Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ASR kijkt terug op 'solide' halfjaar na stijging premie-inkomsten

ASR kijkt terug op 'solide' halfjaar na stijging premie-inkomsten

UTRECHT (ANP) - Verzekeringsconcern ASR heeft naar eigen zeggen een sterk financieel eerste halfjaar gedraaid, waarbij alle bedrijfsonderdelen "solide prestaties" leverden. De samenvoeging van de Nederlandse verzekeringsactiviteiten van Aegon ligt op schema.

Het concern behaalde een operationele winst van 460 miljoen euro, iets hoger (1,4 procent) vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst kwam uit op 346 miljoen euro. De premie-inkomsten stegen met bijna 13 procent tot 4,1 miljard euro. ASR-topman Jos Baeten is "bijzonder blij" met de aanwas van nieuwe klanten in het afgelopen halfjaar, zegt hij in een toelichting op de resultaten.

Begin juli werd bekend dat de overname van de Nederlandse verzekeringsactiviteiten van Aegon door ASR was afgerond. "Nu gaan we de twee bedrijven samenvoegen. Er staat een heel mooi fundament om van twee mooie Nederlandse bedrijven een winnende verzekeraar te maken", stelt de topman. De integratie gaat volgens hem drie jaar duren.

'Gematigd optimistisch'

In de eerste helft van het jaar werd voor 1,4 miljard euro aan hypotheekgeld verstrekt aan klanten voor de aankoop van een woning. Dat is fors minder dan de 3,7 miljard een jaar eerder. Die daling hangt samen met de afgenomen vraag naar hypotheken als gevolg van de gestegen rente. "Vorig jaar hadden we heel veel oversluiters, toen was de rente nog heel laag. Nu de rente gestegen is, heb je alleen mensen die naar een nieuwe woning gaan die een hypotheek nemen", verduidelijkt Baeten. Hij benadrukt dat het marktaandeel van ASR gelijk is gebleven.

Baeten heeft goede verwachtingen voor de tweede jaarhelft. "De inflatie begint wat af te vlakken, dat is voor iedereen in Nederland goed nieuws. Ook de rente vlakt af, wat eveneens gunstig is. Ik ben gematigd optimistisch over heel 2023", zegt de bestuursvoorzitter.

Pensioengeld

Baeten maakt zich wel meer zorgen over de kabinetsplannen voor het reguleren van huurwoningen in de vrije sector. "Het kernprobleem is dat we de komende tien jaar ongeveer 1 miljoen huizen tekortkomen. Het kabinet probeert via regulering van de huur dat probleem op te lossen, maar dit kun je alleen oplossen door meer huizen te bouwen. Daar heb je beleggers voor nodig. Als je dan niet meer de faire huur kunt vragen zullen zij uit de markt stappen en dan gaan die miljoen woningen er nooit komen", stelt de topman.

ASR is met een bedrag van een kleine 5 miljard euro een van de grootste beleggers in huurwoningen in Nederland. De verzekeraar steekt ook pensioengeld in deze markt. "Met dit demissionaire kabinet gaat de bouw van woningen alleen maar langer duren", besluit Baeten.

Meer uit Financieel

Zuid-Korea trekt 24 miljard uit voor ontwikkelingshulp Afrika

SEOUL (ANP/AFP) - De Zuid-Koreaanse president Yoon Suk Yeol heeft miljarden dollars aan nieuwe hulp en investeringssteun voor Afrika aangekondigd. Het Aziatische land ontvangt deze week delegaties uit 48 Afrikaanse landen voor een grote top en wil zijn handelsbetrekkingen met het Afrikaanse continent versterken.

33 minuten geleden
Aantal WOZ-bezwaren met bijna de helft gedaald

DEN HAAG (ANP) - Het aantal WOZ-bezwaren is in een jaar tijd met bijna de helft gedaald, ziet de Waarderingskamer die gemeenten daarop controleert. Op dit moment staan er 325.000 woningen in Nederland onder bezwaar, terwijl dat er een jaar eerder op hetzelfde moment nog 595.000 waren.

1 uur geleden
Massaontslag bij cloudtak van Microsoft

REDMOND (ANP) - Microsoft ontslaat vele honderden werknemers bij zijn cloudtak Azure, zeggen ingewijden tegen de Amerikaanse nieuwswebsite Business Insider. Het zou om mogelijk 1500 banen gaan. Microsoft wil niet reageren op het nieuws.

1 uur geleden
Vraag naar eenheidsoctrooi neemt toe in Nederland

MÜNCHEN (ANP) - Het aantal aanvragen om een regulier patent in een zogeheten eenheidsoctrooi om te laten zetten neemt toe in Nederland. Dat is te zien in cijfers van het Europees Octrooibureau (EPO). Van de ruim 2700 octrooien die vorig jaar goedgekeurd werden, willen Nederlandse uitvinders dat ruim een kwart wordt omgezet naar een eenheidsoctrooi.

1 uur geleden
Alfen zakt op afwachtend Damrak na adviesverlaging

AMSTERDAM (ANP) - Alfen behoorde dinsdag tot de verliezers op de Amsterdamse beurs. De laadpalenmaker werd door de Duitse investeringsbank Berenberg van de kooplijst gehaald. Ook het koersdoel werd flink verlaagd. Volgens de analisten blijven de omzetvooruitzichten van het bedrijf onzeker, na de trage start in de eerste drie maanden van het jaar. Het aandeel werd ruim 3 procent lager gezet.

1 uur geleden
Airbus verwacht megaorder uit China, Boeing buitenspel

BLAGNAC (ANP/BLOOMBERG) - De Europese vliegtuigbouwer Airbus verwacht een megaorder uit China, zeggen ingewijden tegen persbureau Bloomberg. Het zou gaan om een order van meer dan honderd zogeheten A330neo-toestellen van Airbus, die ongeveer 260 miljoen dollar per stuk kosten. De deal zou vlak na het staatsbezoek van de Chinese president Xi Jinping aan president Emmanuel Macron in Frankrijk rondkomen.

2 uur geleden
Duitsland steekt opbrengst verkoop Telekom-aandelen in spoor

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse overheid steekt de opbrengst van de verkoop van een groot pakket aandelen Deutsche Telekom in het spoor. Op maandag maakte de staatsinvesteringsbank KfW bekend 110 miljoen aandelen Deutsche Telekom te verkopen, waarmee ongeveer 2,5 miljard euro wordt opgehaald.

2 uur geleden