Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Autoriteit België keurt fusie havens Antwerpen en Zeebrugge goed

Autoriteit België keurt fusie havens Antwerpen en Zeebrugge goed

BRUSSEL (ANP) - De Belgische Mededingingsautoriteit heeft de fusie van de havens van Antwerpen en van Zeebrugge formeel goedgekeurd. De twee havens waren het vorig jaar februari eens geworden om samen te gaan in een haven met de naam Port of Antwerp Bruges. Volgens het mededingingscollege zal de concentratie niet tot marktverstoring leiden.

Antwerpen en Brugge, waar Zeebrugge een deelgemeente van is, werkten al een paar jaar aan het samenvoegen van hun havens. Antwerpen krijgt een belang van 80 procent in de fusiehaven, Zeebrugge 20 procent. Antwerpen is een belangrijk knooppunt voor de doorvoer van chemicaliën, terwijl Zeebrugge dat is voor het verschepen van auto's en vloeibaar aardgas. De twee havens vullen elkaar dan ook goed aan, toonde onderzoek aan. Bovendien zouden de havens samen sterker staan in de overgang naar een digitale en groene economie.

Rotterdam

Samen zullen de havens jaarlijks naar verwachting circa 278 miljoen ton goederen kunnen verwerken. Dat is nog altijd een stuk minder dan Rotterdam, dat in 2019 bijna 470 miljoen ton oversloeg. Wat containers betreft, zal er jaarlijks zo'n 157 miljoen ton passeren in de Belgische fusiehaven.

Met jaarlijks 18,1 miljoen ton wordt Port of Antwerp Bruges de grootste haven voor overslag van voertuigen in Europa. Daarnaast zal de haven meer dan 15 procent van de totale doorvoer van gas in Europa voor zijn rekening nemen.

De mededingingsautoriteit ging na wat de geplande fusie zou betekenen voor de concurrentie op markten als havenconcessies en het transport van containers, vloeibare bulk en rollend materieel. Het college oordeelt dat "de concentratie geen gevolgen dreigt te hebben die een goedkeuring in de weg zouden staan".

Meer uit Financieel

Rabobank: storing bij online overboeken verholpen

UTRECHT (ANP) - Rabobank zegt een storing bij het online overboeken van geld te hebben verholpen. Eerder op vrijdag waarschuwde de bank klanten voor problemen bij het afronden van overboekingen. Het ging om de tweede storing in een week tijd.

8 uur geleden
Beurzen New York positief het weekend in na sterk banenrapport

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn met winsten het weekend ingegaan. Beleggers zagen in het nieuwe banenrapport van de Amerikaanse overheid nieuw bewijs dat de Verenigde Staten een recessie ontlopen, ondanks de reeks renteverhogingen waarmee de Federal Reserve de hoge inflatie bestrijdt.

8 uur geleden
Krant: leidinggevenden OpenAI bezorgd over gedrag topman

WASHINGTON (ANP) - Een groep leidinggevenden bij OpenAI uitte voor het plotse ontslag van topman Sam Altman zorgen over zijn gedrag. Ze spraken van psychologisch misbruik dat voor chaos en vertragingen zorgde binnen de start-up in kunstmatige intelligentie, schrijft The Washington Post op basis van ingewijden. Altman zou volgens de managers mensen tegen elkaar hebben uitgespeeld op een manier die voor een verziekte werksfeer zorgde, schrijft de krant.

8 uur geleden
Akkoord binnen EU over weren Russisch gas uit pijpleidingen

BRUSSEL (ANP) - EU-landen en het Europees Parlement zijn het eens geworden over nieuwe regels die het voor lidstaten mogelijk maken om Russisch gas te weren uit hun nationale pijpleidingen. Op die manier wil de Europese Unie zich kunnen verdedigen tegen de inzet van gas als economisch wapen door de Russen.

9 uur geleden
OPEC-chef aan leden: wijs afspraken tegen fossiele brandstof af

DUBAI (ANP/BLOOMBERG) - De landen die lid zijn van oliekartel OPEC zouden niet moeten instemmen met plannen die gericht zijn tegen fossiele brandstoffen. Die oproep heeft secretaris-generaal Haitham Al Ghais van het kartel gedaan in een brief aan dertien lidstaten. Die zijn bijeen op de klimaattop in Dubai.

11 uur geleden
Bouwbedrijven slepen Schiphol voor de rechter om bouw A-pier

NIEUWEGEIN (ANP) - Bouwbedrijven Ballast Nedam en TAV klagen Schiphol aan om een langslepend conflict rond de onafgemaakte bouwklus voor een nieuwe pier. De twee bouwers zouden de A-pier bouwen, maar werden na vertragingen en kostenoverschrijdingen van het project afgehaald. Dat vinden die bedrijven onterecht. In de dagvaarding eisen Ballast Nedam en TAV onder andere nog geld voor onderaannemers en leveranciers.

11 uur geleden
Bloomberg: toezichthouder VS bekijkt Microsoft-belang in OpenAI

WASHINGTON (ANP) - Ook een Amerikaanse toezichthouder kijkt kritisch naar investeringen van Microsoft in OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT. Het gaat om een verkennend onderzoek van marktwaakhond FTC dat nog geen formele status heeft, meldt persbureau Bloomberg op basis van een ingewijde.

12 uur geleden