
Baardaap brengt leven in de brouwerij!
Baardaap! Inderdaad, dit is geen gebruikelijke aanspreekvorm voor Niddia Paauwe, communicatieadviseur bij Schipper Accountants. Toch veert ze gegarandeerd op als ze deze naam hoort. Baardaap Brewing is de naam het avontuurlijke bier dat zij samen met haar partner Kiri Roelofs brouwt. Samen met deze bebaarde brouwer is zij vooral in de weekenden druk met brouwen, promoten en natuurlijk: heel regelmatig zelf proeven. Uitdagend, creatief en passievol bier brouwen; dat is waarvoor Niddia en Kiri gaan. Dat idee groeide langzaam. Het begon allemaal met een simpele opmerking van een collega van Kiri. Toen die vertelde zelf tripel bier te gaan brouwen, werd bij Kiri een zaadje gepland. Een hopzaadje wel te verstaan, want niet lang daarna kocht hij zijn eerste brouwketels. Daarmee startte hij op het gasfornuis in zijn keuken. En je weet hoe dat gaat: proberen, proeven en gaandeweg twee dingen ontdekken: het is leuk om te doen en het is lekker! Al snel waren Niddia en hij ieder weekend in de weer met granen, hop, gist en water. En natuurlijk: flesjes en etiketten.Het échte brouwen Een belangrijke rol in de verdere professionalisering en de officiële start van Baardaap Brewing speelde de Middelburgse stadbrouwerij en, meer speciaal, de lokale bierkeurmeester. Hij was zo enthousiast over het bier, dat hij Kiri stimuleerde om er professioneel mee aan de slag te gaan. Kiri: “Dat hij onze bieren waardeerde, was een groot compliment. Natuurlijk aarzelden we, maar we hebben uiteindelijk toch van zijn aanbod gebruik gemaakt om daar zelf ons eigen bier te gaan brouwen. Dat was de start van Baardaap. Het eerste jaar liep fantastisch: lokaal werden onze bieren enorm gewaardeerd. Zó gewaardeerd, dat we op een gegeven moment moesten opschalen. Zo kwamen we bij een brouwerij in Amsterdam terecht. Nu ga ik daar een paar keer per jaar heen om zelf ons eigen bier te brouwen, volgens onze eigen recepten.”
Namen met een knipoog
Die recepten zijn het resultaat van veel samen praten, proeven en inspiratie opdoen. Kiri en Niddia reizen graag. In tal van verre landen ontdekken ze smaken, die ze verwerken in hun bier. Zo ontstond Zeeuwse Zonneschijn, een sprankelend witbier met citroengras en peper en Uitmuntend, een pale ale met een verrassende twist van muntthee. “Pas gaandeweg zijn we de namen van ons bier echt gaan koppelen aan de naam Baardaap. Onze meest recente bieren hebben daarom allemaal namen met een knipoog, zoals Chubby Chimp, Hoppy Howler en de Mighty Mandrill.” Alleen van die namen word je al vrolijk, laat staan van de smaak.
Beste biermoment
Echt smaakfavorieten hebben Niddia en Kiri niet, dat wisselt per moment. Is het ene bier gemaakt, dan gaan hun gedachten al weer uit naar een volgende smaak of smaakcombinatie. Dat proces gaat onbewust een hele dag door. Nu de Amsterdamse brouwerij het bottelen en etiketteren voor zijn rekening neemt, zijn de weekenden weer iets rustiger. Want waar zij in het begin een hele dag nodig hadden om 500 liter handmatig te bottelen, worden de 2000 liter batches in Amsterdam gelukkig volledig geautomatiseerd afgevuld. Tel uit je tijdwinst! Of dat betekent dat Niddia en Kiri daardoor in de weekenden duimen draaien? Zeker niet. “We doen vrijwel alles binnen het bedrijf zelf, van marketing en sales tot de administratie en het leveren van bestellingen. Ruim negentig procent gaat rechtstreeks naar Zeeuwse horecazaken en slijterijen. Een deel verkopen we via onze webshop of partners.” Tot slot: wat is hun favoriete biermoment? Daarover zijn deze Zeeuwse brouwers het zondermeer eens: na een drukke werkdag samen zitten op een zonnig terras met een lekkere borrelplank en een glas speciaalbier in de hand.
Meer uit Zeeland
Duurzaamheidsexpert en voormalig RTL-weervrouw Helga van Leur is aangekondigd als spreker tijdens Contacta 2025. Met haar achtergrond in Bodem, Water en Atmosfeer (Wageningen University) en een carrière waarin ze in 1998 werd uitgeroepen tot beste weervrouw ter wereld, staat Van Leur bekend om het vertalen van complexe wetenschap naar toegankelijke inzichten.
2 weken geledenDe spanning stijgt voor de Zeeuwse Innovatieprijs Emergo 2025. Gedeputeerde Jo-Annes de Bat maakte vanochtend bij Omroep Zeeland bekend welke vijf bedrijven kans maken op de prestigieuze prijs, die dit jaar voor de 23e keer wordt uitgereikt. De prijs beloont ondernemingen die met innovatieve producten en diensten bijdragen aan een duurzame en toekomstbestendige economie in Zeeland.
3 weken geledenAl sinds 1900 maakt de naam Akkerdaas deel uit van het Zeeuwse ondernemerslandschap. Wat begon als een smederij en loodgietersbedrijf groeide in ruim een eeuw tijd uit tot een veelzijdige onderneming met een eigen kadowinkel. De familie Akkerdaas staat inmiddels al vier generaties lang garant voor vakmanschap, ondernemerschap en een scherp oog voor wat klanten zoeken.
3 weken geledenZeelandia viert 125 jaar: van Zeeuwse keuken tot wereldspeler in bakkerij-ingrediënten Bij bakkersbedrijf Zeelandia in Zierikzee kunnen de ovens, deegmachines en broodvormen alvast een grondige schoonmaakbeurt krijgen, want op 12 september komt er bijzonder bezoek. Ter gelegenheid van het 125-jarig jubileum brengt Zijne Majesteit de Koning een bezoek aan het familiebedrijf. Wat in 1900 begon met een recept voor beschuitgelei groeide uit tot een internationaal concern met ruim 3.000 medewerkers, actief in meer dan honderd landen.
3 weken geledenOndernemerschap, innovatie en liefde voor zijn dorp: dat typeert Lennert Steketee. Als geboren en getogen Yersekenaar zet hij zich in om het vissersdorp op de kaart te zetten, zowel als ondernemer als in zijn rol als verbinder binnen de gemeenschap.
3 weken geledenHet aantal mensen met een werkloosheidsuitkering in Zeeland is het afgelopen jaar duidelijk gestegen. Volgens recente cijfers ligt de toename hoger dan het landelijke gemiddelde.
3 weken geledenSave the Date! De 62e editie van Horecabeurs Goes vindt plaats op 9 & 10 maart 2026 in de Zeelandhallen!
3 weken geleden