Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ASMI trekt aandacht op Damrak met hogere omzetverwachting

ASMI trekt aandacht op Damrak met hogere omzetverwachting

AMSTERDAM (ANP) - Chipbedrijf ASMI kan dinsdagochtend op de aandelenbeurs in Amsterdam op belangstelling rekenen. De toeleverancier voor chipfabrikanten verhoogde de eigen omzetverwachtingen voor 2025 en hield vast aan de eerder geraamde winstmarges voor de komende paar jaar.

ASMI houdt vandaag zijn beleggersdag, waarop het Almeerse bedrijf de markten een update geeft over de te volgen strategie in de komende jaren. In een aankondigend bericht stelt topman Benjamin Loh dat ASMI op koers blijft om zijn doelstellingen te halen, ondanks de economisch slechtere tijden en een dip in de chipmarkt.

Advies- en ingenieursbureau Arcadis maakte bekend een nieuwe opdracht binnen te hebben gehaald. Het bedrijf helpt in opdracht van de Amerikaanse staat Georgia mee aan een onderzoek dat moet uitwijzen wat nodig is om inwoners van de stad Atlanta minder met de auto te laten rijden.

China

De algehele stemming op de aandelenbeurzen lijkt wat somber. In Azië en Australië stonden de belangrijkste graadmeters op verlies, met een min van zo'n 1 procent. De beurs in Hongkong zakte zo'n 0,8 procent en de beurs in Sydney ging zo'n 0,5 procent omlaag. Vroege indicatoren wijzen op een openingsverlies voor de AEX in Amsterdam.

In China speelden zorgen rond de met schulden overladen vastgoedsector een rol bij de verliezen. Het al jaren wankele vastgoedconcern Evergrande heeft de betalingstermijn voor bepaalde rentes op obligaties gemist. Ook zijn leidinggevenden van Evergrande in hechtenis genomen.

Rentestand

Beleggers verwerken ook de boodschap van de Amerikaanse Federal Reserve en andere centrale banken dat de rentes waarschijnlijk langer hoog blijven dan eerder aangenomen. Daardoor stijgen ook de rentes op obligaties, wat aandelen relatief minder aantrekkelijk maakt.

Diezelfde 'rentevrees' zette de AEX en andere bekende Europese graadmeters voor de aandelenbeurzen maandag al voor verliezen. De AEX-index verloor 0,5 procent tot 726,64 punten en de MidKap leverde 1 procent in tot 834,19 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt verloren tot 1 procent.

Olieprijs

De olieprijzen daalden in de ochtend licht. De euro stond een fractie lager ten opzichte van de dollar op 1,0585 dollar.

Meer uit Financieel

Bijna 4 op 5 mensen shoppen online, vooral twintigers en dertigers

DEN HAAG (ANP) - In de eerste helft van dit jaar heeft 78 procent van de Nederlanders iets online gekocht. Dat is 4 procent meer dan een jaar geleden, becijferde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Van de 25- tot 35-jarigen shopt 93 procent online.

10 minuten geleden
Cryptobedrijven en Spotify omhoog op negatief Wall Street

NEW YORK (ANP) - Wall Street is maandag onder druk van winstnemingen lager geëindigd. Beleggers deden het voorzichtig aan in afwachting van een belangrijk banenrapport later deze week. Muziekstreamingdienst Spotify maakte wel een koerssprong van 7,5 procent. Het bedrijf kondigde aan nog eens honderden banen te schrappen om de kosten te drukken.

2 uur geleden
EU-landen eisen dat Polen eind maakt aan blokkade trucks Oekraïne

BRUSSEL (ANP) - Nederland en andere EU-landen hebben Polen aangesproken op de grensblokkades voor Oekraïense vrachtwagenchauffeurs. Die moeten "zo snel mogelijk" uit de weg, vinden demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur) en "een groot aantal" medestanders.

3 uur geleden
Zwitserse bank Pictet biecht hulp bij belastingontduiking in VS op

NEW YORK (ANP) - De Zwitserse vermogensbeheerder Pictet heeft toegegeven dat het Amerikaanse belastingbetalers heeft geholpen om meer dan 5,6 miljard dollar, bijna 5,2 miljard euro, te verbergen voor de federale belastingdienst in de Verenigde Staten, de IRS. De bank heeft een overeenkomst gesloten met het Amerikaanse ministerie van Justitie om de kwestie af te sluiten, schrijft persbureau Reuters.

5 uur geleden
Chipbedrijven omlaag na lange winstreeks, AEX doet stapje terug

AMSTERDAM (ANP) - De beursgraadmeters in Amsterdam zijn maandag lager geëindigd, mede door een negatieve start van de aandelenhandel op Wall Street. Vooral chipaandelen, die de laatste maanden flink omhooggingen, werden lager gezet. Zo verloor ASMI 6,4 procent en Besi 3,4 procent. Toch hebben beleggers niets te klagen, de aandelenkoers van ASMI is sinds de start van het jaar nog altijd bijna verdubbeld. Het aandeel Besi is ruim twee keer zoveel waard geworden.

6 uur geleden
OPEC-chef: in de grond houden van olie leidt tot 'energiechaos'

DUBAI (ANP/RTR) - Mensen die beweren dat het in de grond houden van olie goed is voor de energietransitie zitten ernaast, stelt secretaris-generaal Haitham Al Ghais van de OPEC. Dit zal eerder leiden tot "energiechaos", zei hij maandag tijdens een paneldiscussie op de klimaattop in Dubai.

7 uur geleden
Spotify schiet omhoog op Wall Street na banenverlies

NEW YORK (ANP) - Muziekstreamingdienst Spotify stond maandag in de belangstelling van beleggers op de aandelenbeurzen in New York. Spotify kondigde aan nog eens honderden banen te schrappen om de kosten te drukken. Het aandeel ging in de vroege handel op Wall Street bijna 11 procent omhoog.

8 uur geleden