Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Autoriteit Persoonsgegevens toetst opzet zeven corona-apps

Autoriteit Persoonsgegevens toetst opzet zeven corona-apps

DEN HAAG (ANP) - De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) bekijkt de opzet van zeven corona-apps die het kabinet overweegt in te zetten. Maandag komt de privacywaakhond met zijn bevindingen.

Bij verwerking van persoonsgegevens die een hoog risico oplevert voor de privacy van burgers, moet de AP eerst geraadpleegd worden voor die verwerking mag starten. De zeven apps waar de waakhond nu naar kijkt staan op de shortlist van het kabinet.

De autoriteit bekijkt bij de opzet van de apps of ze voldoen aan de vereisten van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Daarbij kijkt de AP onder meer of de apps niet meer data verzamelen dan nodig is en of de gegevens goed zijn beveiligd. Daarnaast beoordeelt de AP de apps op de risico’s die ze met zich meebrengen, zoals dat de gegevens op een andere manier worden gebruikt dan waarvoor ze zijn bedoeld of dat de persoonsgegevens in verkeerde handen vallen.

Betrokken

Ook na de beoordeling van de opzet van de apps blijft de AP betrokken. Wanneer het kabinet de keuze voor een app heeft gemaakt, zal de autoriteit kijken of die inderdaad werkt als omschreven. Als een app niet voldoet aan de eisen van de privacywet AVG, kan de waakhond de overheid verbieden deze in te zetten. Het kabinet kan dan overigens ervoor kiezen een nieuwe wet te maken die de inzet van de app toch mogelijk maakt, tekent de AP zelf aan.

De waakhond liet eerder al weten dat de privacy moet worden gewaarborgd als de overheid een app gaat inzetten om het nieuwe coronavirus te bestrijden. "Zorgvuldigheid is hierbij uitermate belangrijk."

Nieuwe technologie

'Coronaminister’ Hugo de Jonge kondigde op 7 april aan dat het kabinet onderzoekt hoe nieuwe technologie het testbeleid omtrent het coronavirus kan ondersteunen. Een van de twee apps die het kabinet wil inzetten geeft een seintje als iemand in de buurt is geweest van een met corona besmet persoon. Die wordt dan opgeroepen uit voorzorg thuis te blijven en via een tweede app contact te houden met een dokter. Deze apps kunnen daardoor het contactonderzoek van de GGD's overnemen. Woensdag meldde De Jonge nog dat het kabinet meer dan 750 voorstellen van bedrijven en deskundigen had binnengekregen voor de corona-apps die het wil laten ontwikkelen.

De inzet van de apps baart sommigen zorgen. Stichting Privacy First meldde bijvoorbeeld eerder het gebruik van dergelijke apps als een gevaarlijke ontwikkeling te zien, aangezien dit kan leiden tot talloze onterechte verdenkingen, stigmatisering, onnodige onrust en paniek.

Meer uit Binnenland

Schorsingen tot 1,5 jaar voor USC-leden die bangalijst maakten

UTRECHT (ANP) - De leden van het Utrechtsch Studenten Corps (USC) die betrokken waren bij het maken van de zogeheten bangalijst, zijn door het bestuur geschorst tot maximaal 1,5 jaar. Ze mogen wel lid blijven van de studentenvereniging.

2 uur geleden
Conducteur mishandeld in trein, geschopt en van trap geduwd

DEN HAAG (ANP) - Een conducteur van de NS is zaterdagavond in een trein mishandeld door een groep jongeren. Ze is onder meer van de trap geduwd, meldt vakbond VVMC. De politie bevestigt dat er een incident in een trein tussen Delft en Den Haag HS heeft plaatsgevonden. Een minderjarige is aangehouden en zit nog vast.

6 uur geleden
BuZa: geen evacuatie van Nederlanders in Israël

DEN HAAG (ANP) - Vanuit de overheid komt er geen operatie om Nederlanders uit Israël te evacueren. Dat laat een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken weten, nadat het reisadvies voor heel Israël was veranderd naar de kleurcode rood.

9 uur geleden
Reisadvies voor heel Israël op rood, veiligheidssituatie onzeker

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor heel Israël zondag aangepast naar de kleurcode rood. Dat betekent dat alle reizen naar het land worden afgeraden. "De veiligheidssituatie in Israël is onzeker en kan verder verslechteren", aldus het ministerie. "Wat uw situatie ook is, ga er niet naartoe. Nederlanders die op dit moment in Israël zijn, wordt aangeraden te vertrekken "als dat veilig kan".

10 uur geleden
Nederlandse ambassade in Iran blijft voorlopig dicht

TEHERAN (ANP) - De Nederlandse ambassade in de Iraanse hoofdstad Teheran en het consulaat in Erbil in Irak blijven uit voorzorg tot nader order gesloten voor publiek, om de spanningen tussen Iran en Israël. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken zondag besloten. Zaterdag kondigde het ministerie al aan dat de ambassade en het consulaat zondag gesloten zouden zijn. Die sluiting is nu dus verlengd.

10 uur geleden
Rutte: regionale escalatie Midden-Oosten moet worden voorkomen

DEN HAAG (ANP) - De veiligheid van Israël mag niet verder in het geding komen, zegt demissionair premier Mark Rutte. Het is volgens hem "van groot belang dat regionale escalatie wordt voorkomen", schrijft hij op X.

12 uur geleden
Twee explosies in een weekend bij woning in Almere

ALMERE (ANP) - Bij een woning in Almere zijn zowel vrijdag- als zaterdagnacht explosies geweest. Het gaat om een huis aan de Odeonstraat in de Filmwijk, meldt de politie.

15 uur geleden