Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Artsen 'terughoudender' in verspreiden desinformatie corona

Artsen 'terughoudender' in verspreiden desinformatie corona

UTRECHT (ANP) - De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) meent dat artsen die eerder zijn aangesproken op het verspreiden van desinformatie over corona zich sindsdien "terughoudender hebben opgesteld". Dat meldt Roderick Runne, hoofdinspecteur van de inspectie.

In augustus liet de IGJ weten tot dusver ongeveer vijftig "corrigerende brieven" te hebben verstuurd naar artsen die "evident onjuiste informatie" gaven over het coronavirus of de coronavaccinaties aan hun patiënten, of deze informatie verspreidden via sociale media. Tien keer waarschuwde de inspectie een arts dat deze een gang naar de tuchtrechter riskeerde als zij of hij zou doorgaan met het verspreiden van onjuiste informatie.

"Het ging daarbij onder andere om het betwisten van algemeen aanvaarde wetenschappelijke informatie, medicijnen propageren die afwijken van de professionele standaard of het actief ontraden van vaccinaties", aldus de inspectie in augustus. "De artsen weken daarmee af van de normen en richtlijnen van hun eigen beroepsgroep."

Boete

Eén arts kreeg al een boete van 3000 euro voor het voorschrijven van ivermectine. Dat middel wordt gebruikt in de behandeling van onder meer schurft. Het wordt afgeraden om het middel in te zetten voor de behandeling van coronapatiënten. De inspectie doet naar een aantal van de gewaarschuwde zorgverleners nog onderzoek vanwege het voorschrijven van ivermectine.

"Wij hebben de indruk dat de betreffende artsen zich hierna terughoudender hebben opgesteld en dat is ook wat wij beogen", aldus Runne over de artsen die een brief van de inspectie kregen. Na augustus heeft de IGJ "nog enkele meldingen" ontvangen van zorgverleners die desinformatie zouden verspreiden. Als er opnieuw meldingen binnenkomen over de artsen, kan dat aanleiding zijn voor de inspectie "voor verdere actie".

Het doen van uitspraken waar geen bewijs voor is, is in Nederland niet verboden. Dat ligt namelijk op het terrein van de vrijheid van meningsuiting, legt de IGJ uit. "Maar de inspectie onderneemt wel actie als een zorgaanbieder uitspraken doet die een gevaar voor de volksgezondheid opleveren. Dan is die grens van de vrijheid van meningsuiting overschreden. En daarnaast mag niemand reclame maken voor geneesmiddelen waar een recept voor vereist is, zoals door sommige artsen wel wordt gedaan."

Meer uit Gezond

Geneesmiddelenbedrijf MSD steekt 136 miljoen in Haarlemse locatie

HAARLEM (ANP) - Geneesmiddelenbedrijf MSD steekt de komende twee jaar 136 miljoen euro in zijn vestigingen in Haarlem. Het geld gaat onder andere naar de faciliteit waar een groot aantal medicijnen op verschillende manieren kunnen worden verpakt. Ook investeert MSD in de vaccinproductie in de Noord-Hollandse stad.

6 uur geleden
Partijen vrezen dat coalitie fors moet bezuinigen op zorg

DEN HAAG (ANP) - D66 en GroenLinks-PvdA vrezen dat de vier coalitiepartijen fors moeten bezuinigen als ze financiële tegenvallers te verduren krijgen. De coalitie heeft namelijk afgesproken dan met de "kaasschaaf" over de begrotingen van de ministeries te gaan, met de grootste bezuinigingen voor ministeries met de grootste begroting.

18 uur geleden
Patiëntenvereniging wil vaste compensatieregeling besmet bloed

NIJKERK (ANP) - Nederland moet een "heldere compensatieregeling" opstellen voor iedereen die ziek wordt door een bloedtransfusie met besmet bloed, vindt de patiëntenvereniging voor mensen met een erfelijke stollingsstoornis (NVHP). De risico's hierop zijn tegenwoordig weliswaar zeer klein, maar als het toch gebeurt kunnen patiënten "levenslang ernstige hinder ondervinden". Een vaste regeling is daarom op zijn plaats, vindt de organisatie.

21 uur geleden
Zorginstituut: codeïne alleen nog vergoeden bij ernstige diarree

DIEMEN (ANP) - Het Zorginstituut Nederland vindt dat het medicijn codeïne alleen nog via het basispakket moet worden vergoed bij ernstige diarree die minstens twee weken duurt of die vaak terugkeert. "Codeïne hoort niet langer in het basispakket thuis voor de verlichting van hoest, pijn of kortdurende diarree", concludeert het. Als we de vergoeding voor toepassing bij die ongemakken schrappen, kunnen we zo'n 11 miljoen euro per jaar overhouden voor andere zorg.

1 dag geleden
Partijen willen dat ACM private investeerders in zorg kan stoppen

DEN HAAG (ANP) - Om te voorkomen dat de kwaliteit van de zorg achteruit gaat door de komst van private investeerders (private equity), willen GroenLinks-PvdA en NSC de Autoriteit Consument en Markt (ACM) meer macht geven om ongewenste overnames tegen te kunnen houden.

1 dag geleden
Rapport: bloedschandaal in VK met 3000 doden was te voorkomen

LONDEN (ANP/RTR) - Een schandaal omtrent besmet bloed in de jaren zeventig en tachtig in het Verenigd Koninkrijk was de schuld van artsen en een reeks regeringen. Mede door hun fouten en nalatigheden liepen duizenden mensen hepatitis of HIV op, wat leidde tot zo'n 3000 doden. Dat blijkt uit een openbaar onderzoek.

2 dagen geleden
Onderzoek: veel artsen hebben te maken met medische desinformatie

UTRECHT (ANP) - Medische desinformatie is een "veelvoorkomend fenomeen" in de spreekkamers van Nederlandse artsen. Dat meldt artsenfederatie KNMG op basis van eigen onderzoek in samenwerking met de NOS onder bijna zevenhonderd dokters. De meest voorkomende onderwerpen van desinformatie zijn volgens de artsen vaccinaties, medicatie, voedingssupplementen, allergieën en anticonceptie. De medische desinformatie wordt voornamelijk verspreid via sociale media.

2 dagen geleden