Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Auteur Cynthia McLeod woont vertoning 'Hoe duur was de suiker' bij tijdens Film by the Sea

Auteur Cynthia McLeod woont vertoning 'Hoe duur was de suiker' bij tijdens Film by the Sea

VLISSINGEN - Op woensdag 13 september wordt de serie ‘Hoe duur was de suiker’ tijdens Film by the Sea in Vlissingen integraal vertoond, in aanwezigheid van de Surinaamse auteur Cynthia McLeod en regisseur en scenarioschrijver Jean van de Velde. Hoe duur was de suiker vertelt het verhaal van twee halfzusjes, de blanke plantersdochter Sarith en haar lijfslavin Mini-Mini. 

Met haar in 1987 verschenen boek leverde Cynthia McLeod een belangrijke bijdrage aan de discussie die dit jaar leidde tot de langverwachte excuses voor het slavernijverleden. 

Vorig jaar presenteerde Film by the Sea in samenwerking met Keti Koti Zeeland de serie The Underground Railroad naar de roman van Colson Whitehead. De samenwerking wordt dit jaar voortgezet met de vertoning van Hoe duur was de suiker, naar de gelijknamige roman van McLeod. Na afloop is er nagesprek met McLeod en Van de Velde. McLeods verhaal speelt in de achttiende eeuw, met de bloeitijd van de suikercultuur en de periode van slavenopstanden als decor. Hoofdpersonen zijn  Sarith (Gaite Jansen), dochter uit een Joodse plantersfamilie, en haar lijfslavin en halfzus Mini-Mini (Yootha Wong-Loi-Sing). 

Cynthia McLeod

Cynthia McLeod (Paramaribo, 4 oktober 1936) is een Surinaamse schrijfster en historicus, gespecialiseerd in oral history en het slavernijverleden in Suriname. Zij is een dochter van Johan Ferrier, de eerste president van Suriname. Na haar middelbare schoolperiode in Suriname vervolgt McLeod haar studie in Nederland. In 1969 ging ze als lerares Nederlands aan de slag in haar geboortestad, maar toen haar echtgenoot als ambassadeur van Suriname over de hele wereld ging werken, ging McLeod met hem mee en begon ze met schrijven.

Ze deed archiefonderzoek in verschillende landen, waaronder in Nederland. Ze specialiseerde zich in oral history en het slavernijverleden. In 1986 keerden zij terug in Suriname en verscheen McLeods debuut Hoe duur was de suiker? De eerste druk was binnen enkele weken uitverkocht en daarmee was McLeod plotsklaps de bekendste schrijver van het land. 

Zeeuwse documentaires

Voorafgaand aan Hoe duur was de suiker worden twee Zeeuwse documentaires vertoond. Kom (30 minunten) is een documentaire van de Zeeuwse kunstenaar Zeus Hoenderop. De film gaat in op de totstandkoming van het Vlissingse slavernijmonument en de commotie die ontstond, toen het illegaal op de boulevard werd geplaatst. Uiteindelijke werd het monument op last van de gemeente verwijderd, maar tijdens het festival is het te zien in de hal van bioscoop Cine City.

In Zwarte stem (65 minuten) van Matthias Hoekman en Joska Zinkweg ontdekt artiest en jongerenwerker Bram Mvambanu (rapper Cycz) zijn stem in een polariserende wereld. Hij voert indringende gesprekken met mensen op straat en mensen die dichtbij hem staan, over racisme, het slavernijverleden en identiteit. Zwarte stem is een film die kleur geeft aan het zwart-wit denken. 

Het volledige programma van Film by the Sea staat nu online.

Meer uit Vlissingen

Fietser onderzocht na aanrijding met auto in Paul Krugerstraat

VLISSINGEN - Een fietser is dinsdagmorgen medisch nagekeken na een botsing met een auto op de Paul Krugerstraat in Vlissingen. Het slachtoffer hoefde niet voor behandeling naar het ziekenhuis vervoerd te worden.

3 uur geleden
Bank met gedenkplaatje bij ZRTI eert dokter Bax

VLISSINGEN - In het parkje aan de Koudekerkseweg in Vlissingen, tegenover het Zuidwest Radiotherapeutisch Instituut (ZRTI) is zaterdagmiddag het bankje ter nagedachtenis aan dokter Willem Adriaan Bax officieel onthuld. De in 2007 overleden chirurg was een van de initiatiefnemers van het ZRTI.

3 uur geleden
FOTO’S: Zo viert Vlissingen Bevrijdingsdag

VLISSINGEN - Tachtig jaar vrijheid na de Tweede Wereldoorlog wordt maandag groots gevierd tijdens het Bevrijdingsfestival Zeeland in Vlissingen.

11 uur geleden
Dodenherdenking op Noorderbegraafplaats is plechtig eerbetoon tachtig jaar na Tweede Wereldoorlog

VLISSINGEN - Tachtig jaar na de Tweede Wereldoorlog was zondagavond de Dodenherdenking ook op de Noorderbegraafplaats in Vlissingen een plechtige ceremonie.

1 dag geleden
Gevaarlijk rijgedrag in trouwstoet: Politie deelt meerdere bekeuringen uit

VLISSINGEN- De politie heeft zaterdagmiddag meerdere bekeuringen uitgedeeld aan bestuurders van voertuigen die meereden in een trouwstoet in de omgeving van de President Rooseveltlaan. Meerdere personen deden melding van gevaarlijk rijgedrag. Agenten spraken het bruidspaar aan en verzochten het gezelschap zich aan de verkeersregels te houden.

2 dagen geleden
Kunstenaar Dani Ploeger slaat op Bevrijdingsdag ‘alarm’ in Oost-Souburg

OOST-SOUBURG - Op Bevrijdingsdag maandag houdt kunstenaar Dani Ploeger tussen 11.00 en 13.00 uur een interventie in zijn geboortedorp Oost-Souburg. Zijn performance 'Extern Alarm' maakt deel uit van het project Entartete, georganiseerd door Underdog Buro Kunst & Markt. In het kader van de vieringen van tachtig jaar vrijheid wordt hiermee aandacht besteed aan de verdringing en onderdrukking van experimentele en kritische kunst onder totalitaire regimes. 

2 dagen geleden
Vlissingen leeft toe naar groots Bevrijdingsfestival; extra vaarten Westerscheldeferry

VLISSINGEN - Vlissingen is klaar voor de speciale editie van het Bevrijdingsfestival Zeeland. Maandag vieren we tachtig jaar vrede en vrijheid.

2 dagen geleden