
Artsen 'terughoudender' in verspreiden desinformatie corona
UTRECHT (ANP) - De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) meent dat artsen die eerder zijn aangesproken op het verspreiden van desinformatie over corona zich sindsdien "terughoudender hebben opgesteld". Dat meldt Roderick Runne, hoofdinspecteur van de inspectie.
In augustus liet de IGJ weten tot dusver ongeveer vijftig "corrigerende brieven" te hebben verstuurd naar artsen die "evident onjuiste informatie" gaven over het coronavirus of de coronavaccinaties aan hun patiënten, of deze informatie verspreidden via sociale media. Tien keer waarschuwde de inspectie een arts dat deze een gang naar de tuchtrechter riskeerde als zij of hij zou doorgaan met het verspreiden van onjuiste informatie.
"Het ging daarbij onder andere om het betwisten van algemeen aanvaarde wetenschappelijke informatie, medicijnen propageren die afwijken van de professionele standaard of het actief ontraden van vaccinaties", aldus de inspectie in augustus. "De artsen weken daarmee af van de normen en richtlijnen van hun eigen beroepsgroep."
Boete
Eén arts kreeg al een boete van 3000 euro voor het voorschrijven van ivermectine. Dat middel wordt gebruikt in de behandeling van onder meer schurft. Het wordt afgeraden om het middel in te zetten voor de behandeling van coronapatiënten. De inspectie doet naar een aantal van de gewaarschuwde zorgverleners nog onderzoek vanwege het voorschrijven van ivermectine.
"Wij hebben de indruk dat de betreffende artsen zich hierna terughoudender hebben opgesteld en dat is ook wat wij beogen", aldus Runne over de artsen die een brief van de inspectie kregen. Na augustus heeft de IGJ "nog enkele meldingen" ontvangen van zorgverleners die desinformatie zouden verspreiden. Als er opnieuw meldingen binnenkomen over de artsen, kan dat aanleiding zijn voor de inspectie "voor verdere actie".
Het doen van uitspraken waar geen bewijs voor is, is in Nederland niet verboden. Dat ligt namelijk op het terrein van de vrijheid van meningsuiting, legt de IGJ uit. "Maar de inspectie onderneemt wel actie als een zorgaanbieder uitspraken doet die een gevaar voor de volksgezondheid opleveren. Dan is die grens van de vrijheid van meningsuiting overschreden. En daarnaast mag niemand reclame maken voor geneesmiddelen waar een recept voor vereist is, zoals door sommige artsen wel wordt gedaan."
Meer uit Gezond
DEN HAAG (ANP) - De kinderbescherming moet duidelijk weten hoeveel geld ze krijgt, zodat de organisatie kan investeren in personeel. Medewerkers kunnen dan beter zicht hebben en houden op de kinderen die ze moeten helpen. Daarvoor pleiten de Inspectie Justitie en Veiligheid en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.
8 uur geledenASSEN (ANP) - De voormalige verpleegkundige van het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen (WZA), die wordt verdacht van betrokkenheid bij een twintigtal sterfgevallen, ontkent dit volgens zijn advocaten. Ze laten vrijdag weten dat hun cliënt heeft meegewerkt aan het opsporingsonderzoek en meermalen uitgebreid heeft verklaard bij de politie.
3 dagen geledenALPE D'HUEZ (ANP) - De zestiende editie van het sportieve evenement Alpe d'HuZes heeft ruim 17 miljoen euro opgeleverd voor kankeronderzoek. De 5000 deelnemers beklommen donderdag fietsend, hardlopend of wandelend maximaal zes keer de Franse berg Alpe d'Huez om het geld op te halen, volgens de organisatie "een bedrag om trots op te zijn".
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) steekt 32 miljoen euro extra in onderzoek naar langdurige covid en een zogeheten "expertisenetwerk" dat ervoor moet zorgen dat effectieve behandelingen zo snel mogelijk terechtkomen bij patiënten en zorgmedewerkers. Over klachten die lang aanhouden na een coronabesmetting is namelijk te weinig bekend, vindt de bewindsman.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Dat een op de vier Nederlandse jongvolwassenen tussen de 18 en 25 jaar overgewicht heeft, vindt staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) "heel zorgelijk voor onze gezondheid". Het statistiekbureau CBS meldde donderdagmorgen dat op de lange termijn sprake is van een stijging van het aantal jongeren dat te zwaar is. Van Ooijen noemt het voorkomen en terugdringen van overgewicht "een van de grote gezondheidsvraagstukken van deze tijd".
4 dagen geledenASSEN (ANP) - Het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen (WZA) staat nog steeds achter de aangifte tegen de voormalige verpleger die in verband wordt gebracht met een twintigtal sterfgevallen, hoewel de man nu vrijkomt. De raadkamer van de rechtbank Noord-Nederland meldde donderdag dat de verdenking tegen hem niet sterk genoeg is om "verdere voortzetting van het voorarrest te rechtvaardigen".
4 dagen geledenUTRECHT (ANP) - Het is belangrijk dat alle kinderen en jongeren dezelfde kansen krijgen voor een gezond gewicht. De kracht zit hem in samenwerking tussen alle betrokken instanties, zegt een woordvoerster van koepelorganisatie GGD GHOR Nederland. "Het is belangrijk dat jongeren weten waar ze terecht kunnen voor hulp."
4 dagen geleden