Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Autoriteiten Gaza: ruim honderd doden bij aflevering voedselhulp

Autoriteiten Gaza: ruim honderd doden bij aflevering voedselhulp

GAZA-STAD (ANP/RTR/AFP) - De autoriteiten in de Gazastrook zeggen dat Israëlische troepen het vuur hebben geopend op Gazanen die stonden te wachten op hulpgoederen. Het dodental zou inmiddels zijn opgelopen tot 104. Ook raakten volgens het ministerie van Volksgezondheid in het gebied honderden mensen gewond.

Het incident zou hebben plaatsgevonden in het noorden van de kuststrook. Een anonieme getuige vertelde persbureau AFP dat duizenden mensen naar trucks stormden met voedselhulp. Die voertuigen zouden zich in de buurt hebben bevonden van Israëlische tanks. "Militairen begonnen op de menigte te schieten toen mensen te dicht bij de tanks kwamen."

De Israëlische strijdkrachten zeggen dat tientallen mensen gewond raakten in het gedrang toen trucks met hulpgoederen arriveerden. Een Israëlische bron bevestigt tegenover persbureau Reuters dat ook is geschoten door militairen die meenden dat sprake was van een gevaarlijke situatie. Zij zouden "meerdere mensen" onder vuur hebben genomen.

Het voorval leidt tot grote verontwaardiging. Het kantoor van de Palestijnse president Mahmoud Abbas spreekt over een "bloedbad dat is uitgevoerd door het bezettingsleger", waarmee wordt verwezen naar de Israëlische strijdkrachten. Hamas waarschuwde in een verklaring dat het incident gevolgen kan hebben voor de onderhandelingen over een nieuw bestand en de vrijlating van gijzelaars.

Meer uit Buitenland

Georgische politie duwt demonstranten weg voor parlement Tbilisi

TBILISI (ANP/RTR) - De Georgische politie is begonnen met het wegduwen van demonstranten die de hele nacht hebben geprotesteerd voor het parlementsgebouw in Tbilisi. De demonstranten zijn tegen het wetsvoorstel om "buitenlandse agenten" in kaart te brengen en te beteugelen. Critici vinden het sterk lijken op een Russische wet, bedoeld om afwijkende meningen de kop in te drukken en dissidenten het zwijgen op te leggen.

54 minuten geleden
Spaanse politie neemt 11 ton hasj in beslag na achtervolging op zee

HUELVA (ANP) - De Spaanse politie heeft in totaal 11,4 ton hasj in beslag genomen na een achtervolging van drugssmokkelaars die in zes speedboten in de Spaanse Golf van Cádiz weg probeerden te komen. De zeven drugssmokkelaars werden uiteindelijk aangehouden nabij de kust van de Andalusische stad Huelva, schreef de politie-eenheid van de Guardia Civil zondag op X.

6 uur geleden
Socialisten winnen in Catalaanse regioverkiezingen

BARCELONA (ANP/RTR) - De Spaanse Socialistische Partij is bij de verkiezingen in de regio Catalonië de grootste partij geworden. Omdat geen enkele partij op eigen kracht een meerderheid bereikt, wacht Catalonië coalitiebesprekingen die tot ver na de verkiezingen kunnen duren.

8 uur geleden
Litouwse president claimt overwinning in eerste verkiezingsronde

VILNIUS (ANP/RTR) - De Litouwse president Gitanas Nauséda heeft de overwinning geclaimd in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen van het Baltische land. Uit de eerste resultaten blijkt dat hij ver voor ligt op zijn naaste rivaal.

8 uur geleden
Poetin wil Russische defensieminister Sjojgoe vervangen

MOSKOU (ANP/RTR/DPA) - De Russische president Vladimir Poetin heeft voorgesteld minister van Defensie Sergej Sjojgoe te vervangen. Dat meldt het Russische staatspersbureau TASS op basis van de Federatieraad, waar Poetins voorstellen voor de samenstelling van een nieuwe Russische regering werden ontvangen.

9 uur geleden
Salaris Palestijnse ambtenaren onder druk door Israëlische fiscus

RAMALLAH (ANP/RTR) - De salarissen van Palestijnse ambtenaren staan onder druk doordat het Israëlische ministerie van Financiën doorgaat met het inhouden van belastinginkomsten, meldt de Palestijnse Autoriteit. Daardoor zou slechts een deel van hun salarissen kunnen worden uitbetaald.

11 uur geleden
Dodental loopt op na raketaanval op Russische stad Belgorod

BELGOROD (ANP/RTR/AFP) - Door een raketaanval op een appartementencomplex in Belgorod in Rusland, net over de grens met Oekraïne, zijn volgens het Russische ministerie van Noodsituaties vier mensen gedood. Eerder had gouverneur Vjatsjeslav Gladkov twee doden gemeld, met de toevoeging dat er mogelijk nog meer mensen onder het puin lagen. Later troffen hulpdiensten inderdaad de lichamen van twee slachtoffers aan.

12 uur geleden