
Autofabrikanten dalen op Japanse beurs na klimaatplannen EU
TOKIO (ANP) - Japanse autofabrikanten werden donderdag lager gezet op de aandelenbeurs in Tokio door de plannen van Brussel om de CO2-uitstoot in de Europese Unie te verminderen. De aanhoudende stijging van het aantal coronabesmettingen in de Japanse hoofdstad, waar vanaf 23 juli de Olympische Spelen worden gehouden, zorgden eveneens voor koersdruk op de aandelenmarkt. Beleggers bleven verder voorzichtig in afwachting van het begin van het cijferseizoen in Japan.
De hoofdindex in Tokio, de Nikkei 225, ging 1,2 procent lager de dag uit op 28.279,09 punten. Isuzu Motors en vrachtwagenfabrikant Hino Motors, een onderdeel van Toyota, zakten rond 2,6 procent. Nissan daalde 2 procent. Als het aan de Europese Commissie ligt verdwijnen benzine- en dieselauto's binnen vijftien jaar uit de Europese showrooms. Toyota deed het wat beter met een min van 0,4 procent. Fast Retailing verloor ruim 1 procent voorafgaand aan de resultaten van de eigenaar van kledingketen Uniqlo. Camerafabrikant Nikon was de grootste daler met een verlies van 6 procent.
De Chinese beurzen wonnen terrein na een stroom van macro-economische cijfers. De graadmeter in Shanghai noteerde tussentijds 0,8 procent in de plus en de Hang Seng-index in Hongkong steeg 1,1 procent. De Chinese economie groeide in het tweede kwartaal iets minder sterk dan verwacht, maar de winkelverkopen en de industriële productie namen in juni juist sterker toe dan voorzien. De Kospi in Seoul won 0,4 procent na het besluit van de Zuid-Koreaanse centrale bank om de rente ongewijzigd te laten op 0,5 procent.
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - De aanleg van windmolens op land stokt, waardoor klimaatdoelen voor de langere termijn uit zicht dreigen te raken. Volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is vorig jaar maar voor 127 megawatt aan windmolens bijgebouwd. Dat zijn slechts zo'n 33 turbines en het gaat om de kleinste toename sinds 2017. In Zuid-Limburg, Twente en rond Amersfoort staan nog helemaal geen windmolens.
31 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De aanleg van windmolens op land stokt, waardoor klimaatdoelen voor de langere termijn uit zicht dreigen te raken. Volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is vorig jaar maar voor 127 megawatt aan windmolens bijgebouwd. Dat zijn slechts zo'n 33 turbines en het gaat om de kleinste toename sinds 2017. In Zuid-Limburg, Twente en rond Amersfoort staan nog helemaal geen windmolens.
2 uur geledenGENÈVE (ANP/AFP/RTR) - De Verenigde Staten en China zijn overeengekomen een "overlegstructuur" voor handel op te zetten. Dat zei de Chinese vicepremier He Lifeng zondag, na handelsbesprekingen die hij "openhartig, diepgaand en constructief" noemde. Net als de Amerikaanse delegatie eerder zondag sprak He over "grote vooruitgang".
3 uur geledenGENÈVE (ANP/RTR) - Volgens de Amerikaanse minister van Financiën, Scott Bessent, is "substantiële vooruitgang" geboekt in de gesprekken tussen zijn team en dat van de Chinese vicepremier He Lifeng in Genève. In de Zwitserse stad doen de twee grootste economieën ter wereld pogingen de door de Amerikaanse president Donald Trump aangewakkerde handelsoorlog te bezweren.
8 uur geledenWASHINGTON (ANP/AFP) - De Amerikaanse minister van Handel zegt optimistisch te zijn over onderhandelingen tussen China en de Verenigde Staten die in Zwitserland plaatsvinden. De twee grootmachten praten dit weekend in Genève over mogelijkheden om hun handelsoorlog te de-escaleren.
10 uur geledenPARIJS (ANP/AFP) - Europa moet de Russische oliesector en financiële sector zwaardere sancties opleggen als Vladimir Poetin niet instemt met een staakt-het-vuren, zegt de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Noël Barrot.
12 uur geledenGENÈVE (ANP) - De handelsbesprekingen tussen China en de Verenigde Staten in Genève zijn hun tweede dag ingegaan, melden Zwitserse media. Persbureau Reuters schrijft ook dat onderhandelaars zondagochtend weer bijeen zijn gekomen.
15 uur geleden