Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Artsen registreerden in maart en april 8300 coronadoden

Artsen registreerden in maart en april 8300 coronadoden

DEN HAAG (ANP) - Onderzoekers tellen 8300 mensen die in maart en april zeker of vermoedelijk zijn overleden aan het coronavirus. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het bureau heeft de doodsoorzaakverklaringen van artsen over die maanden voor het eerst bestudeerd. Daardoor is dit de meest precieze inschatting van het aantal sterfgevallen door corona tot nu toe.

De onderzoekers tellen 6331 sterfgevallen waarbij een arts zeker wist dat het coronavirus de oorzaak was. Daarnaast hadden artsen in 1956 gevallen op basis van het ziektebeeld het vermoeden dat iemand was overleden aan Covid-19. Het CBS deed deze inschattingen op basis van ongeveer 95 procent van de doodsoorzaakverklaringen. Die heeft het bureau namelijk nog niet allemaal ontvangen.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en CBS wisten tot nu toe alleen hoeveel mensen aan Covid-19 waren overleden die daarop waren getest. Daardoor bleven de mensen buiten beeld die wel aan het virus zijn overleden, maar niet waren getest.

Cijfers verschillen

De onderzoekers hebben de periode van 2 maart tot en met 26 april bestudeerd om de cijfers van het RIVM en CBS met elkaar te kunnen vergelijken. Bij het RIVM zijn 4890 mensen bekend die in deze periode zijn overleden aan het coronavirus. Het CBS weet van 5995 mensen die toen volgens artsen zeker aan corona zijn overleden en 1891 mensen bij wie dat vermoedelijk de oorzaak was.

Een arts kan alleen met zekerheid vaststellen dat een patiënt is overleden aan het coronavirus als die daarop is getest. Dat zou dan ook bekend moeten zijn bij het RIVM. Daarom is het opvallend dat de cijfers over de vastgestelde coronadoden van het RIVM en CBS zo uiteenlopen, ziet ook CBS-socioloog Tanja Traag. Mogelijk hebben artsen soms zonder test vastgesteld dat een patiënt was overleden aan Covid-19. Ook zou het kunnen dat informatie over tests niet altijd is doorgekomen bij het RIVM. Of dit is voorgevallen en hoe vaak is nog niet bekend.

Het CBS heeft ook bekeken hoe vaak mensen aan andere oorzaken zijn overleden in maart en april. Dan valt op dat vergeleken met dezelfde periode vorig jaar minder mensen zijn overleden aan hart- en vaatziekten en kanker. Traag vermoedt dat dit komt omdat sommige mensen die leden aan deze ziekten, vatbaarder waren voor het coronavirus en daar uiteindelijk aan zijn overleden. Maar dat valt op basis van de nu bekende gegevens niet met zekerheid te zeggen. Het aantal zelfdodingen en verkeersdoden week niet veel af van vorig jaar.

5 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

K. Nuks 11 maanden geleden
Bijna alle echt oude mannen die sterven, hebben prostaatkanker (Bron: The lancet). Echter ze sterven niet aan die prostaatkanker maar aan vul maar in. Ze sterven dus MET prostaatkanker. Iets soortgelijks is aan de hand met griep. Jaarlijks sterven tienduizend of meer mensen als gevolg van griep dan de officiële cijfers weergeven. (Bron: RIVM). Bijna altijd hebben deze slachtoffers een of meer onderliggende ernstige en op zich ook dodelijke aandoeningen. Op het overlijdenscertificaat kom dan die ernstige aandoening te staan. Deze mensen sterven niet DOOR de griep maar MET griep. Wat verder blijkt is dat overheidsorganisatie hun zaakjes weer eens niet op orde hebben. Er is geen eenduidige norm om vast te stellen of een overledene nu wel of niet moet worden geteld als coronadode bijvoorbeeld. Het decreet dat elke dode MET corona als coronadode geteld MOEST worden van Den Haag, vertroebelt de cijfers ook. Ik wens u wijsheid, gezondheid en een kritische blik voor wat betreft het acteren van onze regering. Ze zijn lekker op vakantie. Tijdens een 'noodtoestand'. Zeg nou eerlijk, zou u op vakantie gaan wanneer er een noodtoestand was in uw familie? Zou een ondernemer op vakantie gaan wanneer ze bedrijf failliet dreigt te gaan? Nee en nog eens nee. Ook hier, of Den Haag is incompetent of er is geen noodtoestand. In beide gevallen dient het Haagse spul het veld te ruimen.
hanshofman 11 maanden geleden
Jaarlijks sterven duizenden mensen aan de een of de andere griep, alleen worden die niet dagelijks in de media genoemd. Deze keer zijn er ook andere belangen die men dan weer niet publiek maakt door de Illuminatie NWO
Con-Sequentie 11 maanden geleden
Deze aantallen kloppen waarschijnlijk wel maar het is zinvoller om aan het einde van het jaar naar de oversterfte te kijken; hoeveel mensen zijn er meer gestorven dan in een normaal jaar. Een gedeelte van de corona doden zou door onderliggende kwalen of ouderdom dit jaar ook gestorven zijn maar stierf nu eerder. Dat doet natuurlijk niets af aan de akelige omstandigheden waarin deze mensen overleden zijn maar zal de oversterfte statistiek temperen.
V.v.C. 11 maanden geleden
Vermoedelijk worden we besodemieterd waar we bij staan.
Johan__ 11 maanden geleden
""maart en april zeker of vermoedelijk zijn overleden"Daardoor is dit de meest precieze inschatting " ja, Haha

