Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Avondklok, vliegverbod en één gast per dag: Dit zijn de strengere coronamaatregelen

Avondklok, vliegverbod en één gast per dag: Dit zijn de strengere coronamaatregelen

GOES - Als de Tweede Kamer ermee instemt, dan gaat de avondklok waarschijnlijk zaterdag in. Zo vertelde demissionair minister-president Mark Rutte woensdagmiddag tijdens een persconferentie. Daarnaast geldt er per direct een dringend advies om het aantal gasten thuis te verlagen van twee naar één, en zal er een vliegverbod worden ingevoerd voor risicovolle landen.

Het kabinet maakt zich grote zorgen om Britse variant van het coronavirus, die nog besmettelijker is dan het virus dat we al kennen. Daarnaast zijn er andere varianten van het virus waar zorgen over bestaan. Er zijn daarom extra maatregelen nodig om die nieuwe varianten van het virus onder controle te krijgen. Dat maakte demissionair premier Rutte woensdagmiddag bekend tijdens een persconferentie. 

Avondklok

De Tweede Kamer moet er nog mee instemmen, maar als dat gebeurt dan zal waarschijnlijk vanaf zaterdag de avondklok in gaan. Het is dan verboden om tussen 20:30 uur ’s avonds en 04:30 uur ’s ochtends buiten te zijn. Met de avondklok wil het kabinet het ontvangen van thuisbezoek en ontmoetingen in groepen tegengaan, en daarmee besmettingen afremmen.  Mensen mogen alleen ‘s avonds nog de straat op voor een aantal uitzondering. Dat zijn onder andere om naar het werk te gaan, in geval van een calamiteit, voor mantelzorg en om de hond uit te laten.

Reisbeperkingen en vliegverbod
Voor reizigers uit het buitenland komt er ‘een tweede slot op de deur’, zoals Rutte het omschreef. Zij moeten nu een maximaal 72 uur oude PCR test laten zien, maar daar komt nu ook nog een negatieve sneltest van het moment voor vertrek bij. Ook wordt het vliegverbod uitgebreid. Vanaf zaterdag gaat er een vliegverbod in voor het VK, Zuid-Afrika en alle landen uit Zuid-Amerika, de uitzondering voor zakenreizen vervalt daarbij.

Thuisbezoek
De regels rondom het ontvangen van bezoek thuis worden per direct aangescherpt. Het dringende advies luidt nu: Ontvang slechts één bezoeker per dag. Ook riep Rutte Nederlanders op om vaker ‘s ochtends boodschappen te doen. “Dan is het rustiger in de winkels.”

Uitvaarten

Ook de regels rondom uitvaarten worden aangescherpt. Er mogen straks nog maar 50 in plaats van 100 mensen bij een uitvaart zijn. Die aanscherping geldt vanaf maandag 25 januari.

Waarom strengere regels?

In de persconferentie ging Hugo de Jonge uitgebreid in op waarom strengere regels nodig zijn. Het aantal besmettingen is namelijk aan het afnemen. “De aanscherpingen zijn nodig omdat we zien dat de derde golf op ons afkomt. Van de klassieke coronavariant, is het aantal besmettingen aan het afnemen. Daar zit het reproductiegetal R onder de 1. Maar van de nieuwe variant zit hij op 1,3. Die variant krijgt steeds sneller voet op Nederlandse bodem. De huidige maatregelen zijn niet genoeg om die nieuwe variant eronder te krijgen. Niets is zo verraderlijk als exponentiele groei. We zien aan Engeland en Ierland hoe dramatisch het uit de hand kan lope”, legde hij uit. Daarbij benadrukte De Jonge: “Deze boodschap is somber, maar het perspectief is dat niet. Vaccineren is onze weg uit deze crisis.”

Meer uit Beveland

Acht Goesenaren koninklijk onderscheiden bij lintjesregen

GOES - Bij zijn eerste lintjesregen als burgemeester van de gemeente Goes heeft Cees van den Bos vrijdag aan acht inwoners een koninklijke onderscheiding uitgereikt. Echtpaar De Vos-Dekker en de heren Van den Pol, Nijsse, Remijn, De Kok, De Vries en Lankester zijn allemaal benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

44 minuten geleden
Lintjesregen Noord-Beveland eert Marian de Haze en Piet Hamelink

GEERSDIJK/WISSENKERKE - Tijdens de jaarlijkse lintjesregen mocht burgemeester Loes Meeuwisse van de gemeente Noord-Beveland vrijdag Marian de Haze-Verhulst uit Geersdijk en Piet Hamelink uit Wissenkerke verrassen met een koninklijke onderscheiding. Meneer Hamelink is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau en mevrouw De Haze tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

1 uur geleden
Lintje voor maar liefst twaalf inwoners Borsele

KWADENDAMME - Vergeleken met voorgaande jaren daalde er vrijdagmorgen een enorme lintjesregen neer op de gemeente Borsele. Bij een feestelijke bijeenkomst in de kerk in Kwadendamme zijn maar liefst twaalf inwoners koninklijk onderscheiden. Betsy Rentmeester, Anneke Kampstra, Leny Rijk, echtpaar Kot, Ad Lijmbach, Dies Beulens, Jos van Moolenbroek, Jan Steenbakker, Kees Faasse en Theo van de Swaluw zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Lau Rentmeester mag zich voortaan Ridder in de Orde van Oranje-Nassau noemen.

1 uur geleden
Weekendweer: kans op onweersbuien tijdens Koningsdag

GOES - Dit weekeinde komt de temperatuur hoger uit dan voorgaande dagen, maar er is wel kans op buien. 'Koningsdag verloopt wisselend met droge perioden, maar ook buien, bij 14 en 18 graden', voorspelt weerbureau Weeronline. 

2 uur geleden
Vrouw gewond bij autobotsing in Heinkenszand

HEINKENSZAND - Bij een aanrijding tussen twee auto's is vrijdagochtend in Heinkenszand een vrouw gewond geraakt. Zij is naar het ziekenhuis gebracht.

3 uur geleden
Auto rijdt tegen boom op Torendijk in Kortgene, bestuurder ernstig gewond

KORTGENE - Bij een eenzijdig auto-ongeval op de Torendijk in Kortgene is donderdagavond de bestuurder ernstig gewond geraakt. 

4 uur geleden
Zeeuwse Milieufederatie klaagt Nederlandse staat aan voor PFAS-verontreiniging

MIDDELBURG - De Zeeuwse Milieufederatie heeft samen met toen andere belangenorganisaties de Staat der Nederlanden aangeklaagd voor de schadelijke gevolgen van PFAS-verontreiniging. De organisaties hebben Knoops' advocaten in de arm genomen en de rechtszaak begint op 7 augustus bij de rechtbank in Den Haag. In de rechtszaak wordt onder meer verwezen naar de hoge concentraties PFAS in de Westerschelde.

1 dag geleden