Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ASMI in trek op Damrak

ASMI in trek op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Het aandeel ASMI was woensdag in trek op het Damrak na een positief handelsbericht van de chiptoeleverancier. De meeste Europese beurzen lieten weinig beweging zien. Beleggers zijn vooral benieuwd naar de details van het fase 1-handelsakkoord tussen de Verenigde Staten en China, die later op de dag worden vrijgegeven. Berichten dat Washington niet van plan zou zijn om eerder opgelegde importtarieven op Chinese goederen terug te draaien, zorgden voor enige terughoudendheid.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,2 procent hoger op 612,09 punten. De MidKap klom 1,3 procent tot 940,52 punten. De beurs in Londen won 0,1 procent. Frankfurt en Parijs daalden 0,1 procent.

ASMI steeg 8 procent en was de grote winnaar in de MidKap. Volgens de toeleverancier aan de chipindustrie was de omzet in het slotkwartaal van 2019 hoger dan voorzien en lagen de orders ver boven de eigen verwachting. ASMI wees onder meer op de beter dan verwachte marktomstandigheden in de chipsector. Sectorgenoten ASML en Besi wonnen 0,7 en 3,9 procent.

Galapagos

Grootste stijger bij de AEX-fondsen was Galapagos met een winst van 0,8 procent. Het biotechnologiebedrijf heeft de samenwerking met zijn Canadese branchegenoot Fibrocor Therapeutics uitgebreid. Daarbij neemt Galapagos ook een aandelenbelang in Fibrocor. Verzekeraar NN Group stond onderaan met een verlies van 1,7 procent.

Alfen steeg 5,5 procent bij de kleinere bedrijven. De laadpalenfabrikant gaat verdeelstations leveren aan netbeheerder Enexis Netbeheer. Op de lokale markt klom NIBC 2,2 procent. De zakenbank stopt met kapitaalmarktdiensten voor zakelijke klanten. De beslissing kost ongeveer vijftig banen.

Capgemini

Capgemini daalde 0,5 procent in Parijs. Het Franse IT-bedrijf heeft zijn bod op branchegenoot Altran Technologies (plus 2,5 procent) verhoogd. Capgemini is in een strijd verwikkeld met het Amerikaanse hedgefonds Elliott om de controle over zijn kleinere rivaal.

De euro was 1,1122 dollar waard, tegen 1,1128 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,5 procent tot 57,96 dollar. Brentolie werd 0,4 procent goedkoper op 64,23 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Automaker Ford stijgt op Wall Street na afwenden nieuwe stakingen

NEW YORK (ANP) - Ford behoorde de laatste dag van de handelsweek tot de stijgers op de beurzen van New York. Het aandeel steeg 1,9 procent. De Amerikaanse vakbond UAW maakte bekend de staking bij een fabriek van de autofabrikant niet verder uit te breiden. Dat deed de bond wel bij fabrikanten General Motors (GM) en Stellantis. De stakingen begonnen vorige week vrijdag, nadat de onderhandelingen over een nieuwe cao-overeenkomst in een impasse zijn geraakt.

4 uur geleden
ING en ABN onderuit op Damrak om verhoging bankbelasting

AMSTERDAM (ANP) - ING en ABN AMRO zijn vrijdag met stevige koersverliezen gesloten op de Amsterdamse beurs. Beleggers reageerden negatief op de goedkeuring door de Tweede Kamer van het voorstel om de bankbelasting te verhogen. ING en ABN AMRO leverden daarop tot 6,4 procent in. Verzekeraars Aegon, ASR en NN Group gingen mee omlaag en daalden tot 2,6 procent.

9 uur geleden
Autovakbond VS breidt stakingen bij GM en Stellantis uit

DETROIT (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De stakingen bij autofabrieken van General Motors (GM) en Stellantis in de Verenigde Staten, die afgelopen vrijdag begonnen, worden uitgebreid. Dat heeft Shawn Fain, voorzitter van autovakbond UAW, vrijdag bekendgemaakt. Daarmee wordt het werk neergelegd in nog eens 38 fabrieken, verspreid over twintig Amerikaanse staten.

9 uur geleden
KLM: belasting overstappende passagiers Schiphol zorgelijk

SCHIPHOL (AFN/BLOOMBERG) - KLM vindt het plan voor de invoering van een belasting op overstappende passagiers op luchthaven Schiphol zeer zorgelijk omdat daardoor het aantal vluchten sterk kan afnemen en veel minder passagiers gaan reizen met de luchtvaartmaatschappij. Dat verklaarde KLM nadat een CDA-motie voor de belasting werd aangenomen door een meerderheid van de Tweede Kamer. Met die belasting zouden huishoudens geholpen moeten worden met de energierekening.

10 uur geleden
KLM-piloten willen maandag een uur staken op Schiphol

SCHIPHOL (ANP) - Piloten van KLM willen aanstaande maandag een uur het werk neerleggen op Schiphol om een betere cao af te dwingen. Dit meldt vakbond VNV vrijdag. Voorzitter Camiel Verhagen vermoedt dat de staking vijftien vertrekkende vluchten kan vertragen.

11 uur geleden
Europese Commissie: menig buitenlands bedrijf blijft in Rusland

BRUSSEL (ANP/DPA) - Een groot aantal buitenlandse investeerders doen ondanks de Russische oorlog tegen Oekraïne nog zaken in Rusland. Meer dan de helft is er nog actief, zegt de Europese Commissie.

11 uur geleden
Activision Blizzard stijgt op herstellend Wall Street

NEW YORK (ANP) - Activision Blizzard behoorde vrijdag tot de stijgers op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers reageerden op de verklaring van de Britse toezichthouder CMA dat de overname van het gamebedrijf door softwareconcern Microsoft waarschijnlijk zal worden goedgekeurd. De twee bedrijven kregen eerder geen toestemming van de Britten om samen te gaan uit angst voor de grote macht die ze samen zouden kunnen uitoefenen op de markt voor games in de cloud.

11 uur geleden