
Artsen en medische industrie moeten geldrelatie verplicht melden
DEN HAAG (ANP) - Zorgverleners en medische bedrijven moeten straks hun onderlinge financiële relaties verplicht melden in een wettelijk register, om oneigenlijke beïnvloeding te voorkomen. Zo'n register bestaat al sinds 2012 maar de sector regelt dat zelf. En dat werkt niet goed genoeg, omdat registraties ontbreken of niet (makkelijk) zijn te vinden. Een verplichting voor de hele medische sector en betere zoekfuncties moeten zorgen voor openheid, meldt demissionair zorgminister Pia Dijkstra in een Kamerbrief.
Transparantie is volgens de minister noodzakelijk, omdat patiënten ervan uit moeten gaan dat artsen zich bij hun behandelingen niet laten leiden of beïnvloeden door geld dat farmaceuten of medische hulpmiddelenbedrijven hen geven. Aanleiding voor de maatregelen zijn situaties waarin artsen zich flink lieten betalen door bedrijven en het ziekenhuis daar ook niets van afwist. Cardiologen in het Isalaziekenhuis in Zwolle gingen de fout in en worden verdacht van fraude en corruptie. Ook in het Amphia Ziekenhuis in Breda kregen cardiologen veel meer betaald door leveranciers dan mag.
"Situaties waarbij medische professionals uit eigen belang handelen, en niet in het belang van de patiënt, schaden zowel de zorg aan de patiënt als het vertrouwen van de patiënt in de zorg", schrijft de bewindsvrouw. Dijkstra benadrukt dat financiële relaties tussen de zorg en industrie op zich niet verkeerd zijn, omdat daarmee onderzoek en innovatie kan worden betaald. Wel is het kwalijk als hier geen inzicht in is, geeft zij aan. Dit kan leiden tot misstanden.
Ook ziekenhuisbesturen weten vaak niet hoe de geldstromen lopen tussen hun eigen artsen en de industrie, zo concludeerde de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) al. Daarom wil Dijkstra dat de besturen voortaan altijd vooraf goedkeuring geven aan financiële overeenkomsten. Dat moet ook gelden voor de betalingen van de industrie aan medisch specialisten die samen een maatschap vormen. De sector heeft eerder een gedragscode opgesteld, maar de minister wil de grotere rol toch wettelijk regelen. Ook voor sponsoring moeten wat haar betreft vaste regels komen. Hier gaat vaak veel geld in om voor onderzoek en onderwijs in ziekenhuizen.
Meer uit Gezond
MECHELEN (ANP) - Biotechnoloog Galapagos komt terug op een in januari aangekondigde splitsing van het bedrijf. De aan de Amsterdamse beurs genoteerde onderneming meldt de splitsing te heroverwegen "naar aanleiding van ontwikkelingen in regelgeving en de markt". Om dit proces in goede banen te leiden stelt Galapagos een nieuwe topman aan in de persoon van Henry Gosebruch. Hij volgt Paul Stoffels op, die eerder al had aangekondigd met pensioen te gaan.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Bijna 40 procent van 12- tot en met 16-jarigen die vapen zegt daaraan verslaafd te zijn, aldus onderzoekers van Motivaction in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. Ongeveer een derde van hen vapet dagelijks. Ook heeft 1 op de 10 van alle 12-jarigen al eens gevaped. Het kabinet start een campagne om ouders bewust te maken van de gevaren van vapen.
2 dagen geledenAMSTERDAM (ANP) - De afgelopen dagen hebben ongeveer 850 mensen gratis hun lever laten testen bij de RAI Amsterdam. Daar vond tot en met zaterdag het artsencongres van de European Association for the Study of the Liver (EASL) plaats.
4 dagen geledenUTRECHT (ANP) - Een geneesmiddel dat wordt voorgeschreven aan mensen met kaalheid of prostaatklachten kan leiden tot zelfmoordgedachten. De bijwerking van finasteride is aangetoond en daarom komt er een extra waarschuwingskaart in de verpakkingen. Dat hebben de Europese toezichthouder EMA en het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) bekendgemaakt.
5 dagen geledenGRONINGEN (ANP) - Vapen veroorzaakt soms zeer ernstige acute longproblemen, waardoor gebruikers op de rand van de dood kunnen belanden. Vijf concrete gevallen waarover RTL Nieuws donderdag berichtte, vormen "het topje van de ijsberg", denkt voorzitter Henk Kramer van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT).
6 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - 85 procent van de artsen krijgt te maken met patiënten die verkeerd geïnformeerd zijn. Patiënten twijfelen vaker aan het medisch advies van hun arts of negeren het zelfs, meldt artsenfederatie KNMG.
6 dagen geledenWASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse minister van Volksgezondheid Robert F. Kennedy zal de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) vragen nieuwe richtlijnen te ontwikkelen voor de behandeling van mazelen met medicijnen en vitamines. Dit zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid, aldus CBS News.
1 week geleden