Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Asielaanvragen in EU vorig jaar met 11 procent gestegen

Asielaanvragen in EU vorig jaar met 11 procent gestegen

BRUSSEL (ANP) - Het aantal asielaanvragen in de EU is vorig jaar ten opzichte van 2018 met 11 procent gestegen tot 738.425. Dat meldt het Europese asielagentschap EASO in zijn jaarverslag 2020. Nederland kreeg 25.195 ofwel 5 procent meer aanvragen in 2019.

Het was vorig jaar voor het eerst sinds de migratiecrisis in 2015 dat het aantal aanvragen in de EU-landen inclusief het Verenigd Koninkrijk op jaarbasis steeg. De cijfers zijn inclusief de aanvragen in IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland. De toename kwam voor een deel door een scherpe stijging van asielverzoeken van burgers uit Venezuela (+103 procent ten opzichte van 2018) en uit Colombia (+214%). De meeste aanvragen komen van Syrische en Afghaanse vluchtelingen. Duitsland (22 procent), Frankrijk (17 procent) en Spanje (16 procent) kregen de meeste zaken te verwerken.

Door de coronacrisis en het sluiten van grenzen van de EU en andere landen is sinds de uitbraak in maart in de EU het aantal asielverzoeken in Europa met 87 procent gezakt. EASO verwacht desondanks dat de stijgende tendens dit jaar weer wordt opgepikt. De EU ontving in 2019 een derde van alle asielverzoeken wereldwijd.

Meer uit Buitenland

Medewerker Duits kerkkoor filmt zangertjes stiekem op toilet

AUGSBURG (ANP) - Een voormalige medewerker van een Duits jongenskoor heeft stiekem zangertjes gefilmd in toiletten en douches. Inmiddels zijn 34 slachtoffers geïdentificeerd. In een geval wordt hij verdacht van seksueel misbruik.

4 uur geleden
Gevangen Turkse oppositieleider Demirtas verlaat politieke toneel

ANKARA (ANP) - De Turkse oppositieleider Selahattin Demirtas, die eind 2016 gevangen is gezet, heeft aangekondigd het politieke toneel helemaal te verlaten. "Ik zet de strijd met het verzet voort zoals al mijn kameraden uit de gevangenis, maar ik vertrek uit de actieve politiek in dit stadium."

5 uur geleden
Wagnerbaas eist onderzoek naar 'misdaden' topfiguren defensie

MOSKOU (ANP/RTR) - De baas van het huurlingenleger Wagner heeft aanklagers gevraagd een onderzoek in te stellen naar topfiguren bij het Russische ministerie van Defensie. Jevgeni Prigozjin wil dat wordt uitgezocht of zij zich voor en tijdens de oorlog in Oekraïne schuldig hebben gemaakt aan "misdaden".

6 uur geleden
Duitsland laat vier van de vijf Russische consulaten sluiten

BERLIJN (ANP/AFP/RTR) - De Duitse regering laat vier van de vijf Russische consulaten in het land sluiten. De sluiting is onderdeel van een reeks maatregelen en uitwijzingen waarmee de twee landen elkaar tegenwerken. Rusland bepaalde eerder dit jaar dat er in heel het land maximaal 350 Duitse ambtenaren mogen werken. Dat was volgens het Kremlin een reactie op Duitse maatregelen.

6 uur geleden
Letse buitenlandminister Rinkevics wordt nieuwe president

RIGA (ANP/RTR/DPA/BLOOMBERG) - Het Letse parlement heeft de huidige minister van Buitenlandse Zaken Edgars Rinkevics gekozen als nieuwe president. Hij wordt daardoor het eerste openlijk homoseksuele staatshoofd binnen de Europese Unie.

7 uur geleden
Moldavië zet beveiliging op scherp voor grootste Europese top

CHISINAU (ANP) - Moldavië, het armste land van Europa en kandidaat voor het EU-lidmaatschap, maakt zich op voor het grootste politieke evenement uit zijn geschiedenis. Donderdag komen bijna vijftig Europese regeringsleiders en staatshoofden in het buurlandje van Oekraïne bijeen. Het betekent een ongeziene logistieke en veiligheidsoperatie voor het onervaren voormalige Sovjetland met een oppervlakte van ongeveer driekwart dat van Nederland.

7 uur geleden
Rusland: laatste grote oorlogsschip van Oekraïne vernietigd

MOSKOU (ANP/AFP) - Rusland stelt het laatste grote oorlogsschip van Oekraïne maandag te hebben vernietigd. De Russische luchtmacht zou het schip genaamd Joeri Olefirenko met een precisieaanval hebben verwoest, zeggen de Russische autoriteiten woensdag.

8 uur geleden