Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Asielzoekers nemen intrek in noodopvang aan Molenvlietsedijk

Asielzoekers nemen intrek in noodopvang aan Molenvlietsedijk

THOLEN - Vandaag nemen maximaal 50 asielzoekers intrek in het voormalige gebouw van de Eben Haëzerschool aan de Molenvlietsedijk. Dit pand wordt drie maanden ter beschikking gesteld om onder dak te geven aan vluchtelingen. Hiermee helpt de gemeente het COA. 

De gemeente Tholen biedt vanaf 1 december een tijdelijke, kleinschalige en sobere crisisopvang aan voor maximaal 50 asielzoekers. “Ook u heeft waarschijnlijk de beelden van het overvolle aanmeldcentrum in Ter Apel gezien”, aldus burgemeester Marleen Sijbers. “Overval, er moesten zelfs mensen buiten slapen. Dat was toen al een volstrekt ongewenste situatie, maar nu het herfst is en straks winter wordt, moeten we er met elkaar alles aan doen om te voorkomen dat dit nog eens gebeurt.”

Op maandagavond 14 november werd er voor omwonenden een rondleiding in het oude schoolgebouw georganiseerd. Tijdens deze bijeenkomst konden zij kennis nemen van de plannen van de gemeente en vragen stellen aan de burgemeester en wethouders.

Crisisnoodopvanglocatie
De oude Eben Haëzerschool is geschikt gemaakt voor het verblijf van de asielzoekers voor drie maanden. “Het gaat hier om sobere opvang bestaande uit bad, bed en brood. De inrichting van het gebouw bestaat uit een eetzaal, zeven slaapvertrekken voor in totaal vijftig personen, inpandig diverse sanitaire ruimtes met WC’s en wasgelegenheid en een douchegelegenheid in een verwarmde douchewagen die geplaatst is net buiten bij de slaapvertrekken, ook een was- en droogruimte voor de kleding en een recreatiegedeelte”, aldus de burgemeester. “Mede door onze lokale ondernemers is er heel veel werk verricht om de locatie bewoonbaar te maken. Buiten kunnen de mensen en kinderen gebruik maken van de nog aanwezige speeltoestellen, tafeltennistafel, basketbalring en iedereen kan alle activiteiten op het plein bekijken vanaf de aanwezige bankjes. Natuurlijk hebben we alles nog wel even gecontroleerd op veiligheid.”

De asielzoekers krijgen drie maaltijden per dag: ontbijt, lunch en een warme maaltijd, desgewenst Halal. Deze maaltijden worden bereid door een lokale ondernemer. 

“Deze crisisopvang is kleinschalig, tijdelijk, sober, doelmatig en menswaardig”, aldus burgemeester Sijbers. “En dat laatste moeten we samen doen. Daarom hoop ik dat we de asielzoekers die naar Tholen komen gastvrij kunnen ontvangen en we hen een stukje rust kunnen bieden. Dat kunnen we niet alleen, daarvoor hebben we uw hulp heel hard nodig”, aldus de burgemeester. “Er hebben zich spontaan al mensen aangemeld, daar zijn we uiteraard heel blij mee, maar we kunnen altijd nog helpende handen gebruiken. Bijvoorbeeld bij het eten, bij sport en spel of gewoon voor een praatje. Dus wilt u als vrijwilliger aan de slag en deze mensen helpen? Meld u dan aan via de website van de gemeente.”

Meer uit Tholen

Brandweerboot ingezet bij medisch noodgeval bij een brug Oud-Vossemeer

OUD-VOSSEMEER - De reddingboot van de brandweer Tholen is vrijdag aan het einde van de middag ingezet om te helpen bij een medische noodsituatie. Ook de brandweer van Nieuw-Vossemeer werd ingezet.

2 uur geleden
Katten met de naam Simba raken het vaakst vermist en andere feitjes

ZEELAND - In Zeeland zijn vorig jaar 329 katten vermist geraakt. Drie vierde van deze spoorloze katten zijn weer teruggevonden, maar de resterende 82 katten waren aan het einde van 2023 nog steeds zoek. Opvallend genoeg worden in onze provincie de minste katten vermist. Katten met de naam Simba liepen het vaakst van huis weg.

6 uur geleden
Vooraankondiging participatiebijeenkomst en ter inzage legging Ontwerp Omgevingsvisie

THOLEN - In 2023 hebben we een concept omgevingsvisie gepresenteerd, ter inzage gelegd, participatiebijeenkomsten georganiseerd en hierover met de gemeenteraad gesproken. Van inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties ontvingen we daarop veel inspraakreacties. Die leidden er toe om een tussenraadpleging te houden. Het gevolg hiervan is dat we nu een Ontwerp Omgevingsvisie hebben gemaakt, waarin we de hiervoor vermelde ingebrachte reacties hebben verwerkt.

1 dag geleden
Heinenoordtunnel (A29) dit weekend in beide richtingen afgesloten

BERGEN OP ZOOM/THOLEN - Reis je dit weekend over de A29 richting Bergen op Zoom of Rotterdam? Dan kun je niet door de Heinenoordtunnel. De tunnel is het hele weekend afgesloten voor nieuwe werkzaamheden. Hierdoor moet het verkeer rekening houden met omleidingen en extra reistijd.

1 dag geleden
Vanavond kun je meepraten over de nieuwe groene ontmoetingsplek

THOLEN - De perenboomgaard aan de Luchtenburgseweg wordt binnenkort omgetoverd tot een groene ontmoetingsplek, zo werd vorige week bekend. Wil je meer weten over dit plan of het ontwerp bekijken? Dan ben je vanavond op 29 februari welkom tijdens de inloopavond in het gemeentehuis.

2 dagen geleden
Dieven op heterdaad betrapt bij stelen spullen van bouwterrein Stalland

SINT-ANNALAND - Drie mannen zijn woensdagavond gearresteerd omdat ze spullen meenamen vanaf een bouwterrein aan de Tienhoven. Het gaat om twee mannen van 31 en 32 jaar oud uit Sint-Maartensdijk en een 42-jarige man uit Nieuw-Vossemeer.

2 dagen geleden
Hiep hiep hoera! Zo veel inwoners van Tholen zijn op deze schrikkeldag jarig

THOLEN - Vijftien inwoners van de gemeente Tholen vieren vandaag op schrikkeldag hun verjaardag. Dat is bijzonder, omdat 29 februari maar één keer in de vier jaar voorkomt. Daarnaast is trouwen op de laatste dag van deze maand zeer populair, blijkt uit cijfers van het CBS.

2 dagen geleden