
Astronauten eten over een paar jaar misschien kweekvlees
NOORDWIJK (ANP) - Astronautenvoedsel wordt over een paar jaar misschien iets meer haute cuisine. De Europese ruimtevaartorganisatie ESA laat uitzoeken of het mogelijk is om buiten de aarde vlees te kweken, zodat ontdekkingsreizigers op andere hemellichamen, zoals de maan en Mars, zelf hun eigen voedsel kunnen maken. Dan hoeven er veel minder voorraden vanaf de aarde te worden ingevlogen.
Bij kweekvlees wordt een cel van een dier gebruikt om uit te groeien tot een lap vlees, zonder dat daar een heel dier voor hoeft te worden gefokt, gevoed en geslacht. Koeien kunnen bijvoorbeeld op Mars nergens grazen en bovendien is niet bekend hoe een koe zich voelt bij gewichtloosheid. "Het fokken van grote dieren in de ruimte voor voedsel is ondenkbaar", aldus de ESA. Volgens de organisatie is een halve gram spierweefsel van een koe genoeg om ongeveer 80.000 hamburgers te maken.
Ook op aarde kunnen de ontwikkelingen helpen om genoeg voedsel te produceren voor de groeiende wereldbevolking. De wereld telt nu bijna 8 miljard bewoners. De verwachting is dat er tegen het einde van de eeuw bijna 11 miljard mensen op aarde zijn. Als er genoeg dieren moeten worden gefokt om al die monden te voeden, leidt dat tot extra waterverbruik, vervuiling en ontbossing, maar het vergroot ook de kans op nieuwe virusuitbraken en pandemieën, aldus de ESA.
Meer uit Buitenland
MUSCAT (ANP/AFP) - Iran en de Verenigde Staten houden zondag in Oman opnieuw gesprekken over het atoomprogramma van Iran, meldt het Iraanse persbureau Tasnim. Trumps speciale gezant Steve Witkoff zal namens de VS bij de gesprekken zijn, melden bronnen tegen persbureaus Reuters en AFP.
10 minuten geledenMEXICO STAD (ANP/AFP) - Mexico heeft het Amerikaanse bedrijf Google aangeklaagd omdat het de naam van de Golf van Mexico heeft veranderd in Golf van Amerika voor gebruikers van Google Maps in de Verenigde Staten. Google nam de stap nadat de Amerikaanse president Donald Trump de naamswijziging had bevolen.
34 minuten geledenLONDEN (ANP/AFP) - Een grote Afrikaanse liefdadigheidsinstelling heeft toegegeven dat haar rangers van natuurparken in Congo-Brazzaville mensenrechten hebben geschonden. "African Parks erkent dat bij sommige incidenten mensenrechten geschonden zijn en we betreuren de pijn en het lijden van de slachtoffers ten zeerste", stelt African Parks in een verklaring. De Britse prins Harry is bestuurslid van African Parks.
1 uur geledenMOSKOU (ANP/RTR) - Het Kremlin weigert een reactie op plannen van Europese landen voor een speciaal tribunaal voor de vervolging van de hoofdverantwoordelijken van de Russische inval in Oekraïne. "We reageren hier niet op", zei een woordvoerder volgens staatspersbureau TASS.
2 uur geledenOSLO (ANP) - Nederland en negen andere Noord-Europese landen nodigen voortaan Oekraïne uit voor vergaderingen van hun militaire verbond. Ook mag Oekraïne in het vervolg meedoen met hun militaire oefeningen en gaan ze van elkaar leren, zegt defensieminister Ruben Brekelmans.
3 uur geledenMELITOPOL (ANP/AFP) - In de Oekraïense stad Melitopol in de regio Zaporizja is een bronzen buste van Jozef Stalin onthuld. Volgens de plaatselijke pro-Russische Communistische Partij is het beeld het eerste monument voor Stalin in het door Rusland ingenomen deel van Oekraïne.
3 uur geledenBOEDAPEST (ANP/RTR) - Hongarije heeft twee Oekraïense diplomaten het land uitgezet die als spion zouden hebben gewerkt, maakte de Hongaarse buitenlandminister Péter Szijjártó bekend op Facebook. Eerder op de dag meldde de Oekraïense veiligheidsdienst juist twee mensen te hebben opgepakt die spioneerden voor de Hongaarse staat.
3 uur geleden