Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aziatische beurzen flink lager door spanningen in Oekraïne

Aziatische beurzen flink lager door spanningen in Oekraïne

TOKIO (ANP) - De beursgraadmeters in Azië stonden dinsdag flink onder druk als gevolg van de opgelopen spanningen in de grensregio tussen Oekraïne en Rusland. De Russische president Vladimir Poetin heeft twee separatistische regio's in Oost-Oekraïne officieel erkend en kondigde aan er een "vredesmissie" heen te sturen. Die beslissing zorgde voor beroering op de beursvloeren. Verder stonden Chinese techbedrijven onder druk door nieuwe zorgen over plannen van autoriteiten in het land om de sector verder te reguleren.

Webwinkelbedrijf Alibaba was een opvallende daler in Hongkong met een verlies van 3,6 procent. Naar verluidt is Beijing begonnen met een nieuwe ronde van controles bij fintechbedrijf Ant Group, waar Alibaba een groot belang in heeft. Maaltijdbezorger Meituan stond bijna 7 procent lager nadat Beijing het bedrijf had opgedragen de prijzen te verlagen. Ook Tencent (min 2,1 procent) stond onder druk, ook al ontkende dat techconcern dat er opnieuw onderzoek wordt gedaan naar zijn kernactiviteiten.

De Hang Seng-index noteerde 3,1 procent lager en zakte tot het laagste niveau in vijf maanden tijd. De daling was deels het gevolg van de maatregelen die worden genomen door de Chinese autoriteiten tegen private ondernemingen en deels door de Russisch-Oekraïense spanningen. In Japan verloor de Nikkei-index vanwege de oorlogsdreiging 1,7 procent. De Kospi in Zuid-Korea en de Australische All Ordinaries leverden tot 1,5 procent in.

Door de spanningen schoten de olieprijzen omhoog. Voor een vat Amerikaanse olie moest 93,86 dollar worden betaald, 3 procent meer dan een dag eerder. Brentolie steeg 2 procent in prijs tot 97,32 dollar. In het kielzog van de olieprijzen wonnen olieconcerns in onder andere Japan en Australië aan beurswaarde.

Meer uit Financieel

Moederbedrijf Thuisbezorgd.nl uitblinker in licht hogere AEX

AMSTERDAM (ANP) - Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway was vrijdag een positieve uitschieter in de AEX-index, die een kleine winst liet zien. Het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl werd ruim een derde meer waard na de aankondiging zijn belang in het Braziliaanse bezorgbedrijf iFood te verkopen aan techinvesteerder Prosus. De overnamesom kan oplopen tot 1,8 miljard euro afhankelijk van de prestaties van het onderdeel in de komende maanden. Prosus (plus 0,6 procent) krijgt iFood daarmee volledig in handen.

27 minuten geleden
Kabinet kijkt vooral naar koopkracht op langere termijn

DEN HAAG (ANP) - Minister Sigrid Kaag (Financiën) noemt het "vreselijk' dat mensen door de gestegen kosten van levensonderhoud niet meer kunnen rondkomen. "Die armoedeval is iets wat niet bij Nederland past." Daarom werkt het kabinet volgens haar hard aan maatregelen waardoor mensen ook op de langere termijn meer te besteden krijgen.

1 uur geleden
Logistieke zorgen Rijn ebben iets weg door stijgend Duits peil

KAUB (ANP/BLOOMBERG) - Het waterpeil van de Rijn bij een belangrijk punt van de rivier in Duitsland zal naar verwachting begin volgende week stijgen. Daardoor nemen de acute zorgen over de bevaarbaarheid van de rivier wat af.

1 uur geleden
FNV: CPB-cijfers laten zien dat er een fikse loongolf nodig is

UTRECHT (ANP) - Een fikse loongolf is nodig om de pijn van de "catastrofale koopkrachtcrisis" te verzachten. Dat zegt voorzitter Tuur Elzinga van vakbond FNV in een reactie op de nieuwe economische ramingen van het Centraal Planbureau (CPB).

1 uur geleden
Risicodirecteur Rabobank kondigt vertrek aan

UTRECHT (ANP) - Rabobank ziet risicodirecteur Els de Groot vertrekken. De Groot blijft nog tot 31 januari volgend jaar in dienst, maar gaat daarna niet op voor een tweede termijn, heeft ze de bank laten weten.

1 uur geleden
Economische vooruitzichten Duitsland somber door prijsstijgingen

BERLIJN (ANP/RTR) - De economische vooruitzichten voor Duitsland zijn somber als gevolg van de prijsstijgingen en verstoringen in de bevoorradingsketen. Dat meldt het Duitse ministerie van Financiën vrijdag. De boodschap van Berlijn werd onderstreept door een recordsprong in de producentenprijzen.

1 uur geleden
Kofferproblematiek Schiphol houdt aan, drukte beheersbaar

SCHIPHOL (ANP) - De problemen met achtergebleven koffers op Schiphol houden aan. Precieze aantallen van het aantal weeskoffers geeft de luchthavenuitbater niet, ook niet omdat dit van moment tot moment kan verschillen. Maar feit blijft dat er meer koffers achterblijven en nagestuurd moeten worden dan gebruikelijk.

2 uur geleden