Autoriteit België keurt fusie havens Antwerpen en Zeebrugge goed
BRUSSEL (ANP) - De Belgische Mededingingsautoriteit heeft de fusie van de havens van Antwerpen en van Zeebrugge formeel goedgekeurd. De twee havens waren het vorig jaar februari eens geworden om samen te gaan in een haven met de naam Port of Antwerp Bruges. Volgens het mededingingscollege zal de concentratie niet tot marktverstoring leiden.
Antwerpen en Brugge, waar Zeebrugge een deelgemeente van is, werkten al een paar jaar aan het samenvoegen van hun havens. Antwerpen krijgt een belang van 80 procent in de fusiehaven, Zeebrugge 20 procent. Antwerpen is een belangrijk knooppunt voor de doorvoer van chemicaliën, terwijl Zeebrugge dat is voor het verschepen van auto's en vloeibaar aardgas. De twee havens vullen elkaar dan ook goed aan, toonde onderzoek aan. Bovendien zouden de havens samen sterker staan in de overgang naar een digitale en groene economie.
Rotterdam
Samen zullen de havens jaarlijks naar verwachting circa 278 miljoen ton goederen kunnen verwerken. Dat is nog altijd een stuk minder dan Rotterdam, dat in 2019 bijna 470 miljoen ton oversloeg. Wat containers betreft, zal er jaarlijks zo'n 157 miljoen ton passeren in de Belgische fusiehaven.
Met jaarlijks 18,1 miljoen ton wordt Port of Antwerp Bruges de grootste haven voor overslag van voertuigen in Europa. Daarnaast zal de haven meer dan 15 procent van de totale doorvoer van gas in Europa voor zijn rekening nemen.
De mededingingsautoriteit ging na wat de geplande fusie zou betekenen voor de concurrentie op markten als havenconcessies en het transport van containers, vloeibare bulk en rollend materieel. Het college oordeelt dat "de concentratie geen gevolgen dreigt te hebben die een goedkeuring in de weg zouden staan".
Meer uit Financieel
CHICAGO (ANP) - Boeing wil 17.000 banen schrappen, kondigde Boeing-topman Kelly Ortberg vrijdag aan. "Ons bedrijf bevindt zich in een moeilijke positie", verklaarde hij. Ortberg probeert het bedrijf te herstructureren, de kosten te drukken en de vliegtuigproductie te verbeteren. Die wordt geplaagd door veel vertragingen, schrijft The New York Times.
3 uur geledenNEW YORK (ANP) - Taxidiensten Uber en Lyft profiteerden vrijdag op de aandelenbeurzen in New York van de teleurstelling van investeerders op de presentatie van de robotaxi van Tesla.
7 uur geledenWASHINGTON (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De Verenigde Staten kondigen nieuwe sancties aan tegen de Iraanse olie- en petrochemische sector, in reactie op de raketaanval van Iran op Israël vorige week. De strafmaatregelen zijn onder meer bedoeld om te voorkomen dat Iran zijn olie-inkomsten gebruikt voor de financiering van "dodelijke en ontwrichtende activiteiten", waaronder de ontwikkeling van zijn nucleaire programma, verklaarde minister van Financiën Janet Yellen.
8 uur geledenGOTENBURG (ANP/BLOOMBERG) - De nieuwe topman van Polestar wil meer auto's bij dealers verkopen en niet alleen online, in een poging de dalende verkopen te stoppen. De Zweedse fabrikant van elektrische auto's heeft last van toegenomen concurrentie uit China, hoge kosten en een verzwakte vraag naar stekkerwagens.
10 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Rederij Anthony Veder plaatst naar eigen zeggen als eerste ter wereld zeilen op een schip dat gas vervoert. Door de windaandrijving is minder brandstof nodig en hierdoor is het volgens het Rotterdamse bedrijf een duurzame oplossing voor de scheepvaart.
12 uur geledenAMSTERDAM (AFN) - Verschillende autobedrijven stonden vrijdag bij het slot van de handelsweek op de Europese aandelenbeurzen in de min. Beleggers reageerden teleurgesteld op verkoopcijfers van Volkswagen en veranderingen aan de top bij Stellantis.
12 uur geledenAMSTERDAM (AFN) - Curator Derk van Geel van de in Nederland failliete koffie- en donutketen Dunkin' denkt dat er "goede kansen" zijn voor een succesvolle doorstart. Hij verwacht enkele weken nodig te hebben voor dit "complexe proces". In de tussentijd blijven de filialen open en worden er nog steeds donuts gemaakt.
12 uur geleden