Meer uit Gezond

Eerste risiconiveaus kunnen omlaag, er zijn minder coronagevallen

DEN HAAG (ANP) - Nu het aantal nieuwe coronagevallen een daling heeft ingezet, kunnen ook de eerste risiconiveaus omlaag. Meerdere regio's doen komende week waarschijnlijk een stapje terug. Ze gaan vermoedelijk van het hoogste niveau (zeer ernstig) naar het een na hoogste niveau (ernstig) als de overheid woensdag de nieuwe kaart van Nederland vaststelt.

3 uur geleden
RIVM meldt 5323 nieuwe coronabesmettingen

BILTHOVEN (ANP) - Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft 5323 positieve coronatesten geregistreerd tussen vrijdag- en zaterdagochtend. Dat zijn er ruim duizend minder dan vrijdag, toen volgens een bijgesteld cijfer 6425 besmettingen werden gemeld. Het aantal nieuwe besmettingen is terug op het niveau van 8 juli (5401), toen de cijfers nog snel omhoog liepen.

21 uur geleden
China heeft al anderhalf miljard inentingen verricht

SHANGHAI (ANP/RTR) - In China zijn al ruim anderhalf miljard inentingen verricht in de campagne tegen het coronavirus dat eind 2019 in dit land opdook. Dit hebben de gezondheidsautoriteiten zaterdag bekendgemaakt. Het land telt meer dan 1,4 miljard inwoners en heeft tot dusver nog geen 92.500 besmettingen vastgesteld.

1 dag geleden
Nederland op Duitse hoogrisicolijst, beleid dinsdag aangescherpt

BERLIJN (ANP) - Duitsland zet Nederland op de lijst met hoogrisicogebieden vanwege het snel oplopende aantal coronabesmettingen. Dat betekent dat een strenger beleid gaat gelden voor reizigers. Die maatregelen worden volgens gezondheidsinstituut Robert Koch Instituut (het Duitse RIVM) komende dinsdag van kracht. Ook Spanje en Georgië worden een hoogrisicogebied.

1 dag geleden
6453 nieuwe coronabesmettingen, iets meer dan donderdag

BILTHOVEN (ANP) - Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft 6453 positieve coronatesten geregistreerd tussen donderdag- en vrijdagochtend. Dat zijn er iets meer dan donderdag, toen volgens een bijgesteld cijfer 6274 besmettingen werden gemeld.

1 dag geleden
EMA keurt gebruik Moderna goed voor tieners

AMSTERDAM (ANP) - Het Europees Geneesmiddelenbureau EMA keurt het gebruik van het coronavaccin van Moderna voor tieners in Europa goed. Moderna had gevraagd of het middel, dat al wordt toegediend aan volwassenen, ook kan worden toegediend aan 12- tot 17-jarigen.

1 dag geleden
Peiling: alleen volledig gevaccineerden overal welkom

HILVERSUM (ANP) - Als alle volwassenen straks de kans hebben gehad hun coronaprikken te halen, mogen alleen nog volledig gevaccineerden toegang krijgen tot openbare gelegenheden als cafés en festivals, vindt 62 procent van de gevaccineerden, aldus een peiling van EenVandaag.

2 dagen geleden