Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bakkersdocent Dimitri Abbing: ‘We krijgen zelfs studenten uit Rotterdam’

Bakkersdocent Dimitri Abbing: ‘We krijgen zelfs studenten uit Rotterdam’

VLISSINGEN - Bij Scalda merken ze dat de opleiding tot bakker populair is. Niet alleen onder Zeeuwen. 

Van overal uit het land komen studenten naar Zeeland om de bakkersopleiding te volgen. Onlangs is die verkozen tot nummer één van Nederland. Die titel tovert een glimlach op het gezicht van docent Dimitri Abbing, maar de komst van studenten vanuit Rotterdam of Bergen op Zoom maakt hem nog trotser. “Dat is het mooiste compliment, dat ze de moeite nemen om bij ons hun opleiding te komen volgen.” 

Ambachtelijk

Abbing maakt al tien jaar deel uit van het team van vijf bakkersdocenten. “Ik heb tot mijn 30e in een bakkerij gewerkt. Wilde een eigen zaak beginnen, maar kreeg dat financieel niet rond.” Productontwikkelaar worden leek hem toen wel wat, maar daarvoor had hij een docentenopleiding nodig. “De stage beviel zo goed, studenten zijn enorm gepassioneerd.” Hij begrijpt wel waarom. “Je krijgt pure grondstoffen binnen en bent ervoor verantwoordelijk om daarvan op een ambachtelijke manier wat lekkers te maken.” De waardering is groot. “Je bezorgt mensen een glimlach.” 

Tijdsdruk

De opleiding duurt twee of drie jaar en is breed. “We leiden op tot bakkers en banketbakkers, maar leren studenten ook ijs maken.” De populariteit is groot. “Sinds vorig jaar werken we met twee klassen om aan de vraag te voldoen.” Mede door het succes van Heel Holland Bakt. De kans op een baan is groot, zegt Abbing, maar het is hard werken. “Het is vroeg opstaan en er is altijd tijdsdruk. Dat kan best voor stress zorgen.”

BIJDRAGE DANIËL WISSEL

Meer uit Vlissingen

Zeeuwse winnaars Kunstbende naar landelijke finale

Op zaterdag 30 september 2023 vindt het Kunstbende Young Creators Festival (de landelijke finale van Kunstbende) plaats in de Kromhouthal in Amsterdam. Ruim 150 jonge makers van 13 t/m 19 jaar strijden om een prachtig talentontwikkelingstraject en een plek op een mainstage.

1 uur geleden
Dierenasiel Walcheren viert 12,5 jarig bestaan met open dag

VLISSINGEN - Het Dierenasiel Walcheren bestaat 12,5 jaar en viert dat met een open dag op 4 oktober, dierendag. Momenteel wonen er in het dierenasiel zo’n veertig katten en acht honden. “Maar acht honden valt heel erg mee,” weet beroepskracht Simone van Randwijk. “Meestal zijn dat er meer.”

3 uur geleden
Gemeente neemt proef met doneerringen

VLISSINGEN - De gemeente begint met een proef om doneerringen te plaatsen in de binnenstad. De eerste doneerringen worden al geplaatst. In de doneerringen kunnen lege blikjes en flesjes worden geplaatst die door anderen kunnen worden meegenomen om in te leveren voor het statiegeld. De doneerringen komen er op initiatief van de SGP-fractie die daar in juli een motie over heeft ingediend.

22 uur geleden
Southern rock van Black Bottle Riot in de Piek

VLISSINGEN -  Zaterdag 30 september klinkt er weer eens southern rock in concertzaal de Piek in Vlissingen. HetNijmeegse viertal Black Bottle Riot speelt vurige rootsrock in de traditie van The AllmanBrothers Band, Tom Petty & the Heartbreakers en zelfs een scheutje Thin Lizzy.

22 uur geleden
Politie onderzoekt overlijden in woning Oost-Souburg

OOST-SOUBURG - In een woning in Oost-Souburg is woensdagmiddag een stoffelijk overschot gevonden in een rijtjeshuis. De politie heeft de zaak in onderzoek.

1 dag geleden
Gemeente biedt plaats aan 75 extra asielzoekers in Marinekazerne

VLISSINGEN - De gemeente Vlissingen heeft 75 extra plaatsen voor asielzoekers in de voormalige Marinekazerne aan de Buitenhaven beschikbaar gesteld. De asielzoekers zijn al geregistreerd en blijven in Vlissingen voor een periode van vier weken. De gemeente voldoet hiermee aan het verzoek van staatssecretaris Van der Burg aan de Nederlandse gemeenten om meer asielzoekers op te vangen.

2 dagen geleden
Voormalige basisschool wordt verbouwd tot opvang Oekraïense vluchtelingen

VLISSINGEN - Voormalige basisschool De Startbaan in Westerzicht wordt de komende maanden verbouwd en geschikt gemaakt voor de opvang van 49 Oekraïense vluchtelingen. De vluchtelingen verblijven nu nog in een appartementencomplex van l’Escaut op de hoek van de Van Dishoeckstraat en de Verkuijl Quakkelaarstraat. 

2 dagen geleden