 tien toestellen per maand te produceren.

4 uur geleden
Honda steekt 15 miljard dollar in Canadese stekkerautofabriek

TOKIO (ANP/RTR) - De Japanse autoproducent Honda gaat 15 miljard Canadese dollar, omgerekend meer dan 10 miljard euro, investeren in een nieuwe fabriek voor elektrische auto's in het oosten van Canada. Het bedrijf heeft dit donderdag aangekondigd. Het is de grootste investering ooit van het bedrijf in Canada.

4 uur geleden
Adyen keldert op Damrak, Unilever tussen schaarse stijgers

AMSTERDAM (ANP) - Adyen heeft donderdag op de aandelenbeurs in Amsterdam ruim 18 procent van zijn beurswaarde zien verdampen. Het betaalbedrijf, dat de betaaltransacties afhandelt voor bedrijven als McDonald's en Hennes & Mauritz (H&M), zag het aantal transacties afgelopen kwartaal stijgen. Volgens analisten van investeringsbank Jefferies viel de omzet van het bedrijf echter tegen.

5 uur geleden