Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Avond over ecologische projecten in Israël

Avond over ecologische projecten in Israël

MIDDELBURG - Het Joods Nationaal Fonds houdt op dinsdagavond 4 juni in de Oostkerk in Middelburg een bijeenkomst over Israël. De avond gaat in het bijzonder over landbouw in de woestijn.

Het Joods Nationaal Fonds (JNF) is een non-profit organisatie en opgericht in 1902. Het richt zich op de ontwikkeling van duurzame, ecologische projecten ten behoeve van de leefbaarheid van alle mensen in de Israëlische samenleving.

Droogte

In de Oostkerk komt Mirit Hillman aan het woord. Zij woont in de Arava-woestijn, in het zuidwesten van Israël, met haar man en twee kleine kinderen. Zij vertelt hoe Israëliërs van dor, droog land vruchtbare landbouwgrond maken. 'De Negev-woestijn, in het zuiden van Israël, bestaat uit onvruchtbaar, rotsachtig woestijngebied waar nauwelijks iets groeit', aldus de JNF. 'Er valt minder dan 20 millimeter regen per jaar en er is een groot gebrek aan water. De inwoners van de Negev-woestijn trotseren sinds jaar en dag deze omstandigheden en ondanks de hitte en de droogte wonen en werken zij er met liefde voor het land in kleine dorpen in de Arava, in het noorden van de Negev.'

Landbouwtechnieken

Met nieuwe landbouwtechnieken en efficiënte manieren om het schaarse water te benutten zijn de inwoners er volgens de JNF in geslaagd paprika's, meloenen, druiven en andere gewassen op deze dorre en rotsachtige grond te laten groeien. 'Waterschaarste in Israël heeft geleid tot de ontwikkeling van geavanceerde technologieën voor ontzilting van zeewater. Het land is wereldleider op het gebied van waterrecycling voor gebruik in de landbouw. In 2016 werd 85 procent van het huishoudelijk afvalwater gerecycled en voor de landbouw gebruikt.'

De directeur van Future Crops, www.future-crops.com, geeft in de Oostkerk een kijkje in de eerste Vertical Farm-fabriek met Israëlische technologie. 'Het is de eerste hypermoderne, volledige gecontroleerde, op grondteelt gebaseerde vertical farm voor verse producten in Nederland.'

Programma

Op het programma, dat duurt van 19.30 tot 22.00 uur, staat ook Joodse en Israëlische muziek, gratis drankjes en Israëlische kosjere hapjes. De entree bedraagt 12,50 euro (pinnen aan de deur) en aanmelden kan via [email protected]

Meer uit Middelburg

Bomont wint titel beste leerbedrijf 2023 in de sector handel

MIDDELBURG - Bomont Middelburg is dé winnaar uit een selectie van 169 genomineerde leerbedrijven voor mbo-studenten in de sector handel, dit maakt SBB 31-3-2023 bekend. Tijdens het Ambassadeursgala van SBB op 15 mei wordt bekend gemaakt welke sectorwinnaar zich de allerbeste van Nederland kan noemen.

32 minuten geleden
Omstanders redden fietser uit gracht in Middelburg

MIDDELBURG - Alerte omstanders hebben zaterdagnacht een persoon gered uit het water bij de Langevielebuitenbrug in Middelburg. Het slachtoffer is door het ambulancepersoneel onderzocht.

1 uur geleden
Zicht op meer geld voor het Bibliotheekwerk in de gemeenten Noord-Beveland en Veere

DOMBURG - De Rijksoverheid heeft besloten dat elke gemeente met ingang van 2025 moet zorgen voor een bereikbare en toegankelijke Bibliotheekvoorziening. Noord-Beveland en Veere zijn de enige gemeenten in Nederland waar geen Bibliotheekgebouw is, maar inwoners gebruik kunnen maken van de Bibliobus. Bibliotheken hebben hun maatschappelijke functies succesvol verbreed en hun impact is vergroot. Het gevolg daarvan is dat de dienstverlening die door de Bibliobussen wordt geboden verder aangevuld dient te worden. Naast het lezen en de educatieve functie voor de scholen, gaat ook de maatschappelijke functie van de Bibliotheek meer aandacht krijgen in deze gemeenten.

1 dag geleden
Boekpresentatie 'Luchtoorlog boven Zeeland, deel 6a, Walcheren' in Museum Veere

VEERE - Op donderdag 30 maart 2023 verzamelden genodigden zich in de Schotse Huizen teVeere voor de boekpresentatie van ‘Luchtoorlog boven Zeeland, deel 6a, Walcheren’. De schrijvers presenteerden met trots het eerste deel in de reeks over Walcheren. De burgemeester van gemeente Veere, Frederiek Schouwenaar, opende de bijeenkomst. 

1 dag geleden
Oleg Kharch (Oekraïne) exposeert in ruimteCAESUUR

MIDDELBURG - Oleg Kharch (Oekraïne) exposeert in ruimteCAESUUR in Middelburg, van zaterdag 1 april tot en met zondag 21 mei 2023. De expositie wordt zaterdag om 16.00 geopend in de galerie in de Lange Noodstraat.

1 dag geleden
Museum Arnemuiden weer open voor publiek

ARNEMUIDEN - Vanaf zaterdag 1 april is het Museum Arnemuiden weer open voor bezoekers. Het museum is op woensdagmiddag en zaterdagmiddag open van 13.00 tot 17.00 uur. Ga op ontdekkingstocht in het verleden van Arnemuiden en leer meer over de visserij, bewonder de streekdracht compleet met -sieraden en breng een bezoekje aan ’t Uusje van Eine.

1 dag geleden
(Her) huisvesting Oekraïners binnen gemeente Veere

DOMBURG - De gemeente Veere heeft twee nieuwe locaties gevonden voor het (her)huisvesten van een deel van de Oekraïense vluchtelingen die al in de gemeente wonen. Aan de Keiweg in Koudekerke en de Mezgerweg in Domburg worden voor 1 juli ongeveer 19 tijdelijke woonunits in elke kern geplaatst. Op 6 april en 11 april organiseert de gemeente informatieavonden voor omwonenden.  

1 dag geleden