Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ASR in cassatie tegen uitspraak gerechtshof rond 'woekerpolis'

ASR in cassatie tegen uitspraak gerechtshof rond 'woekerpolis'

AMSTERDAM (ANP) - Verzekeraar ASR stapt naar de Hoge Raad na een uitspraak van het gerechtshof in Den Haag op dinsdag. Centraal in die zaak staan drie beleggingsverzekeringsproducten die in de periode tussen 1989 en 2004 werden aangeboden door Aegon, waarvan ASR onlangs de Nederlandse activiteiten overnam. De zaak is aangespannen door de vereniging Woekerpolis.nl.

ASR is na het bestuderen van de uitspraak "tot de conclusie gekomen dat zij het op fundamentele punten oneens is met de uitspraak van het hof". Volgens de verzekeraar gaat de procedure "met name over de vraag of Aegon Nederland op bepaalde momenten voldoende informatie heeft verstrekt over de kosten en risicopremie die aan een beleggingsverzekering zijn verbonden".

Volgens ASR heeft de rechter geoordeeld dat er "over (de hoogte van) bepaalde kostensoorten en de hoogte van de risicopremie geen overeenstemming was en/of onvoldoende informatie is verstrekt". Maar volgens het gerechtshof zou er wel voldoende zijn gewaarschuwd voor risico's van de producten, die bovendien niet gebrekkig waren.

Compensatieafspraken

Daarbij merkt ASR verder op dat klanten van zowel Aegon als ASR de afgelopen jaren zijn gecompenseerd. Ook zijn kosten aangepast en is er inmiddels meer transparantie. "Met diverse stichtingen zijn compensatieafspraken gemaakt. Klanten is de mogelijkheid geboden om hun product kosteloos aan te passen, te beƫindigen of over te stappen naar een ander product. Daarmee zijn wat ASR betreft de kosten en de risicopremies naar een redelijk niveau gebracht en zijn grote stappen gezet om dit dossier te kunnen afronden."

Maar volgens ASR heeft het gerechtshof dat niet meegenomen in zijn oordeel. Ook is de uitspraak volgens de verzekeraar "niet in lijn met eerdere uitspraken die door rechtbanken en gerechtshoven zijn gedaan".

Affaire in 2006 aan het licht

De rechter wees de verzekeraar er echter wel op dat vergoedingen op zijn plaats zijn. Consumentenclaim, dat namens Woekerpolis.nl de procedure voert, laat in een korte reactie weten "teleurgesteld" te zijn in het besluit van ASR, omdat "gedupeerden nu nog langer op een vergoeding moeten wachten".

De zogeheten woekerpolisaffaire speelde in 2006 op. Toen kwam aan het licht dat bij veel beleggingsverzekeringen veel te hoge kosten in rekening zijn gebracht. Dit bleek al sinds de jaren negentig het geval. Claimorganisaties proberen mogelijke gedupeerden sindsdien ertoe te bewegen om via de rechter schadevergoedingen te eisen bij verzekeraars.

Meer uit Financieel

AEX hoger ondanks koersval ABN AMRO, InPost winnaar in MidKap

AMSTERDAM (ANP) - De AEX, de index van de 25 meest verhandelde aandelen op het Damrak, is woensdag hoger gesloten, ondanks een koersval van zwaargewicht ABN AMRO. Het bankconcern verloor 6,1 procent na de publicatie van de resultaten over het eerste kwartaal.

2 uur geleden
Eigenaar Olympique Marseille wil Amerikaans deel TikTok kopen

LOS ANGELES (ANP) - De Amerikaanse zakenman Frank McCourt, eigenaar van voetbalclub Olympique Marseille, heeft plannen voor de overname van de activiteiten van TikTok in de Verenigde Staten. Het Witte Huis voerde onlangs een wet in die TikTok verplicht zijn Amerikaanse bezittingen te verkopen, op straffe van een verbod op de populaire filmpjesapp van het Chinese techconcern ByteDance.

3 uur geleden
Aandelenbeurzen in New York op winst na nieuwe inflatiecijfers

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York gingen woensdag omhoog na Amerikaanse inflatiecijfers die grotendeels in lijn waren met de verwachtingen. De voor centrale bankiers belangrijke kerninflatie, waarin de sterk schommelende prijzen van energie en voeding niet worden meegenomen, daalde voor het eerst in zes maanden.

4 uur geleden
Verkoop PlayStation 5 stuwt Nederlandse gameomzet

AMSTERDAM (ANP) - De totale omzet van de Nederlandse videogamebranche is vorig jaar met 20 procent gestegen tot 1,5 miljard euro. Deze sterke groei komt vooral door de toenemende verkoop van PlayStation 5-consoles. Dat meldt Videogames Federatie Nederland (VGFN), een brancheorganisatie van Nederlandse videogame-uitgevers.

4 uur geleden
DNB financiert projecten voor bewustzijn slavernij op Aruba en Saba

AMSTERDAM (ANP) - De Nederlandsche Bank (DNB) geeft 570.000 euro aan Aruba voor de restauratie van museum Fort Zoutman, als bijdrage aan het bewustzijn over het slavernijverleden. "In het museum wordt het thema trans-Atlantische slavernij verder uitgewerkt", meldt de centrale bank. Daarnaast maakt DNB 500.000 euro over aan Saba, voor projecten op het gebied van het slavernijverleden op het eiland.

5 uur geleden
Duitse luchthavens verwachten 2 miljoen reizigers voor EK voetbal

BERLIJN (ANP/DPA) - Duitse luchthavens maken zich op voor grote drukte door het Europees kampioenschap voetbal dat in juni begint in Duitsland. Vliegveldbrancheorganisatie ADV verwacht 2 miljoen reizigers die voor het EK naar het land komen. Om die voetbalfans te vervoeren worden ruim vijfhonderd extra vluchten uitgevoerd.

5 uur geleden
China fel in verzet na 'pesterijen' van de VS met tariefverhoging

BEIJING (ANP/RTR) - De Chinezen uiten steeds feller kritiek op de Verenigde Staten, na de bekendmaking van Amerikaanse importheffingen op een groot aantal Chinese producten dinsdag. "Dit bewijst dat sommigen in de VS hun verstand beginnen te verliezen", stelt de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi. "Het verhogen van de Amerikaanse tarieven op Chinese goederen toont zwakte, geen kracht. Het is de typischte vorm van pesten in de wereld van vandaag", voegt hij eraan toe.

6 uur geleden