Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Banken en verzekeraars trekken kar op Damrak

Banken en verzekeraars trekken kar op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Financiële fondsen als banken en verzekeraars kenden dinsdag een goede dag op de Europese beurzen, die overwegend duidelijke plussen lieten zien. Beter dan verwachte kwartaalcijfers van de Zwitserse bank UBS straalden positief af op de hele sector. Op de beurs in Amsterdam deden ABN AMRO, ING, Aegon en NN het goed en behoorden bij de grootste stijgers.

De AEX-index op Beursplein 5 eindigde met een plus van 0,1 procent op 658,54 punten. De MidKap-index dikte 0,5 procent aan en kwam op een stand van 971,97 punten uit. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt stegen tot 1,7 procent.

UBS steeg 2,4 procent in Zürich. De bank, die wordt geleid door de Nederlandse topman Ralph Hamers, behaalde vorig jaar een hogere winst en gaat voor miljarden euro's aan eigen aandelen inkopen. ABN AMRO (plus 4,2 procent) en ING (plus 2,7 procent) behoorden bij de Europese banken die ook in trek waren. Elders in Europa werden BNP Paribas (plus 1,8 procent), Deutsche Bank (plus 1,9 procent) en UniCredit (plus 4,5 procent) eveneens hoger gezet.

URW

Grootste stijger in de AEX-index was winkelvastgoedfonds Unibail-Rodamco-Westfield dat een winst van 4,3 procent noteerde. Branchegenoot Eurocommercial Properties won bij de middelgrote bedrijven 4 procent en bij de kleine bedrijven was Wereldhave koploper met een plus van 3,6 procent. De bedrijven hadden de afgelopen tijd nog te maken met flinke minnen door extra coronamaatregelen en het vooruitzicht van langere winkelsluitingen.

AstraZeneca klom 0,7 procent in Londen. De Europese Commissie eist opheldering van het farmaceutische bedrijf over de vertraging van de productie van het coronavaccin waarvan de EU 400 miljoen doses heeft besteld. AstraZeneca liet onlangs weten te kampen met productieproblemen.

BMW

Autobedrijf BMW werd 2,6 procent hoger gezet nadat het een miljardensubsidie kreeg van de Europese Commissie voor batterijentechnologie. Branchegenoot Stellantis, het fusiebedrijf waar de moederbedrijven van Peugeot en Fiat in zijn opgegaan, kondigde een samenwerking met energiebedrijf Engie aan en steeg 2 procent. Engie werd 0,5 procent hoger gezet.

In Londen zakte Rolls-Royce 1,7 procent. De Britse vliegtuigmotorenfabrikant verlaagde zijn verwachtingen voor dit jaar vanwege de strengere reisbeperkingen in de strijd tegen het coronavirus.

De euro was 1,2152 dollar waard, tegen 1,2138 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie daalde 0,6 procent in prijs tot 52,47 dollar. Brentolie werd 0,2 procent goedkoper op 55,77 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Schiphol test tilrobot om personeel in bagagehal te helpen

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol test een nieuwe robot die in de bagagehal koffers kan tillen en daarmee het werk voor het personeel kan verlichten. Ook wordt een robot getest die koffers opzij kan schuiven naar de bagageband. De luchthaven kondigt aan nog een aantal andere tilhulpen en volledig geautomatiseerde systemen te willen testen.

18 minuten geleden
Streamingdienst Viaplay keldert na winstalarm, UMG daalt mee

AMSTERDAM (ANP) - De Zweedse videostreamingdienst Viaplay is maandag keihard gekelderd op de beurs in Stockholm. De dienst, in Nederland vooral bekend als de plek waar de Formule 1-races van Max Verstappen en voetbalwedstrijden uit de Engelse Premier League te zien zijn, verlaagde zijn verwachtingen voor dit jaar en trok de prognoses voor de langere termijn in. Ook stapte de topman op.

1 uur geleden
Lagarde: inflatie nog steeds te hoog, meer renteverhogingen nodig

BRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - Consumenten en bedrijven hoeven voorlopig nog niet te verwachten dat de Europese Centrale Bank (ECB) stopt met het verhogen van de rente. Volgens president Christine Lagarde zijn er nog geen tekenen dat de hoge inflatie, zoals het duurder worden van voedsel, zijn piek heeft bereikt. Dat is wel nodig voordat de ECB gaat stoppen met zijn maatregelen om de inflatie in te dammen.

1 uur geleden
Werknemers sociaalwerkbedrijven plannen massale staking

UTRECHT (ANP) - Werknemers van sociaalwerkbedrijven gaan woensdag staken, melden vakbonden FNV en CNV. Duizenden werknemers met een arbeidsbeperking gaan demonstreren in Utrecht, aldus de bonden, die laten weten dat zo'n 160 bussen hen vanuit heel Nederland naar de Domstad zullen vervoeren. Ze willen dat hun cao wordt opengebroken en de lonen worden verhoogd.

2 uur geleden
Scheepsbouw had moeilijk jaar, maar ontvangt weer bestellingen

ROTTERDAM (ANP) - De Nederlandse scheepsbouw heeft onder meer door leveringsproblemen en sancties tegen Rusland een uitdagend jaar achter de rug. Zowel binnenvaartschepen als zeeschepen werden in 2022 minder opgeleverd, meldt belangenbehartiger Netherlands Maritime Technology (NMT) in zijn jaarverslag. Nieuwe bestellingen, bijvoorbeeld voor luxejachten, komen wel weer goed binnen.

2 uur geleden
Apple stijgt op Wall Street en nadert beurswaarde 3 biljoen

NEW YORK (ANP) - Het aandeel Apple ging maandag licht omhoog op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers kijken uit naar de jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie van het Amerikaanse techconcern. Volgens geruchten zal Apple een eigen virtualrealitybril (VR) presteren, een product waar de iPhonemaker zich tot nu toe niet aan heeft gewaagd. De bril zou het belangrijkste nieuwe product van het concern worden sinds de Apple Watch in 2014.

3 uur geleden
Zakensite: nieuwe topvrouw Twitter nu al aan de slag

SAN FRANCISCO (ANP) - Linda Yaccarino gaat deze maandag aan de slag als nieuwe topvrouw van Twitter. Dat meldt zakensite Business Insider. Eigenlijk zou Yaccarino rond 22 juni beginnen bij het socialmediaplatform, maar dat zou nu dus vervroegd zijn.

4 uur geleden