
Asielzoekers in onderzoek: willen opvanglocatie tot thuis maken
AMSTERDAM (ANP) - Mensen die langere tijd verblijven in een asielzoekerscentrum willen hun opvang tot een thuis kunnen maken, stelt VluchtelingenWerk Nederland op basis van onderzoek onder vluchtelingen. Een aantal zaken is daarvoor essentieel, zeggen asielzoekers. Deze week kunnen Nederlanders een nagebouwde noodopvang in Amsterdam bezoeken.
In totaal verblijven volgens VluchtelingenWerk momenteel ongeveer 70.000 mensen in opvanglocaties, waaronder noodopvanglocaties en crisisnoodopvangplekken. De organisatie interviewde mensen over hun verblijf en ook vulden bijna zevenhonderd asielzoekers een online-enquête in, die beschikbaar was in verschillende talen.
Vluchtelingen moeten vaak lang wachten op hun asielprocedure. Volgens de IND is de gemiddelde wachttijd ruim een jaar. Dit is van invloed op de gemoedstoestand van mensen, aldus VluchtelingenWerk. Naast duidelijkheid over wachttijden en procedures, is het belangrijk dat een opvanglocatie aanvoelt als thuis, zeggen de vluchtelingen in het onderzoek. Zo is er behoefte aan voldoende eigen ruimte voor bijvoorbeeld kinderen en ook is de mogelijkheid om zelf te koken essentieel. Dit kan niet op alle locaties. Zelf koken geeft vluchtelingen controle over hun leven "en de vrijheid om zelf te bepalen wanneer en wat ze eten".
Verder is een vaste verblijfslocatie nabij voorzieningen en ook familie belangrijk, zodat mensen contacten kunnen leggen in de omgeving. Op dit moment worden vluchtelingen geregeld verplaatst tussen locaties. Mensen willen graag snel deelnemen aan de samenleving, bijvoorbeeld door de taal te leren en aan het werk te gaan. Dit kan niet altijd door wachtlijsten en belemmeringen bij het vinden van werk.
"Op sommige locaties verloopt het contact met medewerkers moeizaam en ervaren vluchtelingen dat huisregels strikt worden gehandhaafd, zonder oog voor individuele omstandigheden", ziet VluchtelingenWerk verder. "Kleine aanpassingen kunnen de opvang van vluchtelingen aanzienlijk verbeteren", stelt de organisatie op basis van het onderzoek. VluchtelingenWerk doet meerdere aanbevelingen aan het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en het kabinet. "Een opvang moet veiligheid en rust bieden, maar ook kansen voor vluchtelingen: om zich te ontwikkelen en om deel te nemen en bij te dragen aan de samenleving", is de belangrijkste conclusie.
Donderdag en vrijdag kunnen Nederlanders in 'Hotel AZC' aan de Stadhouderskade in Amsterdam zelf de leefomstandigheden in een noodopvang ervaren.
Meer uit Binnenland
NIJMEGEN (ANP) - De Radboud Universiteit in Nijmegen heeft een bijeenkomst ter ere van de eigen 102e verjaardag afgelast vanwege een pro-Palestijns protest. Na de opening van de zogenoemde Dies Natalis "werd de ceremonie onderbroken door een demonstrant die in de aula het woord nam", schetst de universiteit. "Na enkele minuten geluisterd te hebben naar de demonstrant, gaf deze geen gehoor aan herhaalde verzoeken om het betoog te beëindigen." Daarop werd besloten de bijeenkomst te staken.
14 minuten geledenEINDHOVEN (ANP) - Mocht PSV zondag landskampioen worden in de Eredivisie, dan wordt de ploeg van Peter Bosz een dag later gehuldigd in Eindhoven. De huldiging is op het Stadhuisplein en is op verschillende plekken op grote schermen te volgen, maakte de gemeente donderdag bekend.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Milieuorganisaties blijven het "onverantwoord en onacceptabel" vinden om Lelystad Airport open te stellen voor vakantievluchten. Het kabinet heeft volgens ingewijden plannen om er maximaal 10.000 passagiersvluchten per jaar toe te staan én F-35-gevechtsvliegtuigen te stationeren. "Civiele en militaire luchtvaart zijn fundamenteel verschillende kwesties, maar worden nu bewust door elkaar gehaald", reageren Greenpeace en Milieudefensie.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De overheid moet de samenleving meer ruimte geven om te helpen bij de oplossingen voor taaie vraagstukken, bijvoorbeeld als het gaat om de woningcrisis of stikstofcrisis. Dat adviseert de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) donderdag aan minister-president Dick Schoof. De raad heeft gekeken naar vastgelopen problemen die soms al tientallen jaren spelen in Nederland. De samenwerking tussen overheid en burgers kan veel beter, concludeert de Rli.
2 uur geledenROTTERDAM/LEIDEN (ANP) - De NL-Alerts die donderdagochtend werden verstuurd in Leiden en in het gebied van de Botlek tot Goeree-Overflakkee, zijn ingetrokken. In Leiden heeft de brandweer de uitstroom van biogas gestopt uit de overdrukbeveiliging van een opslagtank van een afvalwaterzuivering. En in het Botlekgebied is geen stankoverlast meer. Daar was een tijd een gaslucht te ruiken, doordat een kleine hoeveelheid geurstof was gelekt die aan aardgas wordt toegevoegd.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Oud-minister Ben Bot (87) heeft van de rechtbank in Den Haag een rijontzegging van zes maanden gekregen omdat hij in 2022 een meisje van 14 jaar oud had aangereden. Hij kreeg ook een voorwaardelijke taakstraf van 120 uur opgelegd. Het meisje brak haar neus en een been.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Mensen die poeders of pillen nemen voordat ze gaan sporten, kunnen zo veel schadelijke stoffen binnenkrijgen dat dit gevaarlijk voor hun gezondheid kan worden. In sommige supplementen zaten zelfs verboden stoffen. De verkopers hebben een boete gekregen, meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
4 uur geleden