
ASML voorziet weinig last van strengere regels VS
VELDHOVEN (ANP) - Chipmachinemaker ASML denkt weinig last te krijgen van nieuwe Amerikaanse exportregels. Dat zei het bedrijf bij de presentatie van zijn cijfers over het derde kwartaal. De Verenigde Staten scherpten onlangs hun regels voor het exporteren van chiptechnologie naar China aan.
ASML, de marktleider op het gebied van chipmachines, schat vooralsnog in dat die regels niet strenger zullen zijn dan de huidige Nederlandse en denkt dan ook volgend jaar weinig van de extra beperkingen te zullen merken. Dat is wel een voorlopig oordeel en het Veldhovense bedrijf blijft de situatie in de gaten houden. Momenteel mag ASML zijn nieuwste generatie chipmachines, de zogeheten EUV-machines, ook al niet naar China uitvoeren.
Die EUV-apparaten worden steeds belangrijker voor ASML. De onderneming kreeg in het derde kwartaal voor 8,9 miljard euro aan bestellingen binnen. Daarvan bestond 3,8 miljard euro uit orders voor EUV-apparaten.
Omzetverwachting
Die bestellingen betekenen dat ASML ook in het lopende kwartaal en volgend jaar nog de nodige omzet kan verwachten. Om aan de hoge vraag naar chipmachines te voldoen bleef het bedrijf zijn producten installeren in fabrieken van klanten om daarna de laatste tests ter plekke uit te voeren. Daar is ASML mee gestart om de machines sneller aan het werk te hebben dan als de tests in Veldhoven gebeuren voordat ze geïnstalleerd zijn. De stap betekent ook dat er al apparaten geïnstalleerd zijn die nog niet in de omzet verwerkt zijn en dat effect blijft nog even doorwerken.
In het derde kwartaal was de omzet van ASML uit nieuwe chipmachines, upgrades voor bestaande machines en andere diensten 5,8 miljard euro. Een jaar eerder was dat nog 5,2 miljard euro. Daaruit hield het Veldhovense bedrijf een winst van 1,7 miljard euro over.
Gevolgen inflatie merkbaar
Het bedrijf merkt wel dat de economie wereldwijd vertraagt, onder meer door hoge inflatie. In sommige segmenten van de markt voor chipmachines neemt de vraag ook wat af, aldus topman Peter Wennink. Over het geheel genomen blijft de vraag echter sterk. Zo zijn er nog altijd chiptekorten en wordt er daarom veel geïnvesteerd. Ook willen de VS en Europa minder afhankelijk worden van China voor chips en hebben ze forse subsidies over voor nieuwe chipfabrieken.
Meer uit Financieel
STRAATSBURG (ANP) - Eurocommissaris Maroš Šefčovič (Handel) hoopt dat er binnen enkele dagen een handelsakkoord op hoofdlijnen kan worden gesloten tussen de EU en de VS, zei hij woensdag in het Europees Parlement. Toch kon hij niet garanderen dat er een deal komt, al blijft dat de inzet van de Europese Commissie, benadrukte de Eurocommissaris.
15 minuten geledenZAANDAM (ANP) - De bevoorrading van supermarkten van Albert Heijn in de regio Rotterdam en Den Haag is weer zo goed als op peil. Dat laat een woordvoerster van de supermarktketen weten. In de distributiecentra van de supermarktketen wordt sinds eind vorige maand gestaakt door uitzendkrachten.
37 minuten geledenWARSCHAU (ANP/RTR) - De Poolse regering wil dat de Europese Unie een onderzoek opent naar xAI van techondernemer Elon Musk. De chatbot Grok van het bedrijf in kunstmatige intelligentie baarde de afgelopen tijd opzien met uitspraken die tot klachten over antisemitisme leidden. Daarnaast beledigde het AI-programma Poolse politici.
40 minuten geledenPARIJS (ANP/AFP) - Supermarktketen Lidl moet de Franse concurrent Intermarché 43 miljoen euro betalen. Volgens een hof van beroep in Frankrijk heeft het Duitse bedrijf consumenten misleid met tv-reclames. Dat komt neer op oneerlijke concurrentie, aldus de rechter.
2 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie wil graag binnen enkele dagen een deal met de Verenigde Staten over handelstarieven, hoewel de VS de pauze voor verhoogde importtarieven hebben verlengd naar 1 augustus. Dat laat een woordvoerder van de Europese Commissie woensdag weten.
2 uur geledenUTRECHT (ANP) - Voor treinreizigers en de NS breken spannende dagen aan. De komende dagen weten vakbonden VVMC, FNV en CNV of hun leden instemmen met het eindbod van de spoorwegmaatschappij voor een nieuwe cao. Als ze de voorstellen van de NS afwijzen, is de kans groot dat personeel met stakingen het treinverkeer opnieuw platlegt.
2 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Het Britse olieconcern BP verkoopt al zijn tankstations in Nederland aan branchegenoot Catom. Het gaat om ongeveer 300 tankstations en vijftien laadstations voor elektrische auto's, maakte BP bekend. Catom is het bedrijf achter het brandstofmerk OK.
2 uur geleden