
Astronauten vanuit ISS na maanden onderweg terug naar aarde
KENNEDY SPACE CENTER (ANP) - De Amerikaanse astronauten Butch Wilmore en Suni Williams, die negen maanden lang gestrand waren in de ruimte, zijn begonnen aan hun terugkeer naar de aarde. Hun ruimtevaartuig is dinsdagochtend om 06.05 uur (Nederlandse tijd) losgekoppeld van het internationale ruimtestation ISS.
Het vaartuig van SpaceX zakt nu langzaam uit zijn baan rond de aarde. Het is de bedoeling dat het om 22.57 uur Nederlandse tijd in de Atlantische Oceaan bij de staat Florida plonst, hangend aan parachutes.
Williams en Wilmore waren in juni naar het ISS gegaan. Ze voerden de eerste vlucht uit met een nieuw ruimteschip, de Starliner van Boeing. Dat toestel kreeg onderweg technische problemen en keerde daarom leeg terug naar de aarde. De missie van Williams en Wilmore, die slechts acht dagen had moeten duren, werd verlengd.
Met de twee gestrande astronauten keren ook twee andere ruimtevaarders terug naar de aarde. De Amerikaan Nick Hague en de Russische kosmonaut Aleksandr Gorboenov zaten sinds september in het ISS. In dat 'reddingsvaartuig' waren plekken vrijgemaakt voor Williams en Wilmore, maar ze konden nog niet eerder terugkeren. Dan zou er namelijk geen vaartuig aan het ISS vastgekoppeld hebben gezeten. De achterblijvers in het ruimtestation zouden dan geen vluchtroute hebben in geval van nood. Afgelopen zondag kwam een nieuw ruimteschip met vier nieuwe bewoners aan.
Meer uit Buitenland
WASHINGTON (ANP/RTR) - Een rechter in de Verenigde Staten heeft implementatie van sancties tegen medewerkers van het Internationaal Strafhof (ICC) tegengehouden. De in februari door president Donald Trump aangekondigde sancties zijn volgens de rechter een inbreuk op de grondwettelijke vrijheid van meningsuiting.
48 minuten geledenCARACAS (ANP/AFP) - De Venezolaanse gevangenen die vrij zijn gekomen na een gevangenenruil tussen de Verenigde Staten en Venezuela, zijn vrijdag aangekomen in hoofdstad Caracas. Zij waren eerder zonder proces de VS uitgezet en vastgezet in een beruchte gevangenis in El Salvador.
4 uur geledenWASHINGTON (ANP/AFP) - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Marco Rubio heeft visa ingetrokken van de Braziliaanse opperrechter Alexandre de Moraes, diens "bondgenoten in de rechtbank" en hun familieleden. Reden is, zo stelt Rubio in een verklaring, de "heksenjacht" op de Braziliaanse oud-president Jair Bolsonaro.
5 uur geledenISTANBUL (ANP/RTR) - Israël en Syrië zijn vrijdag een staakt-het-vuren overeengekomen dat wordt gesteund door Turkije, Jordanië en andere buurlanden. Dat meldt de Amerikaanse gezant voor Syrië, Tom Barrack.
6 uur geledenMIAMI (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Donald Trump heeft vrijdag een rechtszaak aangespannen tegen Dow Jones, News Corp, Rupert Murdoch en twee journalisten van The Wall Street Journal. Hij beschuldigt de partijen van laster.
6 uur geledenNEW YORK (ANP/AFP) - Bijna 80.000 mensen zijn ontheemd in de Zuid-Syrische provincie Suwayda door de jongste golf van geweld tussen druzen en bedoeïenen. Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie zijn de voorzieningen voor elektriciteit, water en telecommunicatie ingestort. Een brandstoftekort heeft het transport lamgelegd en bemoeilijkt evacuaties.
13 uur geledenBRASILIA (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De voormalige Braziliaanse president Jair Bolsonaro, verdacht van een couppoging, moet een elektronische enkelband gaan dragen. De politie heeft zijn huis en zijn politieke hoofdkwartier doorzocht, meldden Braziliaanse media.
14 uur geleden