Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Banken en verzekeraars aan kop in AEX, Air France-KLM daalt

Banken en verzekeraars aan kop in AEX, Air France-KLM daalt

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak toonde vrijdag wat herstel. Vooral de banken en verzekeraars veerden op, na de recente renteverhogingen van de centrale banken en de onrust in de Amerikaanse bankensector. Air France-KLM behoorde daarentegen tot de dalers na tegenvallende kwartaalresultaten.

De Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie zag de omzet in het eerste kwartaal flink stijgen. De kosten gingen echter ook hard omhoog waardoor de bedrijfswinst slechts beperkt steeg en onder de streep opnieuw een verlies werd geleden. Verder misten kenners een concrete winstverwachting voor het hele jaar. Het aandeel werd 3,7 procent lager gezet.

Beleggers kijken daarnaast vooral uit naar het banenrapport van de Amerikaanse overheid, dat later op de dag wordt vrijgegeven. De situatie op de arbeidsmarkt speelt een belangrijke rol in het rentebeleid van de Federal Reserve. De Amerikaanse centrale bank verhoogde eerder deze week nog de rente in de strijd tegen de inflatie. Of de rente in de komende tijd nog verder wordt opgeschroefd hangt volgens de Fed af van de ontwikkelingen in de economie, waaronder de kracht van de arbeidsmarkt.

Banken

De AEX noteerde rond het middaguur 0,5 procent in de plus op 744,74 punten. De MidKap steeg 1,1 procent tot 928,46 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs klommen tot 0,7 procent.

ABN AMRO en ING wonnen 2,2 en 1,7 procent. De verzekeraars Aegon, ASR en NN Group kregen er tot 2 procent bij. Shell (plus 1,6 procent) zette de opmars voort na de sterke kwartaalcijfers van het olie- en gasconcern, die donderdag al werden bekendgemaakt. Bierbrouwer Heineken en informatieleverancier Wolters Kluwers sloten de rij, met minnen van dik 1 procent.

Galapagos

Galapagos wist een eerder stevig koersverlies weg te werken en klom 0,8 procent. De biotechnoloog zag de omzet afgelopen kwartaal stijgen en boekte weer winst, na een verlies een jaar geleden. De verkopen van zijn ontstekingsremmer Jyseleca vielen volgens analisten wel tegen.

In Frankfurt steeg Adidas bijna 8 procent. Het Duitse sportmerk heeft nog altijd last van de breuk met artiest Kanye West en leed afgelopen kwartaal een verlies. Na antisemitische uitlatingen van de rapper en ontwerper, die zich tegenwoordig Ye noemt, verbrak Adidas vorig jaar de zeer lucratieve samenwerking met zijn kledingmerk Yeezy. De resultaten vielen wel beter uit dan kenners hadden verwacht.

De euro was 1,1023 dollar waard, tegen 1,1009 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,6 procent meer op 69,62 dollar. Brentolie werd ook 1,6 procent duurder, op 73,67 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Netbeheerder wil actie overheid om dreigend stroomtekort na 2030

ARNHEM (ANP) - De overheid moet met een plan komen om stroomtekorten vanaf 2033 te voorkomen. Daarvoor pleit netbeheerder TenneT, die waarschuwt dat de leveringszekerheid van elektriciteit na dat jaar "duidelijk verslechtert". Als er niets verandert in het huidige beleid, moet Nederland rekening houden met 14 uur per jaar waarin de elektriciteitsproductie niet aan de vraag kan voldoen. Dat is flink meer dan de voor Nederland geldende norm van maximaal 4 uur.

1 uur geleden
Rechter geeft ExxonMobil geen uitstel schadebetalingen Groningen

GRONINGEN (ANP) - ExxonMobil krijgt van de rechter geen uitstel voor bepaalde betalingen rond de schadeafhandeling van de gaswinning in Groningen. De kortgedingrechter in Groningen heeft een verzoek voor de opschorting van de betalingen door het Amerikaanse olie- en gasconcern afgewezen, omdat het bedrijf voldoende financiële middelen heeft.

2 uur geleden
FNV kondigt weer nieuwe stakingen aan in metaalsector

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV roept leden uit verschillende regio's die werken in de metaal- en techniekbranche op donderdag voor 24 uur het werk neer te leggen. Het gaat om werknemers uit Gelderland, Zeeland en vakbondsregio Zuidwest Nederland. Eerder werd al in andere regio's gestaakt om het uitblijven van een cao. De bond, die bovendien dreigt met nog meer stakingen, wil op die manier zijn eisen voor de nieuwe cao afdwingen.

2 uur geleden
VS verhogen importheffingen op tal van Chinese producten

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Verenigde Staten verhogen de tarieven op de invoer van tal van Chinese goederen. In totaal gelden de hogere tarieven voor 18 miljard dollar aan import uit China. De hogere heffingen zijn vooral gericht op strategische sectoren zoals elektrische auto's, chips, batterijen, staal en belangrijke mineralen, meldt het Witte Huis.

2 uur geleden
PwC: belastingbijdrage Nederlands bedrijfsleven is 298 miljard

AMSTERDAM (ANP) - De totale belastingbijdrage van het Nederlands bedrijfsleven bedroeg vorig jaar 298 miljard euro, meldt accountants- en adviesorganisatie PwC op basis van eigen berekeningen. Dit geld komt terecht in de schatkist, de sociale fondsen en bij de Europese Unie. PwC maakt de belastingbijdrage, die tot nu toe onbekend was, de dag voor Verantwoordingsdag bekend.

3 uur geleden
Rabobank breidt duurzaam leningaanbod voor boeren uit

UTRECHT (ANP) - Tuinbouwers kunnen vanaf nu ook een duurzame lening krijgen bij Rabobank. Afgelopen jaar begon de bank met het aanbieden van gunstige financiering voor veehouders om te verduurzamen, maar nu kunnen andere agrariërs zoals akker- en glastuinbouwers ook aanspraak maken op het geld.

3 uur geleden
Sony ziet kwartaalverkoop PlayStation-spelcomputers dalen

TOKIO (ANP/BLOOMBERG) - Het Japanse technologie- en entertainmentconcern Sony heeft in de eerste drie maanden van dit jaar minder PlayStation 5-spelcomputers verkocht dan in de voorgaande periode. Ook waren er minder spelers op het PlayStation-netwerk en werden minder games verkocht.

4 uur geleden