Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Armoede dreigt voor half miljard mensen door coronacrisis'

'Armoede dreigt voor half miljard mensen door coronacrisis'

DEN HAAG (ANP) - Door de coronacrisis dreigen wereldwijd een half miljard mensen in armoede terecht te komen. Dit zou de wereldwijde strijd tegen armoede in één klap met tien jaar terugwerpen, in sommige regio’s zelf met dertig jaar. Daarvoor waarschuwt ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib in een nieuw rapport.

"Deze crisis treft iedereen ter wereld, maar vooral mensen in armere landen onevenredig hard doordat zij veelal werkzaam zijn in de informele economie en niet kunnen terugvallen op sociale vangnetten zoals uitkeringen of betaald ziekteverlof", zegt Oxfam Novib-directeur Michiel Servaes. "Vanwege de strenge lockdowns die uit angst voor de corona pandemie zijn ingevoerd, lopen velen nu de kans hun inkomen te verliezen."

In het rapport zijn onder meer analyses opgenomen van het Kings College London en de Australian National University. Door het stilvallen van de mondiale economie door de corona-maatregelen, zou mogelijk 6 tot 8 procent van de wereldbevolking in armoede terugvallen.

De laatste tijd zijn er ook al andere inschattingen naar buiten gekomen over de enorme economische schade. Zo vreesde het Internationaal Monetair Fonds (IMF) recent voor een grotere recessie dan bij de financiële crisis van 2008. De Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) voorspelde dat er in het tweede kwartaal wereldwijd 195 miljoen banen verloren kunnen gaan.

Volgens Oxfam Novib is het van belang dat rijke landen nu maatregelen nemen om ontwikkelingslanden bij te staan. Daarom doet de organisatie een dringende oproep aan de ministers van Financiën van rijke landen om volgende week bij de grote voorjaarsvergaderingen van het IMF en de Wereldbank 2500 miljard dollar vrij te maken. Dat zou kunnen door ongeveer 1000 miljard dollar aan schuldaflossingen door arme landen te annuleren of uit te stellen, aldus Oxfam Novib. Ook zou er 1000 miljard dollar aan speciale internationale financiële reserves beschikbaar gemaakt kunnen worden. Er zou verder 500 miljard dollar nodig zijn voor hulp.

"Regeringen moeten lering trekken uit de financiële crisis van 2008, toen gewone burgers de rekening betaalden voor reddingsoperaties voor banken en bedrijven. Vele banen gingen verloren, lonen werden verlaagd en essentiële diensten zoals gezondheidszorg en onderwijs werden tot op het bot uitgekleed. Daardoor zijn we kwetsbaarder geworden voor de gevolgen van een grote crisis", aldus Servaes.

Meer uit Financieel

Muziekconcern achter Taylor Swift verliest bijna kwart beurswaarde

AMSTERDAM (ANP) - Muziekconcern Universal Music Group (UMG) heeft donderdag bijna een kwart aan beurswaarde verloren op een negatief gestemd Damrak. Het grootste platenlabel van de wereld, met populaire artiesten als Taylor Swift, Billie Eilish, Drake en Ariana Grande, kwam een dag eerder met tegenvallende omzetcijfers. Het aandeel van UMG eindigde 23,5 procent in de min.

48 minuten geleden
Bijna 111.000 huishoudens krijgen steun uit Noodfonds Energie

ROTTERDAM (ANP) - Bijna 111.000 huishoudens krijgen steun voor het betalen van hun energierekening, ruim twee keer zoveel als vorig jaar. Dit meldt het Tijdelijk Noodfonds Energie, na het beoordelen van bijna alle subsidieaanvragen.

2 uur geleden
Ford onderuit op Wall Street na teleurstellende cijfers

NEW YORK (ANP) - Ford is donderdag hard onderuitgegaan op de aandelenbeurzen in New York. De Amerikaanse autofabrikant boekte afgelopen kwartaal meer omzet dan verwacht. De winst viel echter veel lager uit dan voorzien door hogere garantiekosten voor problemen met oudere modellen. Volgens financieel topman John Lawler hoopt Ford met de recente kwaliteitsverbeteringen de garantiekosten in de toekomst te verlagen. Het aandeel werd bijna 17 procent lager gezet.

2 uur geleden
Deutsche Bahn schrapt komende jaren zo'n 30.000 banen

BERLIJN (ANP/DPA) - Deutsche Bahn (DB) schrapt komende vijf jaar zo'n 30.000 banen, oftewel ruim een tiende van het totale personeelsbestand. Dat heeft financieel directeur Levin Holle gezegd nadat de Duitse spoorvervoerder een miljardenverlies over de eerste helft van dit jaar wereldkundig had gemaakt. Vooral bij de administratieve functies moeten er veel mensen uit.

2 uur geleden
Macron trakteert zakenelite, waaronder Musk, op olympische lunch

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De Franse president Emmanuel Macron is aan de vooravond van de opening van de Olympische Spelen gaan lunchen met een aantal grote internationale zakenlieden, onder wie Tesla-topman Elon Musk. Macron probeert hen ervan te overtuigen dat de huidige politieke wanorde in Frankrijk niet zal leiden tot een vijandiger bedrijfsklimaat.

3 uur geleden
Miljard verlies voor vervoerder Deutsche Bahn in eerste halfjaar

BERLIJN (ANP/DPA) - Het Duitse staatsspoorbedrijf Deutsche Bahn (DB) heeft in de eerste helft van dit jaar een nettoverlies van 1,2 miljard euro geleden. In die zes maanden kampte de vervoerder onder meer met stakingen en weersextremen. In de eerste helft van 2023 bedroeg het verlies nog 71 miljoen euro.

4 uur geleden
Nissan maakt veel minder winst door hevige concurrentie

YOKOHAMA (ANP) - Nissan heeft in het tweede kwartaal veel minder winst gemaakt, hoewel de Japanse autofabrikant wereldwijd net zoveel voertuigen heeft verkocht als een jaar eerder. In april, mei en juni verkocht Nissan 787.000 voertuigen, maar de fabrikant hield daar onderaan de streep minder geld aan over, onder meer door hogere marketingkosten. Die zouden nodig zijn om te kunnen opboksen tegen "intense verkoopconcurrentie" en het optimaliseren van de voorraad, vooral in de Verenigde Staten.

4 uur geleden