Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ASML wil woningmarkt in omgeving van bedrijf vooruithelpen

ASML wil woningmarkt in omgeving van bedrijf vooruithelpen

VELDHOVEN (ANP) - Chipmachinefabrikant ASML gaat meebetalen aan woningbouwprojecten in de omgeving van het Veldhovense bedrijf. Daarmee wil de onderneming, waar veel expats werken, de nieuwbouw van woningen meer op gang helpen. De wachttijd voor sociale huurwoningen in de regio rond Eindhoven is namelijk flink opgelopen en er speelt een groot woningtekort.

In totaal verwacht ASML "een aantal miljoen euro" te steken in meerdere projecten, waarvoor de onderneming een aantal criteria heeft opgesteld. Het moet bijvoorbeeld gaan om de bouw van betaalbare woningen, vindt ASML. Dat betekent dat een project voor minimaal 70 procent woningen betreft met een maximale koopprijs van 375.000 euro of een huur tot 1100 euro. Ook moeten de projecten elk minimaal honderd woningen opleveren.

ASML belooft zonder winstoogmerk in te stappen in projecten en niet te bouwen voor eigen medewerkers. Het geld is namelijk bedoeld voor huizen voor sociale huurders, mensen met een laag tot middeninkomen, studenten en ouderen. "ASML-medewerkers behoren niet tot de doelgroep", benadrukt het bedrijf.

Met initiatief doet de onderneming ook wat terug voor de omgeving, is het idee. De afgelopen jaren is het personeelsbestand van ASML fors opgelopen, wat ook voor extra druk op de lokale woningmarkt heeft gezorgd. In Nederlandse media zorgde dat afgelopen tijd voor koppen als "Brabant in de knel door succes ASML", haalt ASML zelf nog eens aan in een presentatie voor het initiatief. Daardoor werd het voor andere mensen moeilijker om nog een betaalbaar huis te vinden in de omgeving van het bedrijf.

Meer uit Financieel

VanMoof komt door bankroet gedupeerde klanten tegemoet met korting

AMSTERDAM (ANP) - VanMoof geeft kortingscodes weg aan klanten die door het eerdere faillissement van de fietsenmaker nooit hun bestelde elektrische fiets hebben ontvangen. Het gaat om een wereldwijde actie, heeft VanMoof maandag aangekondigd. De korting van 1000 euro kunnen klanten gebruiken voor de aanschaf van een nieuwe VanMoof-fiets.

52 minuten geleden
Samsung blijft koploper op wereldwijde smartphonemarkt

SINGAPORE (ANP) - Het Zuid-Koreaanse technologieconcern Samsung heeft in het tweede kwartaal zijn koppositie op de wereldwijde smartphonemarkt behouden, meldt onderzoeksbureau Canalys. De Amerikaanse iPhone-maker Apple bleef op de tweede plaats. Het Chinese Xiaomi volgde op de voet en kende afgelopen kwartaal de sterkste groei van de top vijf smartphonefabrikanten in de wereld.

57 minuten geleden
IT-concern Atos bereikt overeenkomst met meerderheid schuldeisers

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - Het noodlijdende Franse IT-concern Atos heeft een overeenkomst bereikt met een meerderheid van zijn schuldeisers. De deal zorgt ervoor dat de schuldeisers na de herstructurering van het bedrijf de controle over Atos in handen krijgen. Schuldeisers die de overeenkomst nog niet hebben getekend, hebben tot 22 juli de tijd om dit te doen.

2 uur geleden
Onderzoek: Koreaanse cultuur goed voor miljardenexport

DEN HAAG (ANP/BLOOMBERG) - Consumenten wereldwijd hebben een groeiende interesse in de Zuid-Koreaanse cultuur. Zij geven daardoor steeds meer uit aan zaken als etenswaren, cosmetica, popmuziek en series uit Zuid-Korea. De populaire video-app TikTok en adviesbureau Kantar verwachten op basis van onderzoek dat de exportwaarde van deze producten tegen 2030 bijna verdubbelt tot 143 miljard dollar.

2 uur geleden
Geplaagd IT-bedrijf Centric van Gerard Sanderink verkocht

GOUDA (ANP) - IT-bedrijf Centric van de omstreden zakenman Gerard Sanderink wordt overgenomen door een consortium van Nederlandse ondernemers. Topman Peter Wakkie van Centric verwacht dat het bedrijf met de overeenkomst "definitief in rustiger vaarwater" komt.

2 uur geleden
TomTom zakt op Damrak na omzetwaarschuwing

AMSTERDAM (ANP) - TomTom behoorde maandag tot de verliezers op de Amsterdamse beurs. De navigatiespecialist leed in het tweede kwartaal opnieuw verlies en zag de omzet licht dalen. Als gevolg van lagere inkomsten van het onderdeel Automotive verwacht het bedrijf dat de omzet dit jaar aan de onderkant van de eerder afgegeven verwachting uitkomt. Ook denkt TomTom niet langer de financiƫle doelstellingen voor 2025 te kunnen realiseren. Het bedrijf kondigde wel aan de samenwerking met het Amerikaanse techconcern Microsoft verder uit te breiden. Het aandeel zakte bijna 5 procent.

3 uur geleden
Bronnen: moeder Google praat met Wiz over grootste overname ooit

MOUNTAIN VIEW (ANP) - Google-moederbedrijf Alphabet is in gesprek om cybersecurity-start-up Wiz over te nemen. Dat melden persbureau Bloomberg en zakenkrant The Wall Street Journal op basis van bronnen. Met de inlijving is mogelijk 23 miljard dollar gemoeid, waarmee het de grootste overname ooit zou worden voor het Amerikaanse technologieconcern.

3 uur geleden