Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ardern boekt verpletterende zege in verkiezingen Nieuw-Zeeland

Ardern boekt verpletterende zege in verkiezingen Nieuw-Zeeland

WELLINGTON (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Premier Jacinda Ardern en haar regerende Labourpartij hebben een historische verkiezingszege geboekt in de parlementsverkiezingen in Nieuw-Zeeland.

Labour behaalde ruwweg de helft van de stemmen, gevolgd door oppositiepartij National Party met circa 27 procent van de stemmen. "Nieuw-Zeeland heeft de Labour Party de grootste steun gegeven in bijna vijftig jaar", zei Ardern op een bijeenkomst waarop de verkiezingsuitslag werd gevierd. "We zullen die steun niet voor kennisgeving aannemen. En ik beloof dat we een partij zullen zijn die regeert namens iedere Nieuw-Zeelander."

Al na de eerste uitslagen werd duidelijk dat Ardern afstevende op een tweede termijn als minister-president, een functie die zij sinds 2017 bekleedt. De Labour Party vergaart daarmee de absolute meerderheid.

Crisisaanpak

Zij wordt daarmee onder meer beloond voor haar succesvolle aanpak van de uitbraak van het coronavirus, waarvan de gevolgen voor Nieuw-Zeeland dankzij een strenge lockdown zeer beperkt bleven in vergelijking tot tal van andere landen. Daarnaast kreeg zij in haar eerste termijn te maken met enkele crises, zoals de aanslag op twee moskeeën in Christchurch met 51 slachtoffers en een uitbarsting van de vulkaan White Island, waarbij 21 mensen omkwamen. Ze toonde tijdens die crises over empathisch leiderschap te beschikken. "Wees sterk, wees aardig", was haar boodschap. Ardern, dochter van een politieman, groeide op in een mormoons gezin, maar gaat tegenwoordig door het leven als agnosticus. Zij keerde zich af van de kerk wegens onder meer het niet-erkennen van homorechten.

Al tijdens het tellen van de uitslag gaf de leider van de oppositie, Judith Collins, haar nederlaag toe in een telefoontje aan Ardern. "Gefeliciteerd met de uitslag want het is - denk ik - een uitstekend resultaat voor de Labour Party." Collins' partij krijgt waarschijnlijk rond de 35 zetels in het 120 leden tellende parlement, het slechtste resultaat in twintig jaar.

Verlate verkiezingen

De verkiezingen van zaterdag zijn een maand later gehouden dan de bedoeling was. De gang naar de stembus werd uitgesteld vanwege een nieuwe uitbraak van het coronavirus in het land, maar die is inmiddels onder controle.

Nog onduidelijk is hoe de nieuwe regering eruit gaat zien. Labour vormde met de Green Party en New Zealand First een regeringscoalitie. De Groenen behaalden 7,6 procent van de stemmen, maar New Zealand First van vicepremier Winston Peters behaalde met 2,7 procent van de stemmen niet eens de kiesdrempel van 5 procent.

Meer uit Buitenland

1500 mensen in Noordoost-Spanje geëvacueerd vanwege bosbrand

ZARAGOZA (ANP/DPA/AFP) - Door een bosbrand ten westen van de Spaanse stad Zaragoza hebben zo'n 1500 mensen hun huis moeten verlaten. De brand woedt in de buurt van Añón de Moncayo in het noordoosten van Spanje en wordt aangewakkerd door de sterke wind. In de regio bestrijden zo'n 300 brandweerlieden het vuur.

1 uur geleden
Auteur Salman Rushdie aan de beterende hand

CHAUTAUQUA (ANP/RTR) - Het gaat de goede kant op met de gezondheid van de neergestoken auteur Salman Rushdie. Zijn literair agent laat dat zondag weten.

3 uur geleden
Oekraïne: Russen in de problemen bij zuidelijke stad Cherson

KIEV (ANP/AFP) - Volgens Oekraïne komen de Russische bezetters steeds meer in de problemen bij Cherson, een grote stad in het zuiden die de Russen konden veroveren door de rivier Dnjepr over te steken. Inmiddels zijn alle bruggen daar door de Oekraïense strijdkrachten beschadigd.

4 uur geleden
Amerikaanse parlementariërs bezoeken Taiwan

TAIPEI (ANP) - Een delegatie van Amerikaanse parlementariërs is zondag in Taiwan gearriveerd voor ontmoetingen met hoge Taiwanese functionarissen. Het tweedaagse bezoek komt kort na het spraakmakende bezoek van Nancy Pelosi, de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.

6 uur geleden
Politie onderzoekt bedreiging van J.K. Rowling na Rushdie-tweet

GLASGOW (ANP) - De Schotse politie onderzoekt een onlinebedreiging tegen Harry Potter-auteur J.K. Rowling na haar tweet over de aanval op collega-schrijver Salman Rushdie.

7 uur geleden
Rondzwervende walrus Freya afgemaakt

OSLO (ANP/AFP) - Noorwegen heeft de rondzwervende en kattenkwaad uithalende walrus Freya laten afmaken. Het dier, dat vorig jaar nog voor de Nederlandse kust zwom, werd permanent belaagd door nieuwsgierige mensen. De autoriteiten hadden al gewaarschuwd haar in te laten slapen omdat mensen zichzelf door hun opdringerige gedrag in gevaar brachten. Freya zelf zou overmatig stress ervaren door alle belangstelling.

7 uur geleden
Tientallen doden door brand in kerk in Caïro

CAÏRO (ANP/RTR/AFP) - Bij een brand in een kerk in de Egyptische hoofdstad Caïro zijn tientallen mensen om het leven gekomen. Volgens kerkelijke autoriteiten zijn zeker 41 doden te betreuren. Ook zouden er rond de vijftig gewonden zijn. De meeste slachtoffers waren kinderen.

7 uur geleden