Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Armenië en Azerbeidzjan verwijten elkaar schending wapenstilstand

Armenië en Azerbeidzjan verwijten elkaar schending wapenstilstand

BAKOE/JEREVAN (ANP/RTR) - Armenië en Azerbeidzjan verwijten elkaar de wapenstilstand in en rond de omstreden regio Nagorno-Karabach te hebben gebroken. Bij gevechten in de regio zijn in de afgelopen weken vier Azerbeidzjaanse soldaten omgekomen, meldde Bakoe zondag. De Armeense autoriteiten claimen dat zes van hun soldaten gewond zijn geraakt in een Azerbeidzjaanse aanval zondag.

De Azerbeidzjaanse regering stelt dat de schermutselingen, waarbij ook twee soldaten gewond raakten, plaatsvonden in gebied dat onder controle van de Azeri's viel als gevolg van de vredesdeal van 10 november en daarvoor in handen was van etnische Armeniërs. Het ministerie van Defensie in Bakoe stelt dat het vrijdag en zaterdag een operatie uitvoerde om de vijandelijke troepen die verantwoordelijk zijn voor de aanval, te vernietigen of weg te jagen.

Jerevan stelt dat het meerdere pogingen van Azerbeidzjan om het grondgebied van de etnisch Armeense rebellenregering van Nagorno-Karabach binnen te dringen, heeft verijdeld. "De provocaties van Azerbeidzjan zijn vandaag doorgegaan", stelt het Armeense ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring.

De Russische vredesmacht in het conflictgebied heeft geen meldingen gedaan van grootschalige gevechten tussen Armenië en Azerbeidzjan. Wel meldden de Russen dit weekend dat er één schending van de wapenstilstand heeft plaatsgevonden.

Meer uit Buitenland

VN-Veiligheidsraad komt zondag bijeen om aanval Iran op Israël

NEW YORK (ANP) - De VN-Veiligheidsraad houdt zondag om 16.00 uur lokale tijd (22.00 uur in Nederland) een spoedvergadering. Dat meldt de huidige voorzitter van de Veiligheidsraad, Vanessa Frazier uit Malta. De bijeenkomst werd gepland vlak na een formeel verzoek van de Israëlische VN-gezant voor een spoedbijeenkomst over de Iraanse drone- en raketaanvallen op Israël.

1 uur geleden
Dader dodelijke steekpartij Sydney had psychische problemen

SYDNEY (ANP) - De man die zaterdag in een winkelcentrum in Sydney zeven mensen met een mes doodstak en zeven anderen verwondde, had psychische problemen. Dat zei adjunct-commissaris van de politie in de deelstaat North South Wales Anthony Cooke zondag. De 40-jarige Joel Cauchi, die door een agent werd doodgeschoten, was bekend bij de politie, zei Cooke, die geen details gaf.

2 uur geleden
Israël: bijna alle drones onderschept, lichte schade aan basis

JERUZALEM (ANP) - Van de meer dan 200 drones en raketten die Iran op Israël heeft afgevuurd is de "overgrote meerderheid" onderschept door luchtverdedigingssystemen en met hulp van "partners", zegt de Israëlische militaire woordvoerder Daniel Hagari. Wel heeft een militaire basis lichte schade opgelopen.

2 uur geleden
Luchtalarm en explosies klinken in meerdere Israëlische steden

TEL AVIV (ANP) - In meerdere plaatsen in Israël klinkt in de nacht van zaterdag op zondag het luchtalarm. Ook worden in onder meer Jeruzalem explosies gehoord, melden Israëlische media. Het is niet duidelijk of het om luchtafweer gaat of om inslagen van Iraanse drones en raketten. Berichten over slachtoffers en schade zijn er nog niet.

3 uur geleden
Frankrijk: Iran riskeert met aanval verdere escalatie

PARIJS (ANP) - De Franse minister van Buitenlandse Zaken Stéphane Séjourné heeft de Iraanse aanval op Israël "met de allergrootste stelligheid" veroordeeld. "Met de beslissing om zo'n niet eerder geziene actie te ondernemen, heeft Iran een nieuw niveau van destabilisatie bereikt en riskeert het militaire escalatie", schrijft Séjourné op X.

4 uur geleden
Ook aanvallen op Israël vanuit Jemen en Libanon

BEIRUT (ANP) - Zowel de Houthi-rebellen in Jemen als militanten van Hezbollah in Libanon voeren zaterdagnacht aanvallen uit op Israëlische doelen. Het maritieme veiligheidsbedrijf Ambrey meldt dat drones van de Houthi's onderweg zijn naar Israël. De aanval zou in coördinatie met Iran worden uitgevoerd. Hezbollah meldt zelf dat het raketten heeft afgevuurd op de Golan, het door Israël bezette deel van Syrië.

4 uur geleden
Israëlische zender: vliegtuigen VS en VK halen drones Iran neer

BAGDAD/DAMASCUS (ANP) - Amerikaanse en Britse gevechtsvliegtuigen zouden een onbekend aantal Iraanse drones op weg naar Israël hebben neergehaald boven het grensgebied tussen Irak en Syrië. Dat meldt de Israëlische nieuwszender Channel 12 TV, zonder bronnen te vermelden.

4 uur geleden