Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ASML ziet orderboek voller worden

ASML ziet orderboek voller worden

VELDHOVEN (ANP) - Chipmachinefabrikant ASML heeft in het afgelopen kwartaal het orderboek haast zien verdubbelen. Door de krapte op de chipmarkt zijn er veel bedrijven met uitbreidings- of vernieuwingsplannen en dat bleek uit zo'n 8,3 miljard euro aan orders. In totaal heeft ASML nu 17,5 miljard euro aan bestellingen in de boeken staan.

De komende tijd blijft die vraag nog wel hoog, stelt topman Peter Wennink. Niet alleen willen klanten de allernieuwste technologie hebben, maar ook de vraag naar wat minder geavanceerde machines voor processors en geheugenchips is groot. ASML werkt daarom aan het verhogen van de capaciteit en de verkopen met ongeveer een derde ten opzichte van vorig jaar. "Dat zit zeer sterk tegen onze maximale capaciteit aan."

De omzet kwam uit op 4 miljard euro, wat iets lager was dan in het eerste kwartaal, maar paste in de verwachtingen van ASML. Behalve chipmachines verkocht het bedrijf ook de nodige software-updates aan klanten. Daarmee kunnen die met hun bestaande machines de productiecapaciteit verbeteren. "Klanten willen graag meer chips per uur maken, dus zorgen we daar voor", aldus Wennink.

Chipmachine

Verder geeft ASML aan voor het eerst een nieuw model van zijn geavanceerde EUV-chipmachines aan klanten te hebben geleverd. Bovendien vernieuwde het voor de 100e keer een chipmachine van een ouder model, waardoor die weer jaren vooruit kunnen.

De vraag naar die chipmachines is ook groot, weet Wennink. "Voor die machines, die wij volwassen producten noemen, moet er echt een significante capaciteitsgroei zijn." De topman denkt aan meer dan 10 procent per jaar. De productie van EUV-machines gaat van 55 stuks per jaar dit jaar en volgend jaar, naar 60 in 2023. "We praten nu met onze toeleveranciers om dat mogelijk te maken."

Winst

Van alle verkopen is meer dan de helft winst voor ASML, al is dat wel voor belastingen en afschrijvingen. Uiteindelijk bleef er onder de streep een nettowinst van ruim 1 miljard euro over.

Dat geld steekt het bedrijf onder meer in een nieuw aandeleninkoopplan om de aandeelhouders te belonen. Daarvoor trekt ASML tot eind 2023 9 miljard euro uit. Het nog lopende aandeleninkoopprogramma ter waarde van 6 miljard euro wordt dan voortijdig stopgezet. Daarvan had ASML al 5,2 miljard euro in eigen aandelen gestoken.

Meer uit Financieel

Techinvesteerder Prosus aan kop in licht hogere AEX

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging vrijdag verder omhoog onder aanvoering van Prosus. De techinvesteerder profiteerde van de stevige koerswinsten in de Chinese techsector en werd ruim 3 procent hoger gezet. Beleggers gingen verder weer over tot de orde van de dag, nu het gevaar van wanbetaling door de Verenigde Staten is geweken.

6 minuten geleden
Opnieuw belangrijke bestuurder weg bij Twitter

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - Ella Irwin, de belangrijkste manager die verantwoordelijk is voor contentbeheer en -beleid bij berichtendienst Twitter, heeft ontslag genomen. Twitter-eigenaar Elon Musk ziet daarmee opnieuw een van zijn belangrijke bestuurders vertrekken. Irwin bevestigde haar vertrek, dat eerder door zakenblad Fortune werd gemeld, in een e-mail. De redenen voor haar aftreden zijn niet duidelijk.

20 minuten geleden
Aandacht voor banenrapport VS na goedkeuring schuldendeal

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht vrijdag vooral uit naar het Amerikaanse banenrapport, dat later op de dag verschijnt. Nu het gevaar van wanbetaling door de Verenigde Staten is geweken gaan beleggers weer over tot de orde van de dag. Na het Huis van Afgevaardigden is ook de Amerikaanse Senaat akkoord met de verhoging van het schuldenplafond van de overheid. President Joe Biden zal het wetsvoorstel "zo snel mogelijk" ondertekenen en vrijdag een toespraak houden.

1 uur geleden
Amerikaanse topbankier Dimon na bezoek aan China ook naar Taiwan

HONGKONG (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Amerikaanse topbankier Jamie Dimon, baas van de grote bank JPMorgan Chase, gaat na zijn bezoek aan China ook naar Taiwan. Dimon zou vrijdag aankomen in Taiwan, dat door China wordt gezien als afvallige regio.

1 uur geleden
Techbedrijven helpen beurs in Hongkong aan flinke winst

HONGKONG (ANP) - De aandelenbeurs in Hongkong schoot vrijdag omhoog dankzij sterke koerswinsten van de Chinese techbedrijven. Beleggers waren opgelucht dat ook de Amerikaanse Senaat het akkoord over de verhoging van het schuldenplafond van de overheid heeft goedgekeurd. Eerder stemde het Huis van Afgevaardigden al in met de schuldendeal. Daardoor is voorkomen dat de Verenigde Staten voor het eerst in de geschiedenis zonder geld zouden komen te zitten.

2 uur geleden
Laatste kans bedrijven voor definitieve berekening coronasteun

AMSTERDAM (ANP) - Bedrijven die aan het einde van de coronaperiode loonsteun ontvingen van de overheid, hebben alleen vrijdag nog om een definitieve berekening aan te vragen bij uitkeringsinstantie UWV. Het zou gaan om zo'n 10.000 ondernemers die nog niet weten op hoeveel NOW-steun ze recht hebben gehad. De bedrijven kregen een voorschot uitbetaald, maar op basis van definitieve omzetcijfers kan het zijn dat ze geld terug moeten betalen of juist recht op meer geld hebben.

6 uur geleden
CBS: omzetontwikkeling in auto- en motorbranche blijft positief

DEN HAAG (ANP) - De omzetontwikkeling in de auto- en motorbranche was ook in het eerste kwartaal van dit jaar positief. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) steeg de omzet met ruim 22 procent in vergelijking met een jaar eerder. Daarmee was in elk kwartaal sinds de eerste drie maanden van 2021 sprake van omzetgroei voor de branche, geholpen door stijgende verkopen en prijsstijgingen.

9 uur geleden