Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Asielzoekers slapen opnieuw op stoelen en veldbedden in Ter Apel

Asielzoekers slapen opnieuw op stoelen en veldbedden in Ter Apel

TER APEL (ANP) - Bij de centrale noodopvang voor asielzoekers in Ter Apel hebben in de nacht van woensdag op donderdag voor de tweede nacht op rij mensen op veldbedden en stoelen geslapen. Hoeveel mensen niet in een gewoon bed hebben geslapen kan de woordvoerster van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) niet precies zeggen, wel is zeker dat er in Ter Apel 150 veldbedden beschikbaar waren gesteld. De druk op de asielopvang is zo groot, dat elke dag "gepuzzeld moet worden om voor iedereen een slaapplek te regelen".

Vanwege de druk is woensdag daarom in Amsterdam het marineterrein weer in gebruik genomen voor de opvang en besloot het kabinet om legerplaats Harskamp in Ede langer open te houden voor de opvang. In totaal is daar tot eind oktober plek voor ruim duizend asielzoekers. Het COA is blij met de ingreep van het kabinet. "We zeggen al een aantal weken dat onze bezetting 100 procent is en elke dag komen er nieuwe mensen bij."

Naast gesprekken met gemeenten voor opvangplekken, is COA sinds deze week ook hotels en vakantieparken aan het benaderen of zij plek hebben. "Er is een heel team aan het rondbellen bij verschillende hotelketens en vakantieparken. Daarbij zijn we specifiek op zoek naar plekken waar minimaal dertig mensen zeker twee weken kunnen blijven, anders loont het niet". In het vakantiepark in Duinrell worden al zo'n negenhonderd asielzoekers opgevangen. Welke hotels en vakantieparken zijn benaderd is nog niet bekend.

Crisisnoodopvang

Met de zoektocht naar nieuwe opvangplekken hoopt het COA te voorkomen dat er crisisnoodopvang moet komen. "Dat is echt het aller-allerlaatste scenario waarop we willen overgaan", aldus de woordvoerster. Bij crisisopvang wijst de overheid plekken aan om mensen op te vangen, bijvoorbeeld in sporthallen en tenten. De laatste keer dat dit gebeurde was zo'n zes jaar geleden, toen veel Syrische vluchtelingen naar Nederland kwamen.

Demissionair staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asielbeleid) sluit niet uit dat er crisisnoodopvang nodig is. "Dit laatste is natuurlijk zeer onwenselijk en probeer ik te voorkomen. Hiertoe vraag ik hulp aan gemeenten, provincies en vele andere betrokken partijen", schreef ze woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Meer uit Binnenland

Redacties DPG-kranten willen werk kort neerleggen om koopkracht

AMSTERDAM (ANP) - De redacties van elf kranten van uitgever DPG Media zijn van plan om op 5 oktober korte tijd het werk neer te leggen. Met de actie willen de werknemers en freelancers van onder meer de Volkskrant, het AD, het Parool en Trouw opnieuw aandacht vragen voor de 10 procent koopkrachtcompensatie waar ze eerder al om vroegen bij het mediaconcern.

34 minuten geleden
Politiechef: mogelijk nog een slachtoffer in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Mogelijk is er nog een slachtoffer gevallen bij de schietpartijen in Rotterdam. Dat zei de Rotterdamse politiechef Fred Westerbeke tijdens een persconferentie van de driehoek in het stadhuis. Wel is bekend dat er een 39-jarige vrouw en 46-jarige man om het leven zijn gekomen. Een 14-jarig meisje, de dochter van de vrouw, ligt zwaargewond in het ziekenhuis.

40 minuten geleden
Koningspaar leeft mee met nabestaanden slachtoffers Rotterdam

DEN HAAG (ANP) - Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben gereageerd op de schietpartijen in Rotterdam. "Ons hart gaat uit naar de familie en vrienden van de slachtoffers van de geweldsdaden van vanmiddag in Rotterdam", laat het paar weten in een reactie.

57 minuten geleden
Erasmus MC vrijgegeven na schietpartij Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Het Erasmus MC is donderdagavond vrijgegeven na de schietpartijen in Rotterdam, dat meldt de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. Door de ontruiming zijn verschillende delen van het Erasmus MC donderdag niet toegankelijk geweest voor bezoekers, maar die kunnen inmiddels weer op bezoek komen bij opgenomen patiënten.

1 uur geleden
Wegen rond Erasmus MC langzaam vrijgegeven, beperkingen voor ov

ROTTERDAM (ANP) - De wegen rondom het Erasmus MC in Rotterdam worden langzaam weer vrijgegeven, meldt de veiligheidsregio. De wegen waren afgesloten in verband met de schietpartij en de brandstichting in het ziekenhuis. Het openbaar vervoer rijdt nog beperkt in de buurt van het ziekenhuis. Het metrostation Dijkzigt, dat eerder op de dag gesloten was op last van de politie, is inmiddels weer open volgens vervoerder RET.

1 uur geleden
Onderwijsactiviteiten Hogeschool Rotterdam gaan niet door

ROTTERDAM (ANP) - De onderwijsactiviteiten op meerdere locaties van de Hogeschool Rotterdam gaan donderdagavond niet door, meldt de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. Het gaat om de locaties Museumpark, Rochussenstraat, Academieplein en Pieter de Hoochweg, die zich allemaal in de buurt van het Erasmus MC bevinden.

1 uur geleden
Verdachte Rotterdam vrijdag voor het eerst voor de rechter

ROTTERDAM (ANP) - De 32-jarige man uit Rotterdam die is opgepakt na de dodelijke schietpartijen donderdag in Rotterdam, moet vrijdag voor het eerst naar de rechter-commissaris gaan. "En zoals het er nu uitziet zal hij aanstaande maandag of dinsdag worden voorgeleid", zegt hoofdofficier van justitie Hugo Hillenaar.

1 uur geleden