Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Automaker Ford stijgt op Wall Street na afwenden nieuwe stakingen

Automaker Ford stijgt op Wall Street na afwenden nieuwe stakingen

NEW YORK (ANP) - Ford behoorde de laatste dag van de handelsweek tot de stijgers op de beurzen van New York. Het aandeel steeg 1,9 procent. De Amerikaanse vakbond UAW maakte bekend de staking bij een fabriek van de autofabrikant niet verder uit te breiden. Dat deed de bond wel bij fabrikanten General Motors (GM) en Stellantis. De stakingen begonnen vorige week vrijdag, nadat de onderhandelingen over een nieuwe cao-overeenkomst in een impasse zijn geraakt.

Met de uitbreiding van de stakingen bij Stellantis en GM leggen medewerkers van nog eens 38 fabrieken het werk neer. UAW-voorzitter Shawn Fain erkende vrijdag dat Ford "serieus is over het bereiken van een overeenkomst". Daarom ziet de bond bij dit bedrijf af van nieuwe stakingen. "Bij GM en Stellantis is het een ander verhaal", gaf Fain aan. GM daalde 0,4 procent, Stellantis steeg 0,1 procent. De UAW eist onder meer een loonsverhoging van 40 procent voor de werknemers van de drie autobouwers, die ook wel The Big Three uit Detroit worden genoemd. De autobedrijven boden iets boven de 20 procent aan, maar zonder de door de vakbond geëiste secundaire arbeidsvoorwaarden.

De Dow-Jonesindex sloot de handelsweek 0,3 procent lager af op 33.963,84 punten. De brede S&P 500 daalde 0,2 procent tot 4320,06 punten. De Nasdaq zakte 0,1 procent tot 13.211,81 punten. De techgraadmeter raakte in de afgelopen twee dagen meer dan 3 procent kwijt.

Activision Blizzard

Activision Blizzard steeg 1,7 procent. De Britse toezichthouder CMA liet vrijdag weten dat de overname van het gamebedrijf door softwareconcern Microsoft waarschijnlijk wordt goedgekeurd. Eerder kregen beide bedrijven nog geen toestemming van de Britten. Met de overeenkomst is 69 miljard dollar gemoeid. Mocht de deal doorgaan, dan is het de grootste ooit in de gamebranche. Microsoft verloor 0,8 procent.

Amazon zag de koerswinst van eerder op de dag verdampen, en eindigde 0,2 procent lager. Nieuwssite Politico meldde op basis van anonieme bronnen dat de Amerikaanse mededingingstoezichthouder FTC naar verwachting dinsdag een aanklacht indient tegen het webwinkelconcern. De details over de aanklacht zijn nog niet bekend, maar volgens Politico zou het kunnen gaan om het misbruik maken van de machtspositie door Amazon.

De euro was 1,0647 dollar waard, tegen 1,0662 dollar bij het slot van de beurzen in Europa. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,8 procent tot 90,34 dollar. Brentolie werd 0,3 procent duurder op 93,59 dollar per vat.

Meer uit Financieel

ABP verhoogt pensioenen met 3 procent, premie gaat iets omlaag

AMSTERDAM (ANP) - Gepensioneerden die zijn aangesloten bij ambtenarenpensioenfonds ABP zien hun pensioen volgend jaar met 3 procent stijgen. Daarnaast gaat de premie iets omlaag. "Hopelijk geeft de verhoging onze gepensioneerden wat extra armslag. Want bij een pensioen van 1000 euro netto betekent dat toch zo'n 30 euro in de maand erbij", laat bestuursvoorzitter Harmen van Wijnen van het grootste pensioenfonds van Nederland weten.

31 minuten geleden
Drie Nederlandse start-ups mogen innovaties voor NAVO ontwikkelen

DEN HAAG (ANP) - Drie Nederlandse start-ups zijn geselecteerd om nieuwe innovaties voor de NAVO te ontwikkelen. Zij krijgen daarvoor elk een subsidie van 100.000 euro. Volgens het ministerie van Defensie gaat het om een bedrijf uit Amsterdam en twee bedrijven uit Delft, namelijk Ore Energy, Lobster Robotics en Enevate.

40 minuten geleden
ASR eindigt als dagwinnaar op Damrak na woekerpolisdeal

AMSTERDAM (ANP) - Verzekeraar ASR is donderdag bovenaan de AEX-index geëindigd. Beleggers reageerden verheugd op de schikking die is getroffen in het langslepende woekerpolisdossier. ASR trekt nu zo'n 250 miljoen euro uit voor een nieuwe vergoeding voor klanten met een woekerpolis of mensen die ooit zo'n beleggingsverzekering hebben gehad. Het aandeel steeg 13 procent.

54 minuten geleden
Grootaandeelhouder overtuigd dat Philips problemen te boven komt

TURIJN (ANP/BLOOMBERG) - Exor, de grootaandeelhouder van Philips, is ervan overtuigd dat het Nederlandse zorgtechnologiebedrijf in staat is om alle kwesties rond de veiligheid van zijn apparaten achter zich te laten. Het Italiaanse investeringsbedrijf van de zakenfamilie Agnelli heeft er ook vertrouwen in dat de problemen bij Philips kunnen worden opgelost, liet topman John Elkann donderdag weten op een persconferentie in Turijn.

1 uur geleden
Huishoudens gaan per maand 7 euro meer betalen voor energietransport

DEN HAAG (ANP) - Huishoudens gaan volgend jaar circa 7 euro per maand meer betalen voor het transporteren van energie naar hun huis. Dat zegt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in hun definitieve vaststelling van de tarieven voor netbeheerders voor 2024. De prijsstijging komt door grote investeringen die netbeheerders moeten doen om de netten gereed te maken voor de energietransitie en door hoge energieprijzen.

1 uur geleden
Bende stal voor miljoenen aan metalen van koperproducent Aurubis

HAMBURG (ANP/DPA) - Een bende dieven heeft voor miljoenen aan kostbare metalen gestolen van de Duitse koperproducent Aurubis. Dat hebben aanklagers donderdag bekendgemaakt in het kader van een rechtszaak tegen de vijf verdachten.

2 uur geleden
Bloomberg: olielanden OPEC zijn het eens over productieverlaging

WENEN (ANP) - De leden van oliekartel OPEC en bondgenoten zoals Rusland zijn het eens geworden om de olieproductie met 1 miljoen vaten per dag extra te beperken, meldt persbureau Bloomberg op basis van bij de onderhandelingen betrokken afgevaardigden. Op deze manier hopen de olielanden de olieprijzen te kunnen stutten, iets wat ook weer gevolgen kan hebben voor de prijzen aan de pomp in Nederland.

2 uur geleden