Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Artsen 'terughoudender' in verspreiden desinformatie corona

Artsen 'terughoudender' in verspreiden desinformatie corona

UTRECHT (ANP) - De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) meent dat artsen die eerder zijn aangesproken op het verspreiden van desinformatie over corona zich sindsdien "terughoudender hebben opgesteld". Dat meldt Roderick Runne, hoofdinspecteur van de inspectie.

In augustus liet de IGJ weten tot dusver ongeveer vijftig "corrigerende brieven" te hebben verstuurd naar artsen die "evident onjuiste informatie" gaven over het coronavirus of de coronavaccinaties aan hun patiënten, of deze informatie verspreidden via sociale media. Tien keer waarschuwde de inspectie een arts dat deze een gang naar de tuchtrechter riskeerde als zij of hij zou doorgaan met het verspreiden van onjuiste informatie.

"Het ging daarbij onder andere om het betwisten van algemeen aanvaarde wetenschappelijke informatie, medicijnen propageren die afwijken van de professionele standaard of het actief ontraden van vaccinaties", aldus de inspectie in augustus. "De artsen weken daarmee af van de normen en richtlijnen van hun eigen beroepsgroep."

Boete

Eén arts kreeg al een boete van 3000 euro voor het voorschrijven van ivermectine. Dat middel wordt gebruikt in de behandeling van onder meer schurft. Het wordt afgeraden om het middel in te zetten voor de behandeling van coronapatiënten. De inspectie doet naar een aantal van de gewaarschuwde zorgverleners nog onderzoek vanwege het voorschrijven van ivermectine.

"Wij hebben de indruk dat de betreffende artsen zich hierna terughoudender hebben opgesteld en dat is ook wat wij beogen", aldus Runne over de artsen die een brief van de inspectie kregen. Na augustus heeft de IGJ "nog enkele meldingen" ontvangen van zorgverleners die desinformatie zouden verspreiden. Als er opnieuw meldingen binnenkomen over de artsen, kan dat aanleiding zijn voor de inspectie "voor verdere actie".

Het doen van uitspraken waar geen bewijs voor is, is in Nederland niet verboden. Dat ligt namelijk op het terrein van de vrijheid van meningsuiting, legt de IGJ uit. "Maar de inspectie onderneemt wel actie als een zorgaanbieder uitspraken doet die een gevaar voor de volksgezondheid opleveren. Dan is die grens van de vrijheid van meningsuiting overschreden. En daarnaast mag niemand reclame maken voor geneesmiddelen waar een recept voor vereist is, zoals door sommige artsen wel wordt gedaan."

Meer uit Gezond

Zorginstituut wil obesitasmedicijn Wegovy niet in basispakket

DEN HAAG (ANP) - Een nieuw geneesmiddel tegen overgewicht en obesitas, Wegovy, moet volgens Zorginstituut Nederland niet worden opgenomen in het basispakket. Het instituut heeft daarover een advies uitgebracht aan minister Fleur Agema (Volksgezondheid). Hoewel het obesitasmedicijn volgens het Zorginstituut bewezen effectief is, zijn er nog grote onduidelijkheden over de gezondheidseffecten voor patiënten.

35 minuten geleden
Overlevingskansen kankerpatiënten weer gestegen

UTRECHT (ANP) - De kansen om kanker (langer) te overleven zijn de afgelopen twintig jaar "bemoedigend" gestegen, meldt Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) op basis van nieuwe cijfers van de Nederlandse Kankerregistratie (NKR).

1 dag geleden
Twentse ziekenhuizen werken nauwer samen, fusie is mogelijk

ENSCHEDE (ANP) - De ziekenhuizen in de Twentse steden gaan nauwer samenwerken. Mogelijk leidt dat uiteindelijk tot een fusie van Medisch Spectrum Twente (Enschede) en Ziekenhuisgroep Twente (Hengelo en Almelo).

3 dagen geleden
Pfizer begint weer met proef nieuwe afslankpil

NEW YORK (ANP) - Het Amerikaanse farmaconcern Pfizer begint later dit jaar met proeven voor een eens per dag te nemen versie van zijn afslankpil danuglipron. Eind vorig jaar staakte het bedrijf de ontwikkeling van een tweemaal daags te nemen versie van deze experimentele afslankpil. Zwaarlijvige patiënten die het medicijn in een klinische studie gebruikten verloren wel gewicht, maar hadden veel last van bijwerkingen.

4 dagen geleden
Zorginstituut wil medicijn tegen baarmoederkanker in basispakket

UTRECHT (ANP) - Een nieuw medicijn tegen baarmoederkanker verdient het volgens Zorginstituut Nederland om te worden opgenomen in het basispakket van de zorgverzekering. Het instituut heeft daar een positief advies over uitgebracht aan minister Fleur Agema (Volksgezondheid).

4 dagen geleden
Mensen zonder klachten niet meer automatisch getest op chlamydia

BILTHOVEN (ANP) - Mensen die mogelijk chlamydia hebben opgelopen, hoeven niet meer standaard op besmetting te worden getest wanneer ze geen klachten hebben. Dat moet voorkomen dat ze antibiotica krijgen terwijl ze die niet nodig hebben. Overbehandeling kan ziekteverwekkers resistent maken.

4 dagen geleden
Adviesraden tegen kabinet: Nederlanders moeten meer bewegen

DEN HAAG (ANP) - De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur, de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving en de Nederlandse Sportraad maken zich grote zorgen over de gezondheid van Nederlanders. In een brief aan het kabinet melden ze donderdag hoe daar iets aan gedaan kan worden: er moet een groene leefomgeving zijn en genoeg toegankelijke sportfaciliteiten, zodat Nederlanders meer gaan bewegen.

4 dagen geleden