Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Banken zetten honderden geldstortautomaten uit vanwege plofkraken

Banken zetten honderden geldstortautomaten uit vanwege plofkraken

AMSTERDAM (ANP) - Banken zetten honderden zogeheten sealbagautomaten uit in de strijd tegen plofkraken. Van deze automaten waar ondernemers contant geld, verpakt in speciale zakken, kunnen storten zijn er ongeveer 1200 in Nederland. Daarvan blijven er slechts ruim 400 in gebruik, met beperkte openingstijden, meldt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). De overige automaten zijn leeggehaald en uitgezet.

Criminelen richten zich steeds vaker op sealbagautomaten nu geldautomaten beter worden beveiligd. Afgelopen week hebben weer enkele plofkraken plaatsgevonden op sealbagautomaten. Daarbij werden zware explosieven gebruikt, met forse schade tot gevolg. Ook werden woningen tijdelijk ontruimd.

In december besloten de banken al om hun geldautomaten verspreid over het land 's nachts af te sluiten om plofkraken tegen te gaan. Voor de ruim 400 sealbagautomaten die in gebruik blijven, geldt voortaan ook een nachtelijke sluiting. Ze zijn alleen open van 06.00 uur tot 18.30 uur. Volgens de NVB zullen de automaten dagelijks worden leeggehaald. Daarnaast kunnen ondernemers overdag ook nog steeds in verschillende bankkantoren terecht om hun geld te storten.

Tijdelijke oplossing

De maatregelen van de banken gelden als tijdelijke oplossing. Wanneer ze opgeheven kunnen worden, is evenwel nog niet duidelijk. De Nederlandsche Bank (DNB) stelde in januari nog dat achter de schermen wordt gewerkt aan een alternatieve oplossing om bankbiljetten bij een plofkraak onbruikbaar te maken, zodat er voor criminelen niets meer valt te halen. Dan zou de nachtelijke sluiting van de automaten niet meer nodig zijn.

Door de coronacrisis en de overheidsmaatregelen om de verspreiding van het virus te beperken, wordt door ondernemers tijdelijk zo'n 40 procent minder gebruik gemaakt van de sealbagautomaten. Maar normaal storten horecaondernemers vaak op een laat tijdstip hun omzet af. Dan kan de nachtelijke sluiting van de resterende automaten problemen opleveren. De banken willen daarom opnieuw kijken naar de beschikbare afstortmogelijkheden als alle horecagelegenheden in Nederland weer open mogen.

Meer uit Financieel

Terughoudende werkgevers drukken resultaten Randstad

DIEMEN (ANP) - Uitzendconcern Randstad heeft de resultaten in het tweede kwartaal zien teruglopen, doordat werkgevers voorzichtiger zijn geworden met het aannemen van extra personeel en uitzendkrachten. "De marktomstandigheden bleven in veel van onze werkgebieden uitdagend", zegt Randstad-topman Sander van 't Noordende.

7 minuten geleden
AkzoNobel ziet winst dit jaar aan onderkant verwachtingen

AMSTERDAM (ANP) - Verfproducent AkzoNobel, met merken als Sikkens en Flexa, denkt dat de winst dit jaar aan de onderkant van de verwachtingen zal uitkomen. Het bedrijf kampt met hogere kosten. Volgens AkzoNobel worden maatregelen genomen om de kosten te verlagen.

15 minuten geleden
Bedrijfsinvesteringen krimpen weer na forse groei

DEN HAAG (ANP) - Bedrijven hebben in mei 6,8 procent minder geïnvesteerd in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder. Vooral in gebouwen, vliegtuigen, personenauto's, machines (waaronder defensiematerieel) werd minder geld gestoken, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In april namen de bedrijfsinvesteringen nog met 6,5 procent toe.

43 minuten geleden
Consumentenvertrouwen opnieuw fractie lager in juli

DEN HAAG (ANP) - Het vertrouwen van consumenten is in juli opnieuw een fractie gedaald ten opzichte van een maand eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In juni en mei was ook al sprake van een lichte afname, na acht maanden waarin het consumentenvertrouwen juist verbeterde. Mensen waren deze maand iets negatiever over de economie dan in juni en vrijwel even negatief over de koopbereidheid.

46 minuten geleden
Cybersecurity-start-up Wiz wijst miljardenbod Google af

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Cybersecurity-start-up Wiz heeft een overnamebod van 23 miljard dollar van Google-moederbedrijf Alphabet afgewezen. In plaats van te worden ingelijfd door Alphabet blijft het bedrijf vasthouden aan de plannen voor een eigen beursgang, meldt persbureau Bloomberg.

47 minuten geleden
Congres VS wil baas CrowdStrike horen na computerstoringen

WASHINGTON (ANP) - Een commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft topman George Kurtz van cyberbeveiligingsbedrijf CrowdStrike gevraagd om te getuigen over een gebrekkige software-update die wereldwijd grote storingen veroorzaakte.

4 uur geleden
Chipmaker NXP ziet winst en omzet dalen door 'uitdagende' markt

EINDHOVEN (ANP) - De Nederlandse chipfabrikant NXP heeft in het tweede kwartaal van dit jaar minder winst en omzet behaald. Het in Eindhoven gevestigde bedrijf, dat een beursnotering in New York heeft, spreekt van "uitdagende" marktomstandigheden. Toch verwacht NXP in het huidige kwartaal weer te kunnen groeien.

8 uur geleden