Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AstraZeneca gaat met Russen kijken naar combineren vaccins

AstraZeneca gaat met Russen kijken naar combineren vaccins

LONDEN (ANP/RTR) - De Brits-Zweedse farmaceut AstraZeneca gaat onderzoeken of het samen met de universiteit van Oxford ontwikkelde coronavaccin gecombineerd kan worden met het Russische Spoetnik V-vaccin. AstraZeneca gaat daarvoor een samenwerking aan met het Gamaleja Instituut, dat het Russische vaccin ontwikkelde.

Het Spoetnik V-coronavaccin is volgens de ontwikkelaars meer dan 90 procent effectief, terwijl dat van AstraZeneca een effectiviteit van ruim 70 procent heeft. Mogelijk kan dat ook omhoog naar 90 procent door een combinatie van doses, maar dat wordt nog nader onderzocht.

De ontwikkelaars van het Russische vaccin hadden vorige maand op Twitter al voorgesteld om de twee vaccins te combineren. Zowel het Oxford-vaccin als het Russische vaccin is gebaseerd op een onschadelijk virus om zo het lichaam instructies te geven om bepaalde proteïnen aan te maken. Die techniek werd eerder gebruikt voor een ebolavaccin.

De samenwerking kan wellicht wel op weerstand rekenen in Groot-Brittannië. Dat land maakte in juli bekend dat Russische staatshackers hadden geprobeerd informatie over vaccins te stelen van universiteiten en farmaceutische bedrijven wereldwijd.

Meer uit Buitenland

Senator Chuck Schumer in Kyiv om Oekraïne gerust te stellen

KYIV/WASHINGTON (ANP) - De voorzitter van de Amerikaanse Senaat Chuck Schumer bezoekt Kyiv volgens Amerikaanse media om president Volodymyr Zelensky gerust te stellen over voortgaande hulp uit de VS. De Democratische senaatsvoorzitter belooft extra hulp ongeacht of het voorgestelde pakket van 60 miljard dollar (55 miljard euro) dat vooralsnog in het Huis van Afgevaardigden is gestrand, wordt goedgekeurd of niet.

21 minuten geleden
Israël stuurt delegatie naar Parijs om impasse te doorbreken

PARIJS (ANP/AFP) - Een Israëlische delegatie onder leiding van het hoofd van de Mossad reist naar Parijs in de hoop de impasse in het overleg over een nieuw bestand met Hamas in de Gazastrook te doorbreken. Met het hoofd van de buitenlandse inlichtingendienst gaat ook de top van de binnenlandse inlichtingendienst Shin Bet mee, melden Israëlische media.

1 uur geleden
Bolsonaro weigert te getuigen in onderzoek naar staatsgreep

RIO DE JANEIRO (ANP/DPA) - De Braziliaanse ex-president Jair Bolsonaro heeft geweigerd te getuigen in het onderzoek naar een vermeende staatsgreep na de laatste presidentsverkiezingen. Bolsonaro werd verhoord op het hoofdkantoor van de politie in de hoofdstad Brasilia.

2 uur geleden
Poetin prijst 'ware helden die in Oekraïne vechten'

MOSKOU (ANP/AFP) - De Russische president Vladimir Poetin heeft in een toespraak "de ware helden van het volk" geprezen die in Oekraïne vechten. Het zijn de verdedigers van het vaderland. Hij zei verder dat de Russische wapenindustrie de productie heeft verveelvoudigd en de hoogstnodige bewapening voor de troepen kan leveren.

4 uur geleden
Netanyahu stelt kabinet plan voor naoorlogs Gaza voor

JERUZALEM (ANP/DPA) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft zijn oorlogskabinet voor de eerste keer een formeel plan gepresenteerd voor wat er met de Gazastrook moet gebeuren na de grondoorlog. Dat schrijft onder meer The Times of Israel.

5 uur geleden
Trump wil dat rechtszaak rond geheime documenten wordt afgewezen

MIAMI (ANP) - De voormalige Amerikaanse president Donald Trump wil dat de rechter de strafzaak tegen hem rond het achterhouden van geheime documenten afwijst. Zijn advocaten in de zaak zeggen dat de vervolging juridisch gebrekkig is, blijkt uit een rechtbankdocument.

6 uur geleden
Maanlander staat rechtop en stuurt foto's naar de aarde

CAPE CANAVERAL (ANP) - De maanlander Odysseus van Intuitive Machines staat rechtop op de maan en stuurt data terug naar de aarde, maakte het Amerikaanse bedrijf bekend zo'n twee uur na de maanlanding.

7 uur geleden