Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Automaker Xpeng stijgt op licht hogere beurs in Hongkong

Automaker Xpeng stijgt op licht hogere beurs in Hongkong

HONGKONG (ANP) - De Chinese fabrikant van elektrische auto's Xpeng behoorde maandag tot de grootste stijgers op de aandelenbeurs in Hongkong. Beleggers reageerden positief op het nieuws dat het bedrijf een nieuw productieplatform gaat gebruiken waarmee nieuwe voertuigen goedkoper kunnen worden gemaakt. Het aandeel werd ruim 8 procent hoger gezet. Ook concurrenten als Li Auto en Nio gingen mee omhoog en stegen 3,5 procent en dik 5 procent.

De Hang Seng-index in Hongkong noteerde mede dankzij de winsten in de autosector tussentijds 0,5 procent in de plus. De hoofdindex in Shanghai deed het nog beter en dikte 1 procent aan. Beleggers verwerkten het besluit van de Chinese centrale bank om de rente op eenjarige leningen ongewijzigd te laten op 2,75 procent. De stap geeft aan dat de centrale bankiers zich geen zorgen lijken te maken over het herstel van de Chinese economie. Dinsdag wordt het groeicijfer van de op een na grootste economie ter wereld over het eerste kwartaal bekendgemaakt.

De andere aandelenmarkten in de Aziatische regio lieten een gemengd beeld zien. Beleggers verwerkten de verliesbeurt van Wall Street, waar de rentevrees vrijdag de kop weer opstak na uitlatingen van bestuurders van de Amerikaanse centrale bank over een verdere verhoging van de rente in mei. De Kospi in Seoul verloor 0,1 procent en de All Ordinaries in Sydney klom 0,2 procent.

De Nikkei in Tokio stond in het laatste handelsuur 0,1 procent in de plus na de recente sterke opmars. De grote Japanse banken wonnen terrein dankzij de beter dan verwachte resultaten van de Amerikaanse banken JPMorgan Chase en Citi. Mizuho Financial Group en Sumitomo Mitsui Financial Group wonnen 1,4 procent en 1,8 procent. Techinvesteerder SoftBank klom 0,7 procent en Fast Retailing, de eigenaar van kledingketen Uniqlo, zakte ruim 2 procent.

Meer uit Financieel

Animatiestudio Pixar schrapt veel banen om kosten te besparen

EMERYVILLE (ANP/BLOOMBERG) - Pixar Animation Studios, bekend van succesvolle animatiefilms als Toy Story en Finding Nemo, gaat ongeveer 175 banen schrappen, ofwel circa 14 procent van het totale personeelsbestand. Moederbedrijf Walt Disney is bezig met forse kostenbesparingen en ook Pixar ontkomt daar niet aan.

5 minuten geleden
Kleine min voor AEX, laadpalenmaker Alfen keldert na cijfers

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is dinsdag met een kleine min de handel uitgegaan. Bij de bedrijven op het Damrak was de producent van laadpalen en systemen voor het elektriciteitsnet Alfen een opvallende daler na bekendmaking van cijfers die negatief werden ontvangen door beleggers.

47 minuten geleden
Stellantis haalt Italiaanse vlag van Poolse Fiats

AMSTERDAM (ANP/RTR) - Stellantis verwijdert de Italiaanse vlag van de achterbumpers van in Polen in elkaar gezette Fiat 600's. De Italiaanse autoriteiten hebben de autofabrikant herhaaldelijk beschuldigd van misleiding over de herkomst van de in het buitenland geproduceerde auto's.

1 uur geleden
Alliander en Saxion maken robothond die gaslekken kan opsporen

APELDOORN (ANP) - Netwerkbedrijf Alliander, het moederbedrijf van netbeheerder Liander, en Hogeschool Saxion hebben een robothond ontwikkeld die gaslekken onder de grond kan opsporen. Bedrijven als Alliander moeten van de EU vaker gasleidingen gaan inspecteren, maar kampen met een steeds groter personeelstekort.

2 uur geleden
Activistische aandeelhouder teleurgesteld in grote Shell-beleggers

LONDEN (ANP) - Mark van Baal, oprichter van de klimaatactivistische beleggersclub Follow This, is teleurgesteld in grote beleggers die niet voor zijn voorstel op de aandeelhoudersvergadering van Shell hebben gestemd. Enkele van 's werelds grootste beleggers, zoals het Noorse staatsinvesteringsfonds en BlackRock, zeggen daarmee volgens hem ten onrechte achter het klimaatakkoord van Parijs te staan.

2 uur geleden
Eerste nieuwe Europese AI-regels over halfjaar van kracht

BRUSSEL (ANP) - De nieuwe EU-regels voor kunstmatige intelligentie (AI) gaan dit jaar niet meer in. De verboden op de gevaarlijkste toepassingen worden begin 2025 van kracht, denkt een woordvoerder van de raad van EU-ministers, die de regels dinsdag definitief bekrachtigde.

2 uur geleden
Cybersecuritybedrijf Palo Alto zakt op Wall Street na cijfers

NEW YORK (ANP) - Palo Alto Networks behoorde dinsdag tot de verliezers op de aandelenbeurzen in New York. Het cybersecuritybedrijf boekte afgelopen kwartaal meer omzet en winst dan verwacht, maar gaf een teleurstellende omzetverwachting af voor het huidige kwartaal. Dat wakkerde de zorgen aan dat klanten van het bedrijf voorzichtig blijven met hun uitgaven. Het aandeel werd daarop bijna 6 procent lager gezet. Concurrenten Fortinet, Zscaler en CrowdStrike zakten tot 2,5 procent.

2 uur geleden