Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Artsen registreerden in maart en april 8300 coronadoden

Artsen registreerden in maart en april 8300 coronadoden

DEN HAAG (ANP) - Onderzoekers tellen 8300 mensen die in maart en april zeker of vermoedelijk zijn overleden aan het coronavirus. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het bureau heeft de doodsoorzaakverklaringen van artsen over die maanden voor het eerst bestudeerd. Daardoor is dit de meest precieze inschatting van het aantal sterfgevallen door corona tot nu toe.

De onderzoekers tellen 6331 sterfgevallen waarbij een arts zeker wist dat het coronavirus de oorzaak was. Daarnaast hadden artsen in 1956 gevallen op basis van het ziektebeeld het vermoeden dat iemand was overleden aan Covid-19. Het CBS deed deze inschattingen op basis van ongeveer 95 procent van de doodsoorzaakverklaringen. Die heeft het bureau namelijk nog niet allemaal ontvangen.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en CBS wisten tot nu toe alleen hoeveel mensen aan Covid-19 waren overleden die daarop waren getest. Daardoor bleven de mensen buiten beeld die wel aan het virus zijn overleden, maar niet waren getest.

Cijfers verschillen

De onderzoekers hebben de periode van 2 maart tot en met 26 april bestudeerd om de cijfers van het RIVM en CBS met elkaar te kunnen vergelijken. Bij het RIVM zijn 4890 mensen bekend die in deze periode zijn overleden aan het coronavirus. Het CBS weet van 5995 mensen die toen volgens artsen zeker aan corona zijn overleden en 1891 mensen bij wie dat vermoedelijk de oorzaak was.

Een arts kan alleen met zekerheid vaststellen dat een patiënt is overleden aan het coronavirus als die daarop is getest. Dat zou dan ook bekend moeten zijn bij het RIVM. Daarom is het opvallend dat de cijfers over de vastgestelde coronadoden van het RIVM en CBS zo uiteenlopen, ziet ook CBS-socioloog Tanja Traag. Mogelijk hebben artsen soms zonder test vastgesteld dat een patiënt was overleden aan Covid-19. Ook zou het kunnen dat informatie over tests niet altijd is doorgekomen bij het RIVM. Of dit is voorgevallen en hoe vaak is nog niet bekend.

Het CBS heeft ook bekeken hoe vaak mensen aan andere oorzaken zijn overleden in maart en april. Dan valt op dat vergeleken met dezelfde periode vorig jaar minder mensen zijn overleden aan hart- en vaatziekten en kanker. Traag vermoedt dat dit komt omdat sommige mensen die leden aan deze ziekten, vatbaarder waren voor het coronavirus en daar uiteindelijk aan zijn overleden. Maar dat valt op basis van de nu bekende gegevens niet met zekerheid te zeggen. Het aantal zelfdodingen en verkeersdoden week niet veel af van vorig jaar.

