Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Arja Boogaard: een vrouw met een missie

Arja Boogaard: een vrouw met een missie

MIDDELBURG - Een school waar leerlingen met messen rondlopen en waar vaak gevochten wordt. Helaas heeft het Toorop Talent College CSW in Middelburg bij velen een niet al te beste reputatie. Die slechte naam klopt niet en is eigenlijk ronduit oneerlijk tegenover de leerlingen, zegt docent Arja Boogaard. “Natuurlijk gebeuren hier, net als op andere scholen, dingen die we liever niet zouden zien. Maar het is zeker geen onveilige school.” In gesprek met een vrouw met een missie.  

Wat probeert de school te doen aan het negatieve beeld dat bestaat?
Arja Boogaard, docent Engels, Levensvaardigheden, leerlingbegeleider én Coördinator Sociale Veiligheid. “We horen helaas regelmatig slechte dingen over onze school terug. Natuurlijk gebeuren hier, net als op andere scholen, dingen die we liever niet zouden zien. Er is weleens een vechtpartij en natuurlijk zijn er soms leerlingen die zich misdragen. We willen leerlingen bewust maken van het feit dat zij ambassadeurs zijn van de school. Dat betekent dat wanneer jij je als leerling slecht gedraagt binnen of buiten de school, de school een slechte naam krijgt en jij dus eigenlijk ook. Een voorbeeld daarvan is de Jumbo tegenover de school. Daar ging het niet goed als onze leerlingen in de winkel kwamen. Sommige leerlingen waren druk, gedroegen zich niet goed. Naar aanleiding van die klachten ben ik in gesprek gegaan met de manager van de winkel. Na ons gesprek hebben we nog een keer gepraat, nu met een aantal leerlingen erbij. Naar aanleiding van dat gesprek zijn er nieuwe afspraken gemaakt en nu gaat het een stuk beter. Ik ga regelmatig langs bij de Jumbo om te informeren hoe het gaat. Het blijken een paar leerlingen te zijn die het verpesten voor de rest. En zo krijgen onze leerlingen ten onrechte allemaal een slechte naam. Dat beeld wil ik graag veranderen.”

Hoe krijg je zo’n gedragsverandering voor elkaar?
“Door leerlingen te leren dat keuzes gevolgen hebben. Besluit jij om mee te gaan en rotzooi te trappen of zeg je nee? En als je meegaat, wat zijn dan de gevolgen? En die gevolgen, kun je die ook accepteren? Maar het gaat ook om ogenschijnlijk simpele dingen. Dat je elkaar begroet en dat je de caissière een fijne dag wenst als je afrekent bijvoorbeeld. Bij de lessen Levensvaardigheden geef ik ze in de eerste klas mee hoe je met elkaar en met social media omgaat. In die lessen zit eigenlijk het hele leven. In de tweede klas herhaal ik deze basisvaardigheden en gaan we verder in op het maken van keuzes. Door deze lessen Levensvaardigheden blijven we in gesprek en laten we de leerlingen zien dat we ze serieus nemen. Als de leerlingen zich goed en prettig voelen gaat het leren ook goed.’’,,Het is belangrijk dat we laten merken aan de leerlingen dat we ze horen, zien en aanspreken op hun gedrag. En heb ik het niet alleen over de leerlingen, wij als volwassenen moeten dat net zo goed doen. Dat vind ik ook nog weleens lastig hoor, maar moeten we natuurlijk zelf het goede voorbeeld geven. De leerlingen handvatten geven waarmee ze hun eigen standpunten kunnen gaan bepalen. Samen met de andere collega’s van CSW Toorop probeer ik ze daar bij op weg te helpen.”


Meer uit Middelburg

Zicht op meer geld voor het Bibliotheekwerk in de gemeenten Noord-Beveland en Veere

DOMBURG - De Rijksoverheid heeft besloten dat elke gemeente met ingang van 2025 moet zorgen voor een bereikbare en toegankelijke Bibliotheekvoorziening. Noord-Beveland en Veere zijn de enige gemeenten in Nederland waar geen Bibliotheekgebouw is, maar inwoners gebruik kunnen maken van de Bibliobus. Bibliotheken hebben hun maatschappelijke functies succesvol verbreed en hun impact is vergroot. Het gevolg daarvan is dat de dienstverlening die door de Bibliobussen wordt geboden verder aangevuld dient te worden. Naast het lezen en de educatieve functie voor de scholen, gaat ook de maatschappelijke functie van de Bibliotheek meer aandacht krijgen in deze gemeenten.

19 uur geleden
Boekpresentatie 'Luchtoorlog boven Zeeland, deel 6a, Walcheren' in Museum Veere

VEERE - Op donderdag 30 maart 2023 verzamelden genodigden zich in de Schotse Huizen teVeere voor de boekpresentatie van ‘Luchtoorlog boven Zeeland, deel 6a, Walcheren’. De schrijvers presenteerden met trots het eerste deel in de reeks over Walcheren. De burgemeester van gemeente Veere, Frederiek Schouwenaar, opende de bijeenkomst. 

1 dag geleden
Oleg Kharch (Oekraïne) exposeert in ruimteCAESUUR

MIDDELBURG - Oleg Kharch (Oekraïne) exposeert in ruimteCAESUUR in Middelburg, van zaterdag 1 april tot en met zondag 21 mei 2023. De expositie wordt zaterdag om 16.00 geopend in de galerie in de Lange Noodstraat.

1 dag geleden
Museum Arnemuiden weer open voor publiek

ARNEMUIDEN - Vanaf zaterdag 1 april is het Museum Arnemuiden weer open voor bezoekers. Het museum is op woensdagmiddag en zaterdagmiddag open van 13.00 tot 17.00 uur. Ga op ontdekkingstocht in het verleden van Arnemuiden en leer meer over de visserij, bewonder de streekdracht compleet met -sieraden en breng een bezoekje aan ’t Uusje van Eine.

1 dag geleden
(Her) huisvesting Oekraïners binnen gemeente Veere

DOMBURG - De gemeente Veere heeft twee nieuwe locaties gevonden voor het (her)huisvesten van een deel van de Oekraïense vluchtelingen die al in de gemeente wonen. Aan de Keiweg in Koudekerke en de Mezgerweg in Domburg worden voor 1 juli ongeveer 19 tijdelijke woonunits in elke kern geplaatst. Op 6 april en 11 april organiseert de gemeente informatieavonden voor omwonenden.  

1 dag geleden
Project Dorpsdijk Vrouwenpolder afgerond

VROUWENPOLDER - Eind februari 2023 zijn de werkzaamheden rondom de Dorpsdijk in Vrouwenpolder volgens planning en naar tevredenheid van de gemeente Veere afgerond. Na het al eerder heringerichte deel van de Dorpsdijk in 2012-2013, is nu ook het laatste deel van de Dorpsdijk voorzien van groot onderhoud. Dat vierde wethouder Marcel Steketee gisteren samen met de betrokkenen.

1 dag geleden
Middelburg roept inwoners op om tegels te wippen

MIDDELBURG - De gemeente Middelburg heeft zich aangesloten bij het initiatief NK Tegelwippen en roept haar inwoners op om massaal mee te doen aan deze actie. Het NK Tegelwippen is een landelijke actie waarbij gemeenten samen met inwoners strijden om zoveel mogelijk tegels te vervangen door groen. Middelburg wil met deze actie haar inwoners inspireren en motiveren om bij te dragen aan een groenere en gezondere leefomgeving.

1 dag geleden