Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Artsenorganisatie verruimt standpunt over euthanasie bij dementie

Artsenorganisatie verruimt standpunt over euthanasie bij dementie

UTRECHT (ANP) - Artsenfederatie KNMG heeft een ruimer standpunt ingenomen rond euthanasie bij dementie. Artsen mogen volgens de nieuwe richtlijn een euthanasieverzoek inwilligen van mensen die een schriftelijk verzoek om levensbeëindiging bij dementie indienden toen ze nog helder van geest waren, maar met wie overleg daarover inmiddels niet meer mogelijk is.

Het ruimere standpunt van KNMG is naar eigen zeggen "een praktische vertaling" van een besluit van de Hoge Raad. Die deed in april 2020 uitspraak over wat in dergelijke gevallen geoorloofd is. Tot nu toe was de richtlijn aan artsen dat als communicatie met de patiënt niet meer mogelijk is, ook euthanasie geen optie meer is.

De KNMG geeft in haar standpunt artsen in de eerste plaats handvatten mee om uiteindelijk samen met patiënten en naasten tot een beslissing te komen. "Dit kan betekenen dat artsen soms op basis van die persoonlijke afwegingen besluiten geen euthanasie te verlenen in complexe situaties, ook al biedt de wet die ruimte wel."

Communicatie

Voorwaarde voor euthanasie is onder meer dat een schriftelijk euthanasieverzoek altijd met de arts vooraf moet zijn besproken. Ook moet een onafhankelijke arts bij de euthanasie worden betrokken en met de patiënt moet altijd geprobeerd worden te communiceren over het euthanasieverzoek en de uitvoering. "Ook met wilsonbekwame patiënten kan (betekenisvolle) communicatie mogelijk zijn", aldus KNMG.

Verder stelt de artsenfederatie in het nieuwe standpunt dat vlak voor euthanasie het gebruik van premedicatie, zoals een slaapmiddel, noodzakelijk kan zijn. Dan moeten er wel "aanwijzingen zijn dat er bij de uitvoering bijvoorbeeld onrust of agressie bij de patiënt kan ontstaan", doordat diegene niet begrijpt wat er gebeurt.

De uitspraak van de Hoge Raad volgde na een zaak die begon met de vervolging van een verpleeghuisarts, die euthanasie had toegepast op een 74-jarige vrouw uit Den Haag die zwaar dement was. Voordat ze zo ziek werd, had ze duidelijk opgeschreven dat ze niet meer zo zou willen leven als het zover kwam. Maar toen de gevreesde situatie een feit werd, kon ze haar wens niet opnieuw bevestigen en gaf ze ook tegenstrijdige signalen. De arts ging uiteindelijk toch over tot euthanasie.

Meer uit Binnenland

Zaak over Sri Lankaanse adoptie moet over bij ander hof

DEN HAAG (ANP) - De zaak van een vrouw die in 1992 is geadopteerd uit Sri Lanka en die door misstanden niet kon achterhalen wie haar biologische ouders zijn, moet opnieuw. De Hoge Raad bepaalde vrijdag dat een eerdere beslissing van het gerechtshof van Den Haag wordt vernietigd. Het gerechtshof van Amsterdam krijgt de zaak toegewezen voor een nieuwe behandeling.

17 minuten geleden
In heel Groningen vlag uit om einde gaswinning

GRONINGEN (ANP) - In Groningen wappert op veel plekken de provincievlag op de dag dat de wet ingaat die definitief een einde maakt aan de gaswinning uit het Groningenveld. Bij het provinciehuis, de Groningse en Noord-Drentse gemeenten, de waterschappen en de veiligheidsregio hangt de vlag in top.

40 minuten geleden
Inez Weski: OM deed mij voorstel kroongetuige te worden

ROTTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft Inez Weski voorgesteld kroongetuige dan wel "bijzondere informant met gunsten" te worden, na haar arrestatie vorig jaar april. Dat zegt de voormalig advocate vrijdag in een interview met NRC. Weski zat vorig jaar enkele weken in voorarrest. Zij noemt het gesprek met twee officieren van justitie over mogelijke afspraken "het eigenaardigste" wat ze tijdens haar detentie heeft meegemaakt. Ze heeft het gesprek "na een kwartiertje" beëindigd. Vrijdag verschijnt het boek dat Weski schreef over haar uitzonderlijke lotgevallen sinds haar arrestatie, getiteld Het geluid van de stilte.

44 minuten geleden
Adviesrapport over archief Bijlmervliegramp gepresenteerd

AMSTERDAM (ANP) - In Amsterdam-Zuidoost wordt vrijdagochtend een adviesrapport gepresenteerd over het archief van de Bijlmervliegramp. Het Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding (ACOI) komt met dat rapport, genaamd 'Geen afgesloten hoofdstuk', na een door de Tweede Kamer unaniem gesteunde motie van Pieter Omtzigt (NSC).

7 uur geleden
Vijlbrief tekent in Groningen wet die einde maakt aan gaswinning

KOLHAM (ANP) - In het Groningse dorp Kolham tekent demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) vrijdag symbolisch de wet die definitief een einde maakt aan de gaswinning uit het Groningenveld. Ruim zestig jaar geleden werd in een weiland bij Kolham voor het eerst Gronings gas ontdekt. Dat was het startsein voor de decennialange winning van gas in de provincie.

7 uur geleden
Extra maatregelen bij Nationale Herdenking om kans op verstoringen

AMSTERDAM (ANP) - Er worden dit jaar extra maatregelen genomen tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei op de Dam, vanwege de kans op spontane protestacties of verstoringen. Zo worden maximaal 10.000 mensen toegelaten op het plein, zijn borden, vlaggen of versterkers niet toegestaan en moeten alle aanwezigen daarop gefouilleerd worden.

7 uur geleden
Noodverordening rond Gronings vliegveld tijdens XR-actie zaterdag

TYNAARLO (ANP) - Burgemeester Marcel Thijsen van de gemeente Tynaarlo heeft een noodverordening afgegeven voor Groningen Airport Eelde (GAE) en de directe omgeving. De reden is een demonstratie van Extinction Rebellion (XR) bij het vliegveld zaterdag. De noodverordening geldt van vrijdag 19 april 15.00 uur tot zondag 21 april 15.00 uur.

12 uur geleden