Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AzG: man in Ter Apel krijgt hartaanval, met spoed naar ziekenhuis

AzG: man in Ter Apel krijgt hartaanval, met spoed naar ziekenhuis

TER APEL (ANP) - Hulporganisatie Artsen zonder Grenzen heeft donderdag twee mensen die verbleven bij het aanmeldcentrum in Ter Apel met spoed naar het ziekenhuis gestuurd. Het gaat om een man die een acute hartaanval kreeg en een man met diabetes die al een maand geen insuline kreeg.

Artsen zonder Grenzen (AzG) verleent vanaf donderdag medische en psychologische zorg aan asielzoekers buiten de poort van het aanmeldcentrum in de Groningse plaats. "We zien heel veel verwaarloosde chronische ziektes", aldus directeur van AzG Nederland Judith Sargentini. Zo had de man met suikerziekte al een tijd zonder insuline gereisd voor hij in Ter Apel aankwam. Hij zou daar dan eigenlijk direct medische hulp moeten krijgen, maar dat gebeurde niet.

De man die de acute hartaanval kreeg is behandeld door een arts van AzG en daarna naar het ziekenhuis gestuurd. Verder ziet de organisatie veel mensen met zweertjes op hun lijf. "Dat kan heel goed schurft zijn. Waar mensen dicht op elkaar leven zonder goede hygiëne ontstaat dat", aldus Sargentini. Ook het Rode Kruis uitte donderdag al zorgen over de slechte voorzieningen buiten het aanmeldcentrum. Zo zijn er volgens de organisatie maar een paar wc's.

Druk

Sommige mensen zijn al een tijd in Ter Apel, sommigen pas net, zegt Sargentini. "Maar als je geëmigreerd bent en een reis achter de rug hebt, dan kun je ervan uitgaan dat je hulp nodig hebt. Die horen deze mensen ook te krijgen. Ze hebben ziekten die goed te bestrijden zijn, maar ze hebben geen aandacht gekregen."

Artsen zonder Grenzen heeft het druk op de eerste dag in Ter Apel. "Onze mensen zoeken naar de meest zware gevallen. Maar terwijl ze dat lijstje proberen af te werken, meldt zich alweer iemand met een nog dringender probleem." De organisatie blijf vier tot zes weken in Ter Apel, vijf dagen per week.

Afgelopen nachten sliepen er zo'n zevenhonderd mensen buiten. Het is voor het eerst dat Artsen zonder Grenzen in Nederland noodhulp verleent.

Meer uit Binnenland

Politie zoekt mannen en vrouw voor fatale steekpartij Nijmegen

NIJMEGEN (ANP) - De politie is op zoek naar drie verdachten die te maken hebben met een dodelijke steekpartij in Nijmegen afgelopen zondagavond. Het gaat om twee mannen en een vrouw. Bij de steekpartij overleed een 38-jarige man uit Arnhem. Een 61-jarige man uit Oosterbeek raakte gewond.

1 uur geleden
Oproep Stadskanaal aan andere gemeenten: vang asielzoekers op

STADSKANAAL (ANP) - De gemeenteraad van Stadskanaal heeft unaniem een motie aangenomen waarin andere gemeenten worden opgeroepen asielzoekers op te vangen. Dat gebeurde maandagavond tijdens een ingelast spoeddebat over de crisisopvang van asielzoekers in de gemeente. Burgemeester Klaas Sloots verwacht niet dat de motie enkel symbolische waarde heeft, maar hoopt hiermee "de handen op elkaar te krijgen" bij andere gemeenten. En dan in het bijzonder de gemeenten buiten Groningen.

2 uur geleden
Gemeente gaat in beroep tegen vonnis asielopvang Uden

UDEN (ANP) - De gemeente Maashorst gaat in hoger beroep tegen een uitspraak van de rechter, die afgelopen vrijdag bepaalde dat de opvang van driehonderd asielzoekers in een hotel van Van der Valk in het Brabantse Uden voorlopig niet doorgaat.

3 uur geleden
Opnieuw honderden bijeen voor viering Chanoeka in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - In Amsterdam zijn een paar honderd mensen bij elkaar gekomen voor de viering van het joodse feest Chanoeka. Vorige week kwamen er ook al honderden mensen af op de aftrap van het lichtjesfeest op de Dam. Maandagavond was de viering van de vijfde dag van het feest op de Zuidas, op het George Gershwinplein, met onder meer lichtjes en livemuziek.

3 uur geleden
OM over doodgestoken vrouw in Apeldoorn: 'Dit is eerwraak'

ZUTPHEN (ANP) - Het Openbaar Ministerie vindt dat Peshang A. (35), die op 5 september dit jaar in Apeldoorn zijn 28-jarige zus zou hebben gedood, uit eerwraak handelde. Dat zei de officier van justitie dinsdag tijdens de eerste voorbereidende zitting in de rechtbank van Zutphen. De advocaat van de verdachte stelt dat die conclusie "veel te voorbarig" is.

5 uur geleden
Syriër uit Druten blijft vast voor seksueel geweld en foltering

DEN HAAG (ANP) - De 55-jarige Syriër die vrijdag is gearresteerd in het Gelderse Druten op verdenking van internationale misdrijven in zijn vaderland, blijft vastzitten. De rechter-commissaris van de rechtbank in Den Haag besloot maandag het voorarrest met veertien dagen te verlengen.

5 uur geleden
IND moet nog meer dan 44.000 asielaanvragen beoordelen

DEN HAAG (ANP) - Iets meer dan 44.000 asielzoekers wachten momenteel op de beoordeling van hun aanvraag. Een jaar geleden had de Immigratie- en Naturalisatiedienst ruim 32.000 openstaande aanvragen.

6 uur geleden