Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Asielaanvragen in EU vorig jaar met 11 procent gestegen

Asielaanvragen in EU vorig jaar met 11 procent gestegen

BRUSSEL (ANP) - Het aantal asielaanvragen in de EU is vorig jaar ten opzichte van 2018 met 11 procent gestegen tot 738.425. Dat meldt het Europese asielagentschap EASO in zijn jaarverslag 2020. Nederland kreeg 25.195 ofwel 5 procent meer aanvragen in 2019.

Het was vorig jaar voor het eerst sinds de migratiecrisis in 2015 dat het aantal aanvragen in de EU-landen inclusief het Verenigd Koninkrijk op jaarbasis steeg. De cijfers zijn inclusief de aanvragen in IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland. De toename kwam voor een deel door een scherpe stijging van asielverzoeken van burgers uit Venezuela (+103 procent ten opzichte van 2018) en uit Colombia (+214%). De meeste aanvragen komen van Syrische en Afghaanse vluchtelingen. Duitsland (22 procent), Frankrijk (17 procent) en Spanje (16 procent) kregen de meeste zaken te verwerken.

Door de coronacrisis en het sluiten van grenzen van de EU en andere landen is sinds de uitbraak in maart in de EU het aantal asielverzoeken in Europa met 87 procent gezakt. EASO verwacht desondanks dat de stijgende tendens dit jaar weer wordt opgepikt. De EU ontving in 2019 een derde van alle asielverzoeken wereldwijd.

Meer uit Buitenland

SpaceX-raket blijft aan de grond na mislukte lancering

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA heeft vrijdag besloten de Falcon 9-raket van SpaceX aan de grond te houden. Dit nadat een raket van dit type bij een lancering in de ruimte uiteen brak waardoor een lading satellieten voor Starlink in een verkeerde baan om de aarde terechtkwam. Het is de eerste mislukte lancering in zeven jaar van dit type raket van het bedrijf van Elon Musk.

1 uur geleden
Groep Democraten wil meer kandidaten voor presidentiële nominatie

WASHINGTON (ANP/AFP) - 24 voormalige Democratische congresleden dringen er bij president Joe Biden op aan om andere kandidaten te laten meedingen naar de presidentiële nominatie van de partij. In een vrijdag gepubliceerde open brief zeggen ze dat hun partijgenoot Biden daarmee "de natie waar hij van houdt het beste dient".

1 uur geleden
Biden tegen aanhangers in Michigan: we gaan winnen

DETROIT (ANP) - Tijdens een bijeenkomst vrijdag in de stad Detroit heeft de Amerikaanse president Joe Biden zijn aanhangers verzekerd dat hij Donald Trump gaat verslaan in de verkiezingen in november. Hij noemde de beoogde Republikeinse presidentskandidaat een "bedreiging voor de natie".

4 uur geleden
Elon Musk doneert aan groep die Trump in het Witte Huis wil

WASHINGTON (ANP) - Miljardair Elon Musk heeft gedoneerd aan een politiek actiecomité (PAC) dat zich inzet voor de herverkiezing van Donald Trump. Dat zeggen bronnen aan persbureau Bloomberg.

6 uur geleden
Rechter verwerpt aanklacht tegen Alec Baldwin rond schietincident

SANTA FE (ANP/RTR/AFP) - Een rechter in New Mexico heeft de aanklacht tegen acteur Alec Baldwin rond het dodelijk schietincident op de set van de film Rust verworpen. Volgens Amerikaanse media eindigt de zaak tegen Baldwin hiermee. Er zou bewijs zijn achtergehouden dat ontlastend zou zijn voor de acteur.

7 uur geleden
Beperkingen voor Trump op Facebook en Instagram verdwijnen

WASHINGTON (ANP) - De beperkingen voor de Instagram- en Facebookaccounts van voormalig president Donald Trump worden binnenkort ingetrokken. Dat meldt het Amerikaanse nieuwsplatform Axios, dat zich baseert op de eigenaar van deze sociale media, het bedrijf Meta.

9 uur geleden
Rechtszaken tegen Giuliani, ex-advocaat Trump, kunnen doorgaan

NEW YORK (ANP/RTR) - Een Amerikaanse rechter heeft een einde gemaakt aan het bankroet van Rudy Giuliani, een voormalig advocaat van ex-president Donald Trump. Daardoor kunnen rechtszaken voor smaad en seksuele intimidatie en andere claims tegen Giuliani worden voortgezet.

11 uur geleden