Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Asielopvang vol, staatssecretaris sluit crisisnoodopvang niet uit

Asielopvang vol, staatssecretaris sluit crisisnoodopvang niet uit

DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asielbeleid) is dringend op zoek naar nieuwe locaties om asielzoekers op te vangen die niet meer terechtkunnen in reguliere asielzoekerscentra. Ook de noodopvang in Goes zit vol. De druk is zo groot dat zelfs de centrale opvang in Ter Apel, waar alle asielzoekers zich moeten aanmelden, in de nacht van dinsdag op woensdag overvol zat. Sommige asielzoekers hadden geen slaapplek en moesten de nacht doorbrengen op stoelen, bevestigen ingewijden naar aanleiding van een bericht van Nieuwsuur.

Om "schrijnende situaties te voorkomen, zijn er acute oplossingen nodig" schrijft de staatssecretaris in een brief aan de Tweede Kamer. Woensdag is daarom in Amsterdam het marineterrein weer in gebruik genomen voor de opvang en besloot het kabinet om legerplaats Harskamp in Ede langer open te houden voor de opvang. In totaal is daar plek voor ruim duizend asielzoekers. Deze plekken zijn tijdelijk, uiteindelijk tot eind oktober. "Met betrokken partijen doe ik er alles aan om de komende dagen meer opvangplekken beschikbaar te krijgen."

Broekers-Knol deed in augustus al een beroep op gemeenten om opvanglocaties te regelen, maar door de grote toestroom van asielzoekers is de nood nu hoog. De bewindsvrouw sluit niet uit dat er crisisnoodopvang nodig is. "Dit laatste is natuurlijk zeer onwenselijk en probeer ik te voorkomen. Hiertoe vraag ik hulp aan gemeenten, provincies en vele andere betrokken partijen", schrijft ze.

Bij noodopvang worden asielzoekers op grote locaties, zoals in hallen, opgevangen. Pas wanneer ook dit niet mogelijk is, komt crisisnoodopvang in beeld. Daarbij wijst de overheid plekken aan om mensen op te vangen, bijvoorbeeld in sporthallen en tenten. De laatste keer dat dit gebeurde was zo'n zes jaar geleden, toen veel Syrische vluchtelingen naar Nederland kwamen.

Meer uit Binnenland

OM: Quincy Promes verloor deel van zijn drugshandel

AMSTERDAM (ANP) - Profvoetballer Quincy Promes is volgens het Openbaar Ministerie een deel van de cocaïnehandel kwijtgeraakt, omdat een van de partijen waarin hij investeerde deels is onderschept door de Belgische justitie. Dit bleek maandag tijdens een eerste zitting in de zaak-Porto over internationale drugshandel in de rechtbank in Amsterdam.

9 minuten geleden
RvS: verbod kindersekspop mogelijk als deze jonger lijkt dan 12

DEN HAAG (ANP) - Het is juridisch mogelijk om kindersekspoppen te verbieden, zolang de grens van hoe oud deze poppen eruit mogen zien wordt verlaagd van 18 naar 12 jaar. De Raad van State (RvS) zegt in een advies aan het kabinet dat een verbod van poppen die eruit zien als kinderen onder de 18 jaar - wat justitieminister Dilan Yeşilgöz nu van plan is - moeilijk te handhaven is. Want het is ingewikkeld om onderscheid te maken tussen het lichaam van een 17- en 19-jarige, stelt de raad.

36 minuten geleden
Start haringseizoen ruim een week uitgesteld naar 22 juni

DEN HAAG (ANP) - Het begin van het haringseizoen wordt verplaatst van 14 juni naar 22 juni, zo heeft de Nederlandse Haringgroothandelsvereniging maandag besloten. Reden hiervoor is dat de haring later dan verwacht het benodigde vetpercentage heeft bereikt. Dit komt volgens het Nederlands Visbureau mogelijk doordat de watertemperatuur dit jaar aanmerkelijk lager is dan gebruikelijk.

43 minuten geleden
Advocaat Piet S.: grenzen overschreden in het onderzoek

DEN HAAG (ANP) - Er zijn grenzen overschreden in het onderzoek naar de vermeende drugsbaas Piet S., zegt zijn advocaat maandag tijdens de eerste dag van zijn pleidooi in de rechtbank van Den Haag. De politie deed onder leiding van het Openbaar Ministerie jaren onderzoek, compleet met afluisterapparatuur en geheime observaties, naar de man die ze zien als ‘eindbaas’. Maar sommige van die handelingen worden nu gehekeld door de verdediging.

54 minuten geleden
Gratis bus brengt Groningers naar Kamerdebat over gasrapport

LOPPERSUM (ANP) - Groningers kunnen dinsdag en woensdag gratis met de bus naar Den Haag om het debat in de Tweede Kamer over het parlementaire enquêterapport over de aardgaswinning te volgen. Hun aanwezigheid moet de druk opvoeren en de parlementariërs duidelijk maken dat het nu echt tijd is voor verandering. Ook politici uit Groningen hebben aangekondigd (delen van) het debat bij te wonen.

1 uur geleden
OM handhaaft eis twee jaar cel tegen Promes, uitspraak 19 juni

AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie handhaaft de strafeis van twee jaar cel tegen de 31-jarige profvoetballer Quincy Promes, die wordt verdacht van het mishandelen van zijn neef. Dit zei de officier van justitie maandag in de rechtbank in Amsterdam, waar de zaak is hervat. Promes is daarbij opnieuw niet aanwezig.

1 uur geleden
ProRail kon niet eerder handelen om treinstoring op te lossen

AMSTERDAM (ANP) - Spoorwegbeheerder ProRail kon zondag niet eerder de verkeersleiding van Amsterdam naar Utrecht doorschakelen om de problemen op het spoor op te lossen. Dat zegt een woordvoerder van ProRail. De omzetting vond pas in de loop van de nacht plaats, nadat de problemen aan het einde van de middag waren ontstaan vanwege een storing.

2 uur geleden