
Babyvoedingsproducent VS weer onderzocht om tekorten vorig jaar
WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse concurrentietoezichthouder FTC is een nieuw onderzoek gestart naar producent van babyvoeding Abbott. Het onderzoek focust op de rol van Abbott bij een groot tekort aan babymelkpoeder in de Verenigde Staten vorig jaar. Daarbij kijkt FTC of er mogelijk prijsafspraken zijn gemaakt met andere fabrikanten om zo concurrentie moeilijker te maken.
De markt voor zuigelingenvoeding in de VS is al decennia in handen van een viertal bedrijven: Abbott Nutrition, Mead Johnson Nutrition, Nestlé en Perrigo. De fabriek van Abbott is goed voor de productie van 20 procent van alle babyvoeding van de VS, onder meer van Similac, een van de populairste merken van het land.
Zo’n 70 miljoen Similac-producten werden vorig jaar teruggeroepen, nadat twee baby’s waren overleden door mogelijk met bacteriën besmette voeding. Dat verergerde het al bestaande tekort dat was ontstaan door bevoorradingsproblemen vanwege de coronacrisis. Weliswaar voerden de concurrenten de productie op en versoepelde de Amerikaanse overheid de invoerregels, toch bleven veel schappen in de supermarkt leeg.
De FTC stelde vorig jaar al een onderzoek in naar de Amerikaanse markt voor zuigelingenvoeding in zijn geheel. Daartoe hadden verschillende politici aangedrongen, omdat zij dachten dat de marktconcentratie het tekort aan babyvoeding alleen maar kan verergeren. De resultaten van dat onderzoek worden dit voorjaar verwacht.
Meer uit Financieel
EINDHOVEN (ANP) - Onderzoeksinstituut TNO gaat samenwerken met het Japanse techbedrijf Dai Nippon Printing (DNP). Ze richten zich op de ontwikkeling van technologie voor snelle gegevensverwerking tegen lager energieverbruik. Door de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) is daar grote behoefte aan, aldus TNO. De ontwikkeling vindt plaats op de High Tech Campus in Eindhoven.
41 minuten geledenNEW YORK (ANP/RTR) - De bitcoin zet zijn recordjacht voort. Vrijdagochtend steeg de waarde van de bekendste digitale munt tot meer dan 118.000 dollar. De koers wordt vooral gedreven door de vraag van institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen, en het cryptovriendelijke beleid van de Amerikaanse regering onder president Donald Trump.
52 minuten geledenLONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Luchthaven Heathrow wil 10 miljard pond (omgerekend 11,6 miljard euro) investeren. Dat geld moet onder meer gaan naar het herinrichten van terminals en het verbeteren van de punctualiteit met behulp van kunstmatige intelligentie. Het Londense vliegveld heeft daarvoor een investeringsplan ingediend bij de Britse luchtvaartautoriteit.
55 minuten geledenNEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Samsung Electronics wil later dit jaar beginnen met de verkoop van zijn eerste trifold-vouwtelefoon. Dat is een vouwbare smartphone met drie schermpanelen die samenklappen, waardoor het toestel compacter is dan een standaard smartphone.
1 uur geledenNEW YORK (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump wil de meeste landen importheffingen van 15 tot 20 procent opleggen, zei hij tegen nieuwszender NBC News. Dat tarief zou gelden voor producten uit landen waarvoor de Amerikaanse regering geen specifiek tarief heeft aangekondigd in een brief.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Nederlandse goederenexport is in mei licht gestegen. De groei viel wel terug ten opzichte van een maand eerder. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek werden er vooral meer chemische producten en machines uitgevoerd. De groei kwam uit op 0,5 procent.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal faillissementen is in juni fors afgenomen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden vorige maand 313 bedrijven failliet verklaard. Dat zijn 69 faillissementen minder dan in dezelfde maand een jaar eerder, een daling van 18 procent. Vergeleken met mei daalde het aantal faillissementen met 11 procent.
2 uur geleden