Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aziatische beurzen trekken zich op aan opmerkingen Fed-baas

Aziatische beurzen trekken zich op aan opmerkingen Fed-baas

TOKIO (ANP) - De aandelenbeurzen in de Aziatische regio gingen donderdag flink vooruit. Beleggers trokken zich op aan de opmerkingen van de Amerikaanse centralebankpresident Jerome Powell. Die sprak woensdag voor de tweede dag op rij voor het Amerikaanse Congres en verklaarde dat het nog twee tot drie jaar duurt voor de inflatiedoelstelling van de Federal Reserve is bereikt. De Fed-baas zei dinsdag al geen extreem hoge of langdurige inflatie te vrezen.

Powell nam daarmee de vrees in de markt dat de centrale bank de rente zou gaan verhogen om de inflatie te beteugelen weg. De toonaangevende Nikkei in Tokio eindigde 1,7 procent hoger op 30.168,27 punten. Een dag eerder raakte de Japanse hoofdindex nog 1,6 procent kwijt. Vooral de bedrijven in de chip- en techsector werden opgepikt na de recente zware koersverliezen. Cameramaker Nikon behoorde tot de sterkste stijgers met een winst van 7 procent. Suzuki Motor verloor 3 procent. De 91-jarige voorzitter Osamu Suzuki van de Japanse automaker liet weten in juni met pensioen te gaan. Hij blijft wel aan als adviseur. Suzuki stond sinds 1978 aan het roer bij het autobedrijf.

Ook de Hang Seng-index in Hongkong veerde flink op na de forse verliesbeurt op woensdag en won dik 2 procent. De Britse bank Standard Chartered, die vooral actief is in Azië, zakte ruim 2 procent in Hongkong na tegenvallende jaarresultaten. De All Ordinaries in Sydney sloot 0,8 procent hoger. De Australische luchtvaartmaatschappij Qantas won 1,8 procent na publicatie van de halfjaarcijfers.

In Seoul kreeg de Kospi er meer dan 3 procent bij. De Zuid-Koreaanse centrale bank handhaafde het rentetarief en verzekerde ondanks de oplopende inflatie geen haast te hebben om het stimuleringsbeleid te versoepelen. De Zuid-Koreaanse chipmaker SK Hynix, die woensdag aankondigde voor zo'n 3,6 miljard euro aan chipmachines te hebben besteld bij ASML, werd 8,8 procent hoger gezet.

Meer uit Financieel

Bezorgbedrijf GLS vrijuit in Belgische zaak om sociale fraude

ANTWERPEN (ANP) - Logistiekbedrijf GLS gaat vrijuit in een Belgische rechtszaak waarbij de arbeidsinspectie het bedrijf beschuldigde van fraude rond de inzet van pakketbezorgers. Volgens een rechtbank in Antwerpen was niet het bezorgbedrijf schuldig aan de overtredingen, maar onderaannemers die de pakketten vanuit een distributiecentrum naar hun eindbestemming vervoerden. Deze onderaannemers krijgen nu boetes opgelegd.

7 minuten geleden
Inflatie eurozone neemt af tot 2,6 procent in februari

LUXEMBURG (ANP) - De inflatie in de eurozone is in februari afgenomen tot 2,6 procent op jaarbasis, van 2,8 procent in januari. Dat meldt het Europese statistiekbureau Eurostat in een voorlopige raming. De prijzen voor voeding, alcohol en tabak stegen vorige maand opnieuw, maar minder hard dan in januari. De energieprijzen daalden daarentegen in februari minder sterk dan in de voorgaande maand.

33 minuten geleden
Fietsenfabrikant Accell ruziet met bonden over reorganisatieplan

HEERENVEEN (ANP) - Fietsenfabrikant Accell Group slaagt er nog niet in met vakbonden tot een akkoord te komen over het plan om in Heerenveen 100 tot 150 banen te schrappen. Zowel CNV als de maker van onder meer Batavus en Sparta-fietsen zegt dat de onderhandelingen donderdagavond zijn vastgelopen. Volgens de vakbond zou Accell deze dagen nog met een eindbod komen, maar het bedrijf roept de bonden nu juist al op terug aan tafel te komen.

40 minuten geleden
Elon Musk klaagt OpenAI en topman Sam Altman aan

SAN FRANCISCO (ANP/RTR) - Elon Musk klaagt OpenAI en topman Sam Altman aan. Volgens de topman van Tesla schenden zij contractueel vastgelegde afspraken uit de periode dat Musk betrokken was bij de oprichting van de ontwikkelaar achter AI-programma's als ChatGPT, staat in rechtbankdocumenten.

41 minuten geleden
Grote drukte bij Belastingdienst op eerste dag aangifte

UTRECHT (ANP) - Het aantal mensen dat op de eerste dag van maart aangifte doet, is aanzienlijk hoger dan voorheen. Door de drukte was het soms onmogelijk in te loggen.

1 uur geleden
Topman Ryanair bevestigt schrappen vluchten deze zomer

DUBLIN (ANP) - De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair gaat deze zomer minder vaak vliegen tussen enkele van zijn bestemmingen, bevestigt topman Michael O'Leary. Eerder waarschuwde hij al dat de grootste luchtvaartmaatschappij van Europa tijdens de zomervakantie mogelijk vluchten zou moeten schrappen. Dat komt volgens Ryanair omdat het minder nieuwe toestellen van vliegtuigfabrikant Boeing krijgt aangeleverd dan gehoopt.

1 uur geleden
Gasunie maakt minder winst door lagere omzet en meer personeel

GRONINGEN (ANP) - Gasunie heeft vorig jaar minder winst gemaakt, meldt het bedrijf in zijn jaarverslag. Dat komt volgens het bedrijf omdat er minder binnenkwam, maar ook omdat de kosten voor personeel en voorinvesteringen in de energietransitie hoger waren.

1 uur geleden