Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bankenonrust nog niet voorbij op beurs, Deutsche Bank hard omlaag

Bankenonrust nog niet voorbij op beurs, Deutsche Bank hard omlaag

AMSTERDAM (ANP) - Deutsche Bank was vrijdag de grote verliezer op de Europese beurzen. Ook andere banken, bijvoorbeeld ING, werden flink lager gezet door beleggers. Daarmee lijkt de recente onrust op de financiële markten over de bankensector nog niet voorbij. "Dit is weer een signaal van de kwetsbaarheid van banken", zegt Harald Benink, hoogleraar bankwezen en financiering aan de universiteit van Tilburg. "Er hoeft maar iets te gebeuren en alle bankaandelen gaan weer hard omlaag."

Deutsche Bank ging in Frankfurt 8,5 procent lager de handel uit. De koersval volgde op een sterke stijging van de kosten voor het verzekeren van de schulden van de grootste bank van Duitsland tegen wanbetaling. Obligatiehouders kunnen hun leningen namelijk verzekeren via zogeheten kredietverzuimswaps (CDS) tegen het risico dat een bank zijn obligaties niet kan terugbetalen. De kosten van een dergelijke verzekering nemen toe naarmate het risico op wanbetaling hoger wordt ingeschat.

Ook de Zwitserse bank UBS, die afgelopen weekeinde zijn concurrent Credit Suisse overnam, moest het ontgelden en verloor bijna 4 procent in Zürich. Persbureau Bloomberg meldde dat UBS en Credit Suisse tot de banken behoren die onder de loep worden genomen door het Amerikaanse ministerie van Justitie vanwege mogelijke hulp aan Russische oligarchen bij het omzeilen van westerse sancties.

Eigen vermogen vrij laag

Eerder deze week benadrukten centrale bankiers, onder wie president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB), nog dat banken in de eurozone nog steeds financieel gezond zijn. Knot zei wel dat het toezicht op banken niet mag verslappen, maar dacht niet dat we aan de vooravond staan van een nieuwe bankencrisis. Volgens Benink is het probleem dat het eigen vermogen van banken met gemiddeld 5 procent toch vrij laag is. "Normale bedrijven hebben minstens 30 procent eigen vermogen." Het gevolg is volgens hem dat beleggers al snel nerveus worden als er bij een bank problemen lijken te spelen.

Verder wijzen analisten vooral op de "irrationaliteit" in de markt en psychologische factoren die medebepalend zijn voor beurskoersen. "Voor alle duidelijkheid: Deutsche is niet het volgende Credit Suisse", merkte een deskundige van Autonomous Research op. ING leverde uiteindelijk 3,7 procent in en ABN AMRO verloor 2,2 procent. Naast de banken gingen ook de verzekeraars mee omlaag. De AEX-index in Amsterdam sloot 1,6 procent in het rood op 731,81 punten. De MidKap verloor 2,9 procent tot 914,11 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs raakten tot 1,7 procent kwijt.

Meer uit Financieel

Duitse topeconoom: opkomst extreemrechts gevaar voor groei

BERLIJN (ANP) - De opkomst van extreemrechts in Duitsland is een gevaar voor de economie omdat buitenlandse vakkrachten kunnen worden afgeschrikt om te komen werken in het land. Dat heeft de Duitse topeconoom Veronika Grimm gezegd. Grimm behoort tot de zogenoemde Sachverständigenrat, die bestaat uit vijf economische experts. Die raad is het belangrijkste economische adviesorgaan van de Duitse bondskanselier.

33 minuten geleden
Nicotinezakjes volgens aanklacht in VS verslavend en schadelijk

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Nicotinezakjes, de nieuwste vinding waarop de tabaksindustrie haar hoop heeft gevestigd, zijn verslavend en schadelijk voor jongeren. Dat staat in de aanklacht van een rechtszaak die is aangespannen tegen de Amerikaanse tabaksfabrikant Philip Morris International.

16 uur geleden
Maker ChatGPT is het 'categorisch oneens' met klachten Elon Musk

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, de maker van chatbot ChatGPT, is het "categorisch oneens" met de klachten van Elon Musk die een rechtszaak tegen het bedrijf heeft aangespannen. Dat staat volgens financieel persbureau Bloomberg in een interne memo die het bedrijf heeft gestuurd naar het eigen personeel.

18 uur geleden
Landen bij WTO slagen niet in akkoord over landbouw en visserij

ABU DHABI (ANP/BLOOMBERG/AFP/BELGA) - Een top van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) is zaterdag geëindigd met als enige resultaat een verlenging van afspraken over douanerechten rond onlinehandel. Het lukte de meer dan 150 aangesloten landen niet om in Abu Dhabi tot overeenkomsten te komen over landbouw en visserij, terwijl dit voor veel landen wel hele belangrijke onderwerpen zijn.

19 uur geleden
Nederlanders tanken volgens cijfers RTL Z steeds meer benzine

HILVERSUM (ANP) - Nederlanders tanken steeds meer benzine ondanks de hoge brandstofprijzen en opkomst van elektrische auto's. Dat heeft RTL Z uitgezocht. De zender gebruikte daarvoor gegevens van het ministerie van Financiën over de accijnsinkomsten en sloeg zelf aan het rekenen.

20 uur geleden
Kranten: EK zorgt voor kleine boost kwakkelende Duitse economie

BERLIJN (ANP/DPA) - Het Europees kampioenschap voetbal dat dit jaar in Duitsland wordt gehouden geeft waarschijnlijk een beperkte boost aan de kwakkelende Duitse economie. Volgens onderzoeksinstituut IWH uit Halle, waarover verschillende Duitse kranten zaterdag schrijven, kan de toerismesector bij de oosterburen zo'n 250 miljoen euro aan extra inkomsten tegemoet zien dankzij het toernooi.

21 uur geleden
Advocaten achter schrappen megabeloning Musk willen zelf miljarden

WILMINGTON (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De advocaten achter de zaak tegen het megabeloningspakket voor Tesla-topman Elon Musk willen zelf een vergoeding van 6 miljard dollar voor hun bewezen diensten. Dat bedrag zou volgens hen niet contant overgemaakt moeten worden, maar zien ze het liefst in aandelen uitgekeerd.

22 uur geleden