Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ArcelorMittal ziet aantrekkende vraag naar staal in 2021

ArcelorMittal ziet aantrekkende vraag naar staal in 2021

LUXEMBURG (ANP) - ArcelorMittal, 's werelds grootste staalproducent, verwacht dat de wereldwijde vraag naar staal dit jaar weer zal gaan aantrekken, nu de economie aan het herstellen is van de coronacrisis. Dat meldt het in Amsterdam genoteerde bedrijf in de cijfers over het vierde kwartaal en afgelopen jaar. Daarnaast vindt er een wisseling in de top plaats, waarbij topman Lakshmi Mittal het stokje overdraagt aan zijn zoon Aditya. Die was eerder financieel directeur van ArcelorMittal.

Het concern rekent voor dit jaar een groei van de staalvraag met 4,5 procent tot 5,5 procent, na een krimp vorig jaar als gevolg van de crisis. ArcelorMittal zag de omzet vorig jaar met bijna een kwart dalen tot 53,3 miljard dollar, terwijl de verschepingen van staal met meer dan 18 procent afnamen tot 69,1 miljoen ton. Er werd een nettoverlies geleden van 733 miljoen dollar. Wel wist het staalbedrijf de schuld verder te verlagen.

Om de crisis het hoofd te bieden zette ArcelorMittal het mes in de kosten en werd ook de productie verlaagd. De AEX-onderneming kondigde aan nog eens 1 miljard dollar aan extra kosten te willen gaan besparen, door permanente sluiting van fabrieken en het schrappen van kantoorbanen. Daarnaast wordt nog eens voor 650 miljoen dollar aan eigen aandelen ingekocht en wordt het dividend hervat.

Topman Lakshmi Mittal zei in een toelichting dat 2020 enorm uitdagend was vanwege de coronapandemie, met een grote impact op de staalindustrie. Hij gaat nu de functie van voorzitter (chairman) uitvoeren bij ArcelorMittal, terwijl Aditya de topman wordt. De 70-jarige Lakshmi Mittal stond met de bouw van een staalfabriek in Indonesië in 1976 aan de wieg van het grootste staalbedrijf ter wereld.

Meer uit Financieel

Elektronicaketen BCC doet aanvraag voor bankroet

AMSTERDAM (ANP) - BCC heeft faillissement aangevraagd. Dat komt naar voren uit een document in handen van persbureau ANP. De elektronicaketen vroeg vorige week al uitstel van betaling aan, naar eigen zeggen als gevolg van "aanhoudende en toenemende zware marktomstandigheden". BCC heeft zestig vestigingen, verspreid door het land. Bij het bedrijf werken ruim 1100 medewerkers.

24 minuten geleden
Britse rente ongewijzigd op drukke dag centrale banken

LONDEN (ANP) - De Bank of England (BoE) heeft het belangrijkste rentetarief in het Verenigd Koninkrijk onveranderd gelaten. Op de financiële markten werd aan het begin van de week nog gerekend op een renteverhoging met een kwart procentpunt. Een dag voor het rentebesluit nam de hoop op een rentepauze echter toe, na een onverwachte afkoeling van de Britse inflatie in augustus. Ook de Zwitserse centrale bank hield donderdag de rente onverwachts onveranderd op een drukke vergaderdag van de centrale banken. In Noorwegen, Zweden en Turkije gingen de rentetarieven wel verder omhoog.

1 uur geleden
RWE start met groot batterijopslagproject in de Eemshaven

EEMSHAVEN (ANP) - Energiebedrijf RWE gaat aan de slag met een groot batterijopslagproject in de Groningse Eemshaven. In totaal worden 110 kasten met lithium-ionbatterijen geïnstalleerd op een oppervlakte van ongeveer 3000 vierkante meter bij de biomassacentrale van RWE, maakte het Duitse bedrijf bekend.

2 uur geleden
Nederlandse kottervisserij draait weer met verlies

WAGENINGEN (ANP) - De Nederlandse kottervisserij heeft opnieuw een financieel zeer slecht eerste halfjaar gedraaid. Naar schatting komt het totale verlies uit op 12 miljoen euro, becijferde Wageningen University & Research (WUR). In de eerste helft van vorig jaar bedroeg het verlies 19 miljoen euro.

3 uur geleden
Gasprijs daalt door hoop einde staking lng-fabrieken Australië

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De Europese gasprijs is donderdag gedaald door de hoop dat de staking bij productiefaciliteiten voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) in Australië nog deze week zal worden beëindigd. Die fabrieken zijn goed voor ongeveer 7 procent van de wereldwijde lng-leveringen. De dreigende verstoring van die gasleveringen door de werkonderbrekingen stuwden afgelopen weken de gasprijs.

3 uur geleden
Schiphol en afhandelaren komen met plan om werk lichter te maken

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol heeft met de zes bagageafhandelaren op de luchthaven een plan ingediend bij de Arbeidsinspectie om zo het fysiek zware werk in bagagehallen lichter te maken. Eerder tikte de toezichthouder de afhandelbedrijven nog op de vingers, omdat zij te weinig deden aan het verlichten van het fysiek zware werk door personeel. Inmiddels hing de bedrijven zelfs een dwangsom boven het hoofd.

3 uur geleden
Supers klagen over te lage vergoeding voor statiegeldflessen

WOERDEN (ANP) - Tientallen supermarkten klagen dat ze in juni te weinig vergoeding hebben gekregen voor het inzamelen van statiegeldflessen en -blikjes. Statiegeld Nederland zoekt uit of de ondernemers die zich hebben gemeld bij branchevereniging het Vakcentrum een vergoeding kunnen krijgen, bevestigen de organisaties na berichtgeving door de NOS.

4 uur geleden