Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Assen houdt noodopvang asielzoekers langer open

Assen houdt noodopvang asielzoekers langer open

ASSEN (ANP) - De noodopvang voor maximaal vijfhonderd asielzoekers in de Expo Hal in Assen blijft langer open. De locatie zou eigenlijk tot eind augustus in gebruik zijn, maar de gemeente maakte donderdag bekend dat de hal bij het TT-circuit nu tot 31 mei 2023 open blijft wegens "humanitaire redenen en vanuit een besef van maatschappelijke verantwoordelijkheid".

De gemeente doet dit omdat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) nog steeds heel dringend behoefte heeft aan opvangplekken voor asielzoekers. Wel heeft Assen als voorwaarde gesteld dat de inrichting van de hal wordt aangepast, zodat mensen er meer mogelijkheden hebben om bijvoorbeeld binnen te recreëren. De noodopvang is sinds februari in gebruik voor asielzoekers die niet terechtkunnen in Ter Apel. Nu de praktijk uitwijst dat mensen er langer blijven dan eerder werd gedacht, wordt de inrichting aangepakt. Ook komt er meer aandacht voor de 'daginvulling' van de asielzoekers.

Bij het aanmeldcentrum in Ter Apel is het al langere tijd erg druk. Afgelopen nachten sliepen er ruim zevenhonderd mensen buiten. Asielzoekerscentra zitten vol, statushouders kunnen niet doorstromen naar een woning. De gemeente Assen roept het Rijk op te zorgen voor "een meer permanente en structurele oplossing voor de opvang van asielzoekers" en vindt dat daarbij wel moet worden gekeken hoeveel mensen gemeenten of veiligheidsregio's nu al opvangen. Assen heeft ook een asielzoekerscentrum, daar verblijven duizend mensen.

Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) is op zoek naar extra ruimte voor asielzoekers en overlegt daarover met gemeenten. Hij verwacht komende week nieuws te kunnen melden over een nieuwe opvanglocatie.

Meer uit Binnenland

Goes wil Cees van den Bos van Urk als burgemeester

GOES (ANP) - De gemeenteraad van Goes wil Cees van den Bos (43) als nieuwe burgemeester. De raad heeft Van den Bos, die nu nog burgervader van Urk is, donderdag voorgedragen. Het is de bedoeling dat hij per 1 februari 2024 wordt benoemd, meldt de gemeente Goes.

25 minuten geleden
Veel dak- en thuislozen maken gebruik van winterkoudeopvang

DEN HAAG (ANP) - Dakloze en thuisloze mensen weten de zogeheten winterkoudeopvang in Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Den Haag deze week goed te vinden. Vooral in Amsterdam werd veel gebruikgemaakt van de voorziening, die de vier grote steden maandagavond openden om de verwachte lage temperaturen. In de nacht van woensdag op donderdag sliepen in de hoofdstad 303 mensen in de opvang, meer dan de 250 beschikbare plekken. Een woordvoerster van de gemeente laat weten dat bij ruimtegebrek ook plekken van de reguliere winteropvang kunnen worden gebruikt, die vrijdag officieel opengaat.

1 uur geleden
Opvanglocaties asielzoekers in Assen en Maastricht langer open

DEN HAAG (ANP) - De gemeente Assen en de provincie Limburg houden een opvanglocatie voor asielzoekers langer open. In de voormalige woonboerderij aan de Graswijk in Assen zijn daardoor tot 1 januari 2025 maximaal 45 plekken beschikbaar. In Maastricht blijft de opvang in 't Lab, een bijgebouw van het provinciehuis, voor veertig vluchtelingen nu tot 1 juli 2024 in gebruik.

1 uur geleden
OM eist 17 jaar cel voor misdrijven lid Syrische militie

DEN HAAG (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft maandag zeventien jaar cel geëist tegen de 35-jarige Syriër Mustafa A. voor zijn rol bij de gewelddadige arrestatie van twee mannen in een Palestijns vluchtelingenkamp in Syrië, nabij de noordelijke stad Aleppo, in januari 2013. A. kwam in 2020 als asielzoeker naar Nederland en werd in mei 2022 in zijn woonplaats Kerkrade opgepakt.

4 uur geleden
Rechter: activisten Greenpeace moeten van schip in Grote Oceaan

AMSTERDAM (ANP) - Actievoerders van Greenpeace moeten met "onmiddellijke ingang" een schip in de Grote Oceaan verlaten, waarop zij zich hebben verschanst. Dit heeft de voorzieningenrechter in Amsterdam geoordeeld. Greenpeace voert actie tegen diepzeemijnbouw.

4 uur geleden
Crisisnoodopvang Heumen uit nood langer open, gemeente niet blij

HEUMEN (ANP) - De crisisnoodopvang in Heumen bij Nijmegen blijft twee maanden langer open, omdat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) geen andere plek voor de asielzoekers kan vinden. De gemeente Heumen is, aldus een verklaring, niet blij met deze situatie en heeft haar ongenoegen daarover laten weten aan het COA. Heumen wilde dat de noodopvang voor achthonderd asielzoekers zoals afgesproken op 1 december zou sluiten.

5 uur geleden
Utrecht stopt met pogingen wolf te zenderen

UTRECHT (ANP) - De provincie Utrecht stopt met de pogingen de wolf te zenderen die een aantal keer is gesignaleerd in de bossen van de Utrechtse Heuvelrug. Gedeputeerde Mirjam Sterk (natuur) schrijft aan Provinciale Staten dat daartoe is besloten omdat het in de praktijk lastig is gebleken de wolf te zenderen. Ook is het sinds 10 oktober rustig rond de wolf in de provincie. "Er zijn geen probleemsituaties meer geweest."

5 uur geleden