Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Banken zetten honderden geldstortautomaten uit vanwege plofkraken

Banken zetten honderden geldstortautomaten uit vanwege plofkraken

AMSTERDAM (ANP) - Banken zetten honderden zogeheten sealbagautomaten uit in de strijd tegen plofkraken. Van deze automaten waar ondernemers contant geld, verpakt in speciale zakken, kunnen storten zijn er ongeveer 1200 in Nederland. Daarvan blijven er slechts ruim 400 in gebruik, met beperkte openingstijden, meldt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). De overige automaten zijn leeggehaald en uitgezet.

Criminelen richten zich steeds vaker op sealbagautomaten nu geldautomaten beter worden beveiligd. Afgelopen week hebben weer enkele plofkraken plaatsgevonden op sealbagautomaten. Daarbij werden zware explosieven gebruikt, met forse schade tot gevolg. Ook werden woningen tijdelijk ontruimd.

In december besloten de banken al om hun geldautomaten verspreid over het land 's nachts af te sluiten om plofkraken tegen te gaan. Voor de ruim 400 sealbagautomaten die in gebruik blijven, geldt voortaan ook een nachtelijke sluiting. Ze zijn alleen open van 06.00 uur tot 18.30 uur. Volgens de NVB zullen de automaten dagelijks worden leeggehaald. Daarnaast kunnen ondernemers overdag ook nog steeds in verschillende bankkantoren terecht om hun geld te storten.

Tijdelijke oplossing

De maatregelen van de banken gelden als tijdelijke oplossing. Wanneer ze opgeheven kunnen worden, is evenwel nog niet duidelijk. De Nederlandsche Bank (DNB) stelde in januari nog dat achter de schermen wordt gewerkt aan een alternatieve oplossing om bankbiljetten bij een plofkraak onbruikbaar te maken, zodat er voor criminelen niets meer valt te halen. Dan zou de nachtelijke sluiting van de automaten niet meer nodig zijn.

Door de coronacrisis en de overheidsmaatregelen om de verspreiding van het virus te beperken, wordt door ondernemers tijdelijk zo'n 40 procent minder gebruik gemaakt van de sealbagautomaten. Maar normaal storten horecaondernemers vaak op een laat tijdstip hun omzet af. Dan kan de nachtelijke sluiting van de resterende automaten problemen opleveren. De banken willen daarom opnieuw kijken naar de beschikbare afstortmogelijkheden als alle horecagelegenheden in Nederland weer open mogen.

Meer uit Financieel

Oliebedrijven Exxon en Chevron stijgers op verdeeld Wall Street

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag verdeeld gesloten bij aanhoudende onzekerheid over de rente. De koersverliezen van eerder op de dag werden wel voor een groot deel weggewerkt. De grote oliebedrijven op Wall Street stonden bij de winnaars, geholpen door de gestegen olieprijzen.

1 uur geleden
Grote terugroepactie auto's Kia en Hyundai in VS om brandgevaar

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Zuid-Koreaanse autofabrikanten Kia en Hyundai roepen in de Verenigde Staten in totaal 3,37 miljoen auto's terug naar de garage vanwege gevaar voor brand in de motor. Eigenaren worden gevraagd hun auto's buiten te parkeren uit de buurt van gebouwen en andere auto's totdat het probleem is opgelost.

3 uur geleden
Grote IT-storing legt Duitse fabrieken Volkswagen plat

WOLFSBURG (ANP/DPA/BLOOMBERG) - De Duitse autofabrikant Volkswagen kampt woensdag met een grote IT-storing waardoor meerdere fabrieken van het bedrijf in Duitsland plat zijn komen te liggen. Volkswagen doet onderzoek naar de storing bij het IT-netwerk en zegt dat nog onduidelijk is wanneer de productie weer hervat kan worden.

3 uur geleden
Nederlands ECB-directielid Elderson: rente mogelijk verder omhoog

FRANKFURT (ANP/DPA) - Het Nederlandse directielid Frank Elderson bij de Europese Centrale Bank (ECB) denkt dat de rente nog verder verhoogd kan worden in de strijd tegen de inflatie. Dat zei Elderson in een interview met het financiƫle persbureau Market News International. De ECB verhoogde eerder deze maand de rente in de eurozone voor de tiende keer op rij naar het hoogste niveau ooit en de beleidsmakers van de centrale bank in Frankfurt hebben gehint dat er een einde is gekomen aan die verhogingen.

4 uur geleden
AF-KLM en IAG hebben interesse in Portugese maatschappij TAP

LISSABON (ANP/BLOOMBERG) - Air France-KLM en IAG, het moederconcern van onder meer British Airways en Iberia, hebben interesse in een overname van de Portugese nationale luchtvaartmaatschappij TAP. De Portugese regering wil TAP privatiseren en de topmannen van Air France-KLM en IAG hebben gezegd mogelijk biedingen te willen doen voor TAP.

4 uur geleden
Verzekeraars NN en ASR kelderen na uitspraak in woekerpoliszaak

AMSTERDAM (ANP) - De verzekeraars NN Group en ASR gingen woensdag keihard onderuit op de aandelenbeurs in Amsterdam na een nadelige uitspraak van het gerechtshof Den Haag rond zogeheten woekerpolissen. NN leverde bijna 19 procent in en ASR kelderde ruim 14 procent. Ook branchegenoot Aegon had het lastig met een min van 4,3 procent.

6 uur geleden
Honderden mensen weten niet of reis met Vacansoleil kan doorgaan

EINDHOVEN (ANP) - Honderden mensen die nog op vakantie zouden gaan met Vacansoleil weten niet of hun reis nog doorgaat. Dit meldt een woordvoerder van de aanbieder van campingvakanties, die uitstel van betaling heeft gekregen van de rechter. Vaak is uitstel van betaling de voorbode van een faillissement.

6 uur geleden