ASML schat omzet wereldwijde chipindustrie in 2030 op 1 biljoen
VELDHOVEN (ANP) - Chipmachinefabrikant ASML verwacht dat de omzet in de wereldwijde chipindustrie in 2030 zal groeien naar meer dan 1 biljoen dollar, omgerekend bijna 950 miljard euro. De omzet wordt vooral aangejaagd door de vraag naar chips voor toepassingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI). Voorafgaand aan zijn beleggersdag zegt ASML dat AI de "volgende grote aanjager van productiviteit en innovatie over de bredere maatschappij" zal zijn.
Het bedrijf uit Veldhoven praat donderdag investeerders en aandeelhouders bij over zijn strategische plannen voor de langere termijn. ASML zegt ook zijn prognose voor een eigen omzet in 2030 tussen 44 miljard en 60 miljard euro te handhaven, met een brutowinstmarge van 56 tot 60 procent.
In een verklaring zegt ASML dat de vooruitzichten op de langere termijn voor de chipindustrie "veelbelovend" blijven en dat AI een "aanzienlijke mogelijkheid" biedt voor de sector. In de periode 2025-2030 voorziet de AEX-onderneming een jaarlijkse groei van de wereldwijde chipmarkt met ongeveer 9 procent.
Tegenvallende cijfers
De beleggersdag wordt gehouden onder leiding van de in april aangetreden topman Christophe Fouquet die het stokje heeft overgenomen van Peter Wennink. ASML maakt de hypermoderne EUV-chipmachines die worden gebruikt voor de productie van geavanceerde AI-chips door bijvoorbeeld Nvidia. Het bedrijf verwacht dan ook verder te groeien met EUV-technologie.
Overigens kwam ASML vorige maand nog met tegenvallende cijfers over de orders in het afgelopen kwartaal naar buiten en toen werd ook de omzetverwachting voor volgend jaar verlaagd. De cijfers werden door een technische fout bovendien een dag te vroeg gepubliceerd, waarna het aandeel ASML op de Amsterdamse beurs kelderde. ASML meldde dat er nog steeds sterke ontwikkelingen zijn rond AI, maar dat in andere marktsegmenten het herstel langer duurt dan eerder verwacht, met voorzichtigheid bij klanten.
Het is nu ook wachten of de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump met verdere beperkingen van de export van ASML naar China komt. Het bedrijf mag zijn nieuwste chipmachines al niet verkopen in China, de grootste markt voor ASML. Ook voor de meeste machines van de oudere generatie gelden strengere exportregels naar China.
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) is bereid de lijst met bedrijven en instellingen die voorrang dienen te krijgen op het stroomnet aan te passen. Zo krijgen drinkwaterbedrijven een hogere plek toebedeeld dan eerder de bedoeling was. Dit werd woensdag duidelijk tijdens een zitting in Den Haag van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb).
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Nederland speelt de laatste jaren een kleinere rol bij internationale belastingontwijking, komt naar voren uit een analyse van De Nederlandsche Bank (DNB). De stroom geld die ons land binnenkomt en direct weer verlaat op weg naar belastingparadijzen is sinds 2020 een stuk kleiner dan in de voorgaande jaren, signaleert de centrale bank.
1 uur geledenSTOCKHOLM (ANP/AFP) - Het Zweedse betaalbedrijf Klarna, dat klanten de mogelijkheid biedt aankopen later te betalen, heeft in Zweden een boete gekregen van een half miljard kroon (omgerekend 43 miljoen euro) voor het overtreden van antiwitwasregels.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Autoriteit Consument & Markt (ACM) ontvangt flink minder meldingen over zogeheten doorschakeldiensten. Dat zijn bedrijven die bellers voor veel geld doorschakelen naar gratis 0800-nummers. Het verbod op deze handelwijze, dat twee jaar geleden inging, lijkt dus te werken. Wel waarschuwt de markttoezichthouder consumenten voor nieuwe vormen van misleiding die kunnen leiden tot een hoge telefoonrekening.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Hoewel banken gaan adviseren om contant geld in huis te houden als voorzorg tegen internationale dreigingen, waarschuwt het Verbond van Verzekeraars voor de risico's die hiermee gepaard gaan.
3 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De EU-ministers die verantwoordelijk zijn voor visserij hebben na twee dagen onderhandelen een akkoord bereikt over visquota voor 2025 en 2026. Het gaat om vangstbeperkingen voor een groot aantal vissoorten in de Noordzee, de Atlantische Oceaan, de Adriatische Zee en de Zwarte Zee.
3 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Pharming behoorde woensdag tot de stijgers op de Amsterdamse beurs. De biotechnoloog liet weten positieve resultaten te hebben behaald met het onderzoek naar de werking van het middel leniolisib bij de behandeling van kinderen van vier tot elf jaar met APDS, een zeldzame aandoening aan het immuunsysteem. Met deze data wil Pharming in 2025 beginnen met het wereldwijd aanvragen van goedkeuringen voor leniolisib ter behandeling van pediatrische patiƫnten met APDS. Het aandeel werd bijna 8 procent hoger gezet.
4 uur geleden