
ArcelorMittal trekt zich definitief terug uit Italiaanse fabriek
ROME (ANP) - De Italiaanse overheid neemt de controle over een grote staalfabriek in het zuiden van het land over van grootaandeelhouder ArcelorMittal. Het staalconcern trekt zich definitief terug uit de fabriek in Taranto, die sinds 2018 eigendom was van ArcelorMittal. Na mislukte onderhandelingen over extra investeringen heeft de fabriek een vorm van uitstel van betaling aangevraagd.
Door de overheid aangestelde bewindvoerders gaan nu op zoek naar een nieuwe investeerder voor de grootste staalfabriek van het land. De regering van premier Giorgia Meloni zegt de fabriek te helpen met een vijfjarige lening van 320 miljoen euro.
In een toelichting op het afscheid van de Italiaanse fabriek beklaagt ArcelorMittal zich erover dat het concern veel meer heeft geïnvesteerd dan de Italiaanse staat, die medeaandeelhouder was. Volgens ArcelorMittal ging het om 2 miljard euro, waarvan 800 miljoen euro was bedoeld voor de sanering van de sterk vervuilde omgeving.
De verhouding tussen het aan de Amsterdamse beurs genoteerde staalconcern en de Italiaanse overheid was al tijden gespannen. Zo hief Rome in 2019 tijdelijk de immuniteit op die ArcelorMittal kreeg tegen strafzaken over de milieuvervuiling en gezondheidsschade die de fabriek heeft veroorzaakt. Die juridische bescherming was voor ArcelorMittal een belangrijke voorwaarde om te investeren in de toen failliete Zuid-Italiaanse fabriek, omdat het bedrijf vreesde op te moeten draaien voor vervuiling door de vorige eigenaar.
Meer uit Financieel
WASHINGTON (ANP) - De beleidsbeslissingen van de Amerikaanse president Donald Trump zijn slecht voor de toerisme-inkomsten in de Verenigde Staten, waarschuwt onderzoeksbureau Tourism Economics. Trumps besluiten hebben sommige potentiële buitenlandse bezoekers boos gemaakt en ook de angst aangewakkerd voor een stijging van de prijzen in het land en voor een ongunstige wisselkoers van de dollar voor bezoekers.
26 minuten geledenLEVERKUSEN (ANP/BLOOMBERG) - Chemieconcern Bayer heeft opnieuw een tegenslag te verwerken gekregen in een reeks rechtszaken rond onkruidverdelger Roundup. Een jury in de Amerikaanse staat Georgia heeft Bayer veroordeeld tot het betalen van ruim 2 miljard dollar, omgerekend ruim 1,9 miljard euro, aan een eiser die beweerde dat Roundup kanker had veroorzaakt.
15 uur geledenROME (ANP/RTR) - Onderhandelingen over een mogelijk contract tussen Elon Musks satellietdienst Starlink en de Italiaanse overheid zijn vastgelopen. Dat heeft de Italiaanse minister van Defensie zaterdag gezegd.
17 uur geledenTORONTO (ANP/RTR) - Canada kan de gevolgen van de Amerikaanse invoerheffingen compenseren door de handelsbeperkingen binnen het eigen land op te heffen, volgens de Canadese premier Mark Carney. Hij streeft naar vrije handel binnen het land per 1 juli, zei hij na een ontmoeting met provinciale en territoriale leiders.
18 uur geledenSCHIPHOL (ANP) - Vluchten tussen Schiphol en London Heathrow Airport worden zaterdag weer hervat. Schiphol ziet vooralsnog geen vertragingen en annuleringen bij de ongeveer dertig vluchten die voor zaterdag op de planning staan van en naar de drukste luchthaven van Europa, laat een woordvoerder weten.
19 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Uitzendkrachten zouden niet permanent voor hetzelfde bedrijf moeten werken in die constructie. Als zo'n tijdelijk bedoelde uitzendovereenkomst jarenlang wordt ingezet kan dat leiden tot misbruik. Dit heeft een advocaat-generaal vrijdag geadviseerd aan de Hoge Raad.
1 dag geledenEINDHOVEN (ANP) - Industrieconcern VDL heeft vorig jaar minder omzet en winst geboekt. Het concern had onder meer last van de sluiting van zijn autofabriek in Born in Limburg, materiaaltekorten en uitgestelde leveringen van bussen.
1 dag geleden