Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Avond over ecologische projecten in Israël

Avond over ecologische projecten in Israël

MIDDELBURG - Het Joods Nationaal Fonds houdt op dinsdagavond 4 juni in de Oostkerk in Middelburg een bijeenkomst over Israël. De avond gaat in het bijzonder over landbouw in de woestijn.

Het Joods Nationaal Fonds (JNF) is een non-profit organisatie en opgericht in 1902. Het richt zich op de ontwikkeling van duurzame, ecologische projecten ten behoeve van de leefbaarheid van alle mensen in de Israëlische samenleving.

Droogte

In de Oostkerk komt Mirit Hillman aan het woord. Zij woont in de Arava-woestijn, in het zuidwesten van Israël, met haar man en twee kleine kinderen. Zij vertelt hoe Israëliërs van dor, droog land vruchtbare landbouwgrond maken. 'De Negev-woestijn, in het zuiden van Israël, bestaat uit onvruchtbaar, rotsachtig woestijngebied waar nauwelijks iets groeit', aldus de JNF. 'Er valt minder dan 20 millimeter regen per jaar en er is een groot gebrek aan water. De inwoners van de Negev-woestijn trotseren sinds jaar en dag deze omstandigheden en ondanks de hitte en de droogte wonen en werken zij er met liefde voor het land in kleine dorpen in de Arava, in het noorden van de Negev.'

Landbouwtechnieken

Met nieuwe landbouwtechnieken en efficiënte manieren om het schaarse water te benutten zijn de inwoners er volgens de JNF in geslaagd paprika's, meloenen, druiven en andere gewassen op deze dorre en rotsachtige grond te laten groeien. 'Waterschaarste in Israël heeft geleid tot de ontwikkeling van geavanceerde technologieën voor ontzilting van zeewater. Het land is wereldleider op het gebied van waterrecycling voor gebruik in de landbouw. In 2016 werd 85 procent van het huishoudelijk afvalwater gerecycled en voor de landbouw gebruikt.'

De directeur van Future Crops, www.future-crops.com, geeft in de Oostkerk een kijkje in de eerste Vertical Farm-fabriek met Israëlische technologie. 'Het is de eerste hypermoderne, volledige gecontroleerde, op grondteelt gebaseerde vertical farm voor verse producten in Nederland.'

Programma

Op het programma, dat duurt van 19.30 tot 22.00 uur, staat ook Joodse en Israëlische muziek, gratis drankjes en Israëlische kosjere hapjes. De entree bedraagt 12,50 euro (pinnen aan de deur) en aanmelden kan via [email protected].

Meer uit Middelburg

Politie zoekt specifieke getuige in verband met brand vakantiepark aan de Schelpweg

DOMBURG- De politie is op zoek naar een specifieke getuige uit mogelijk Domburg in verband met de brand die vrijdagochtend 1 maart woedde op een vakantiepark aan de Schelpweg.  Een safaritent brandde hierbij volledig af. Het gaat om één van de melders van de brand die kort met de politie heeft gesproken met de telefoon van een andere melder.

10 uur geleden
Vlissingse burgemeester gaat les geven op Nehalennia

VLISSINGEN/MIDDELBURG - Burgemeester Bas van den Tillaar keert woensdag 6 maart eventjes terug in zijn oude beroep. Samen met Jeffrey Beenhouwer, projectleider Scheldekwartier, gaat hij twee gastlessen geven aan havo 5- en vwo 6-leerlingen van Nehalennia Stedelijke Scholengemeenschap in Vlissingen.

11 uur geleden
Veers duo opgepakt na afbranden safaritent op camping Domburg

DOMBURG - De politie heeft vrijdagochtend een man (24) en vrouw (26) uit de gemeente Veere aangehouden. Zij zijn mogelijk verantwoordelijk voor het afbranden van de safaritent op een vakantiepark aan de Schelpweg in Domburg. De brand is mogelijk aangestoken.

2 dagen geleden
Safaritent afgebrand op camping Domburg

DOMBURG - Op een camping aan de Schelpweg in Domburg is vannacht een safaritent in vlammen opgegaan. Er is niemand gewond geraakt bij de brand.

2 dagen geleden
Vooral VVD-ers willen burgemeester van Middelburg worden

MIDDELBURG - Op 6 februari 2024 is de vacature voor het burgemeestersambt in de gemeente Middelburg opengesteld. Kandidaten konden hun sollicitatiebrieven tot 27 februari 2024 aan de commissaris van de Koning in Zeeland sturen.

3 dagen geleden
Lustrumconcerten 30 jaar Gospelkoor Glorify

MIDDELBURG - Gospelkoor Glorify  bestaat 30 jaar en viert dat met 2 lustrumconcerten in Axel en Middelburg.

3 dagen geleden
Samenwerking Zeelandia Middelburg en voetbalschool JVOZ

MIDDELBURG - Voorzitter Remy Verhage van voetbalclub Zeelandia Middelburg en voorzitter Eugène Fagg van Jeugd Voetbal Opleiding Zeeland (JVOZ) hebben vrijdag een samenwerkingsovereenkomst ondertekend. Deze stap volgt op een succesvolle pilot in de afgelopen periode.

5 dagen geleden