5 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

K. Nuks 1 dag geleden
Bijna alle echt oude mannen die sterven, hebben prostaatkanker (Bron: The lancet). Echter ze sterven niet aan die prostaatkanker maar aan vul maar in. Ze sterven dus MET prostaatkanker. Iets soortgelijks is aan de hand met griep. Jaarlijks sterven tienduizend of meer mensen als gevolg van griep dan de officiële cijfers weergeven. (Bron: RIVM). Bijna altijd hebben deze slachtoffers een of meer onderliggende ernstige en op zich ook dodelijke aandoeningen. Op het overlijdenscertificaat kom dan die ernstige aandoening te staan. Deze mensen sterven niet DOOR de griep maar MET griep. Wat verder blijkt is dat overheidsorganisatie hun zaakjes weer eens niet op orde hebben. Er is geen eenduidige norm om vast te stellen of een overledene nu wel of niet moet worden geteld als coronadode bijvoorbeeld. Het decreet dat elke dode MET corona als coronadode geteld MOEST worden van Den Haag, vertroebelt de cijfers ook. Ik wens u wijsheid, gezondheid en een kritische blik voor wat betreft het acteren van onze regering. Ze zijn lekker op vakantie. Tijdens een 'noodtoestand'. Zeg nou eerlijk, zou u op vakantie gaan wanneer er een noodtoestand was in uw familie? Zou een ondernemer op vakantie gaan wanneer ze bedrijf failliet dreigt te gaan? Nee en nog eens nee. Ook hier, of Den Haag is incompetent of er is geen noodtoestand. In beide gevallen dient het Haagse spul het veld te ruimen.
hanshofman 3 dagen geleden
Jaarlijks sterven duizenden mensen aan de een of de andere griep, alleen worden die niet dagelijks in de media genoemd. Deze keer zijn er ook andere belangen die men dan weer niet publiek maakt door de Illuminatie NWO
Con-Sequentie 3 dagen geleden
Deze aantallen kloppen waarschijnlijk wel maar het is zinvoller om aan het einde van het jaar naar de oversterfte te kijken; hoeveel mensen zijn er meer gestorven dan in een normaal jaar. Een gedeelte van de corona doden zou door onderliggende kwalen of ouderdom dit jaar ook gestorven zijn maar stierf nu eerder. Dat doet natuurlijk niets af aan de akelige omstandigheden waarin deze mensen overleden zijn maar zal de oversterfte statistiek temperen.
V.v.C. 3 dagen geleden
Vermoedelijk worden we besodemieterd waar we bij staan.
Johan__ 4 dagen geleden
""maart en april zeker of vermoedelijk zijn overleden"Daardoor is dit de meest precieze inschatting " ja, Haha

Meer uit Gezond

Britse regering wil dat bedrijven medicijnvoorraad aanleggen

LONDEN (ANP) - De Britse regering vraagt farmaceutische bedrijven zich goed voor te bereiden op het einde van de overgangsperiode die volgde op de brexit. De ondernemingen krijgen het advies om voldoende medische middelen op voorraad te hebben voor een periode van zes weken, bericht de BBC.

20 uur geleden
Zorgverzekeraars noemen extra premiestijging 'voorbarig'

ZEIST (ANP) - Zorgverzekeraars Nederland (ZN) zegt dat het voorbarig is om te concluderen dat de zorgpremie door de uitbraak van het coronavirus extra gaat stijgen. In een brief aan de bewindslieden die belast zijn met de zorg in Nederland schrijven de samenwerkende zorgverzekeraars dat er "nog geen zicht is op de totale kosten".

1 dag geleden
Gezondheidsverklaring medewerkers slachterij is 'fakemaatregel'

HELMOND (ANP) - Het laten invullen van gezondheidsverklaringen door medewerkers van slachterij Van Rooi Meat in Helmond is een fakemaatregel. Dat zegt John Klijn, bestuurder bij FNV.

1 dag geleden
Gommers: paniek over oplopende besmettingen niet nodig

DEN HAAG (ANP) - Nederland hoeft niet direct in paniek te raken nu het aantal besmettingen oploopt. Dat zegt Diederik Gommers, voorzitter van de Vereniging voor Intensive Care, in een interview met het AD. "Onze GGD’s weten wat ze doen, op de ic zijn we ook verder dan in maart."

5 dagen geleden
Meer dan 300 nieuwe coronabesmettingen

DEN HAAG (ANP) - Tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn 342 nieuwe coronagevallen vastgesteld, het hoogste aantal sinds begin mei. De afgelopen vier dagen lag het aantal nieuwe gevallen boven de 200, nu komt het voor het eerst boven de 300. In de afgelopen zeven dagen zijn 1559 mensen positief getest.

5 dagen geleden
Laagste aantal coronapatiënten op ic sinds maart

ROTTERDAM (ANP) - Op de intensive cares liggen veertien mensen met het coronavirus. Dat is het laagste aantal sinds de begindagen van de uitbraak, begin maart. Op woensdag lagen zeventien patiënten op een intensivecareafdeling.

5 dagen geleden
Besluit over coronatests voor reizigers vrijdag verwacht

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet maakt naar verwachting vrijdag bekend of ook reizigers die zonder coronaklachten uit het buitenland terugkeren worden getest op het virus. Eerder zou dit donderdag bekend gemaakt worden, maar volgens een woordvoerder van het ministerie voor Volksgezondheid is er meer tijd nodig.

5 dagen geleden